Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Eduard Starkbauer
20. februára 2023, 16:30
Čas čítania 8:50

Michal Šimečka: V tejto vláde liberáli nakoniec vždy ustúpili konzervatívcom. To sa musí zmeniť (Rozhovor)

Kategória:
Rozhovory
Uložiť Uložené
Michal Šimečka: V tejto vláde liberáli nakoniec vždy ustúpili konzervatívcom. To sa musí zmeniť (Rozhovor)
Zdroj: Refresher/Tomáš Gončár

Michal Šimečka o role premiéra zatiaľ nerozmýšľal. Voličov chce oslovovať aj počas behu.

Líder podľa aktuálnych prieskumov tretej najsilnejšej politickej strany na Slovensku Michal Šimečka je pred predčasnými voľbami opatrný. Tvrdí, že merania verejnej mienky mesiace pred voľbami nič neznamenajú. Nie je ťažké mu to uveriť. V ostatných voľbách chýbalo koalícii Progresívneho Slovenska a Spolu niekoľko stoviek hlasov, aby sa dostali do parlamentu.

Dnes ide PS do volieb samostatne a kampaň chce začať už o niekoľko týždňov. Ako bude predvolebné obdobie prebiehať, čo hovorí Michal Šimečka na kritiku PS ako bratislavskej strany a prečo sa podľa neho slovo progresívny používa často ako nadávka?

Prezidentka Zuzana Čaputová v januári súhlasila so septembrovým termínom predčasných volieb. Ostatné dni však vládu intenzívne vyzýva na skorší termín. Rozumiete tomuto postoju?

Má pravdu. Voľby by mali byť skôr. Septembrový termín sa ukázal ako chybný už po prvých pár dňoch od poverenia vlády s vyslovenou nedôverou. Padajú viac či menej šialené nápady, ktoré by neúmerne zaťažili slovenský rozpočet, a ešte nevieme, čo všetko môže prísť. Termín v prvej polovici roka sme preferovali od začiatku.

19. apríla 2024, 17:00 Čas čítania 5:43 Europoslanec Hojsík: V europarlamente sa ma kolegovia pýtajú, či robíme zo Slovenska úplný „Orbánistan“ (Rozhovor) Europoslanec Hojsík: V europarlamente sa ma kolegovia pýtajú, či robíme zo Slovenska úplný „Orbánistan“ (Rozhovor)

Teoreticky je v hre aj vznik úradníckej vlády. Igor Matovič na TA3 povedal, že má indície, že jej súčasťou by boli práve ľudia z Progresívneho Slovenska. Viete, o čom hovorí?Vôbec nie a ani netuším, koho má na mysli. S prezidentkou som o úradníckej vláde vôbec nehovoril a neprináleží mi jej radiť, či má vymenovať úradnícku vládu alebo kto by mal byť jej členom. Ide to úplne mimo nás.

Takže neviete, o akých indíciách Igor Matovič hovorí?

Vôbec nie. Navyše to nie je prvýkrát, čo zo všetkého, čo mu padlo na hlavu alebo sám rozvrátil, viní Progresívne Slovensko. Je to smiešne.

Vaša strana aj vy osobne nešetríte kritikou na predstaviteľov aktuálnej koalície. Nechýbalo však veľa a s jej predstaviteľmi ste mohli sedieť vo vláde aj vy. Čo by ste v nej robili inak, aby ste zabránili vleklej kríze?Dlhodobá kríza tejto vlády je krízou medziľudských vzťahov. Vo vláde chýbalo práve to, čo by sme radi priniesli: základná normálnosť, odbornosť a kompetentnosť vo výkone politiky.

Nedokázali normálne komunikovať systémové zmeny a nezvládli ani krízové situácie medzi členmi a lídrami strán. Bolo to také katastrofálne, že veľkú časť voličov znechutili natoľko, až sa obávam, či vôbec pôjdu voliť.

Nevieme, kedy budú voľby ani ako dopadnú. Je však možné, že aj s pánom Matovičom budete musieť spolupracovať...

Spolupracovať je normálne. V Európskom parlamente som bol svedkom, ako sa dajú nachádzať kompromisy aj s názorovými oponentmi. Po skúsenosti s Igorom Matovičom je však spolupráca s ním nepredstaviteľná pre kohokoľvek z demokratického spektra.

Šimečka
Zdroj: Refresher/Tomáš Gončár

Predpokladám, že ste sa už stretli s teóriou o koalícii PS, SaS a Hlas...

Hovorí o tom Igor Matovič, takže mi pri tom hneď zasvieti kontrolka.

Hovoria o tom však aj novinári a komentátori. Viem, že pred voľbami, keď poznáme len prieskumy, je to iba špekulácia, ale predsa. Je takáto spolupráca pre vás schodná cesta?

Hlas sme naposledy vylúčili zo spolupráce v komunálnych a župných voľbách a na to môžem odkázať aj našich voličov. Dôvodov bolo viacero – od korupčných káuz cez personálne obsadenie až po vajatanie v otázke obrannej zmluvy s USA. Vtedy sme to vylúčili a osobne si to neviem predstaviť ani teraz.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Osobne som sa s Petrom Pellegrinim nikdy v živote nestretol. Nanajvýš som ho zažil ako premiéra, keď vystupoval na Globsecu. Nikto z PS sa nestretáva s nikým z Hlasu. Neviem, prečo takáto teória stále žije.

Hlas teda vylučujete z povolebnej spolupráce?

Z úvah a analýz, že nebude možné vytvoriť vládu bez Smeru alebo Hlasu, cítim hrozne porazeneckú náladu na strane proeurópskeho demokratického spektra. Akoby sme už vopred rátali s tým, že jedna z týchto strán vyhrá voľby.

Všetci viac či menej blízki demokratickí partneri sa musia zmobilizovať, aby to tak nebolo a mohla vzniknúť vláda bez Republiky, Hlasu aj Smeru. Ak povieme, že vláda bez týchto troch strán nevznikne, už vopred sme prehrali.

Rozumiem. Vo voľbách sa však občania rozhodujú aj na základe indícií o koaličnom potenciáli a volič sa môže správať podľa toho, či PS zatvorí dvere Hlasu. Nie je fér povedať mu to na rovinu?

Je to fér. Spravíme to, keď sa budú blížiť parlamentné voľby a bude jasné, kto vlastne kandiduje. Mnohé strany dnes len vznikajú alebo sa štiepia.

Sme demokratická strana s legitímnym predsedníctvom, a keď bude jasné, kto všetko kandiduje, budeme mať serióznu debatu a voličom povieme, koho si vieme predstaviť ako našich partnerov a koho, naopak, vonkoncom nie.

Aj k Hlasu sa postavíme čelom. Neviem to však povedať takto „z fleku“, nezáleží to len na mne. U nás rozhoduje predsedníctvo.

 Peter Pellegrini sa naposledy zdržal pri hlasovaní o odsúdení Ruska ako teroristického štátu. Je možné sa s takýmto človekom stretnúť v demokratickej prozápadnej koalícii?

Pre stranu Petra Pellegriniho je to typické. Rovnako sa správal aj pri očkovaní, obrannej zmluve s USA i stratifikácii nemocníc.

Sám som za obdobné uznesenie v Európskom parlamente zahlasoval. Ruský režim pácha preukázateľne terorizmus, keď bombarduje škôlky, infraštruktúru či elektrárne, aby ľudia v zime zamrzli. Je mi ľúto, že sa v našom parlamente pre toto uznesenie nenašla silnejšia väčšina.

Michal Šimečka
Michal Šimečka. Zdroj: Refresher/Tomáš Gončár

Skúsim to ešte raz. Vylučujete Hlas z povolebnej spolupráce?

Keď sa budú blížiť voľby, budeme mať k tomu zasadnutie a prijaté rozhodnutie budeme voličom včas komunikovať.

V predvolebných prieskumoch sa objavuje tendencia, keď mladí voliči volia buď PS, alebo hnutie Republika. Čím to je?Zachytil som to. Som rád, že mnohí mladí volia Progresívne Slovensko, keďže v ňom vidia hnutie, ktoré má riešenia pre ich budúcnosť od zelenej transformácie cez vzdelávanie po inovatívnu ekonomiku. Komunikácia s mladými a ich mobilizácia k voľbám bude v našej kampani veľmi dôležitá. 

7. apríla 2024, 1:53 Čas čítania 1:10 KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini? KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini?

A prečo volia Republiku? Na to môžeme písať stostranové analýzy o zlyhaní nášho školstva, propagande, dezinformáciách a zlej regulácii sociálnych sietí. Mrzí ma to a chcel by som, aby čo najviac mladých ľudí volilo PS a európsku budúcnosť, nie fašistov.

PS už deklarovalo, že pôjde do volieb samostatne, ale aj to, že sa nebránite stretávaniu s inými subjektmi. Ako budú tieto stretnutia vyzerať?

Priebežne sa stretávam s politikmi, ktorí patria do demokratického proeurópskeho spektra. Okrem Eduarda Hegera som sa dávnejšie stretol aj s Mikulášom Dzurindom. Pestovanie vzťahov a komunikácia patria k štandardnej politickej prevádzke. To však ešte vôbec neznamená spoločný postup. Zatiaľ som nedostal pozvánku za žiaden okrúhly stôl, ani neviem, či sa nejaký pripravuje.

Do volieb síce ideme samostatne, ale držím palce kolegom na konzervatívnej strane spektra, ktorí sa chcú spájať. Aj ako liberál sa budem tešiť, keď vznikne štandardná proeurópska konzervatívna sila. Keď to dajú dokopy, budem rád, ak získame partnera na riešenie ťažkých výziev.

Ak by voľby dopadli tak, že by PS zostavovalo vládu, prijali by ste rolu premiéra?

„Varenie“ z prieskumov a špekulovanie nemá zmysel. Nie je to vyhýbavá odpoveď, ale naozaj všetku svoju energiu míňam na to, aby som bol čo najlepší predseda a líder PS do volieb a reprezentoval jeho hodnoty. Čokoľvek iné je v tejto chvíli predčasné.

Šimečka
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Takže sa nad tým ani nezamýšľate?

Nie. Zamýšľam sa nad tým, ako napísať čo najlepší program, zostaviť najlepšiu kandidátku a ponúknuť ľuďom nádej, že politika môže vyzerať aj inak.

Nie je v pozadí tejto opatrnosti fakt, že pred minulými voľbami sa už takmer rozdávali posty vo vláde a nakoniec to dopadlo úplne inak?Nie. Vyplýva to skôr z mojej povahy. Som skôr skromný človek. Najdôležitejšie je uspieť vo voľbách tak, aby sme mohli presadzovať veci z programu. Pred ostatnými voľbami to vyzeralo sľubne, no zacyklili sme sa v debatách o spájaní s Andrejom Kiskom. Naučili sme sa pokore a že nič nie je garantované.

6. apríla 2024, 6:24 Čas čítania 20:02 VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Peter Pellegrini je novým prezidentom Slovenskej republiky VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Peter Pellegrini je novým prezidentom Slovenskej republiky

PS má pre mnohých imidž bratislavskej strany. Nasvedčovala tomu aj vaša ponuka v nedávnych spojených voľbách. Čím a ako dokáže PS osloviť voličov na vidieku, ktorým možno nie je blízka ekologická tranzícia či registrované partnerstvá?

Je pravda, že v Bratislave sme v spojených voľbách zaznamenali najväčší úspech. Dobrý výsledok sme však dosiahli aj pri podpore víťazného primátora Prešova a mestských poslancov či poslankyne máme aj v iných regiónoch. 

Polemizoval by som však o tom, že ľuďom z vidieka či menších miest na ekologických témach nezáleží. Práve pre vidiek a poľnohospodárstvo je zelená tranzícia úplne kľúčová téma a doslova otázka prežitia. Platí to aj v prípade kultúrnych otázok. LGBTI+ ľudia žijú všade na Slovensku. Na vidieku sa im pritom žije často ešte ťažšie, keďže sú spravidla viac stigmatizovaní.

Ľudí žijúcich mimo Bratislavy musíme presviedčať aktívnou kampaňou, ktorú spustíme už v marci. O návrhoch riešení musíme hovoriť s čo najviac ľuďmi priamo a nie cez Facebook alebo Instagram.

Narážam aj na to, že vaše regionálne štruktúry sa nedajú porovnať s KDH alebo so stranou Smer...

Čo sa týka počtu, tak nie, ale čo sa týka kvality, je to naopak. Máme takmer 1 000 členov po celom Slovensku a väčšinou sú to ľudia, ktorí pred PS nemali skúsenosť s politikou. Neprešli si troma stranami a vo svojich obciach sú často aktívni v miestnej komunite.

5. apríla 2024, 18:00 Čas čítania 3:07 Známy slovenský eshop predáva rovnaké veci ako Shein za násobne vyššie ceny. Spolupracujú s ním aj influencerky, tým to neprekáža Známy slovenský eshop predáva rovnaké veci ako Shein za násobne vyššie ceny. Spolupracujú s ním aj influencerky, tým to neprekáža

KDH aj Smer sú staršie strany, ktoré dlhodobo budovali svoje štruktúry. V porovnaní s väčšinou strán súčasnej vlády je však naša členská základňa širšia aj lepšie etablovaná.

Na slovenskej politickej mape je mnoho konzervatívnych až ultrakonzervatívnych síl. Stali by ste sa členom vlády, ktorá by programovo neotvárala kultúrno-etické otázky, povedzme agendu registrovaných partnerstiev? 

V aktuálnej vláde je úzus, že liberáli nakoniec vždy ustúpili konzervatívcom. To sa musí zmeniť. Urobíme všetko pre to, aby mala budúca vláda v programe veci, na ktoré sa roky zabúdalo alebo boli odsunuté na okraj. Napríklad zrovnoprávnenie párov rovnakého pohlavia bude mať v našom programe kľúčové miesto.

Azda všetci cítime, že po vražde na Zámockej máme voči LGBTI+ spoluobčiankam a spoluobčanom obrovský dlh. Mnohých z nich dnes zo Slovenska vyháňa pocit dusna a vedomie, že nemajú rovnocenné práva.

Na Slovensku sa už 20 rokov hovorí, že iné veci sú dôležitejšie. Sme jednou z posledných európskych krajín bez registrovaných partnerstiev a možnosti osvojenia detí. A tak verím, že tieto témy sa dostanú aj do programového vyhlásenia vlády. Nemôžeme cúvnuť.

PS sa líši aj pohľadom na drogové zákony. Máte pripravenú stratégiu na dekriminalizáciu drog?

Samozrejme. Veď aj do súčasného parlamentu sme predkladali návrh zákona o dekriminalizácii na vlastnú spotrebu, ktorá naším ultrakonzervatívnym parlamentom neprešla. Spustili sme aj petíciu za dekriminalizáciu marihuany.

3. apríla 2024, 19:45 Čas čítania 0:09 KVÍZ: Dokážeš správne priradiť známe výroky k politikom? Pri niektorých musíš poriadne zaloviť v pamäti KVÍZ: Dokážeš správne priradiť známe výroky k politikom? Pri niektorých musíš poriadne zaloviť v pamäti

Nemôže to však byť téma, ktorú rieši len PS. Po medializovaných prípadoch vidí celá spoločnosť absurdnosť situácie, keď niekto dostane 20 rokov basy za to, že vyrába mastičky pre chorých priateľov.

Je to taká šialená situácia, že si hádam všetci uvedomujú, že to musíme riešiť. Malo by to fungovať ako v mnohých iných európskych krajinách, kde sú množstvá určené na osobnú spotrebu dekriminalizované.

Hovoríte o dekriminalizácii a nie legalizácii?

Áno.

Na Slovensku ste jedna z mála strán, ktorá otvára ekologické témy. Prečo sú často vnímané ako kaviarenský, abstraktný konštrukt a ako sa dajú priblížiť širšej populácii?Ekológia je na Slovensku, bohužiaľ, stále na okraji záujmu, aj keď musím uznať, že Ján Budaj je asi najlepším ministrom životného prostredia v našej histórii. 

V Európskom parlamente je pritom ekológia dominantná téma, keďže ekologická výzva presahuje všetky ostatné. Môžeme sa baviť o ekonomike, dôchodkoch či školstve, ale keď sa tu o pár rokov nebude dať žiť, tak to bude všetko zbytočné.

Bol by som rád, keby bolo práve PS tou silou, ktorá to otočí, a verím, že na budúcnosť ekonomického rastu či konkurencieschopnosť sa začneme pozerať cez prizmu ekológie.

V globálnej ekonomike všetci veľkí hráči vidia, že rast a konkurencieschopnosť sú v zelenej energii a inováciách. Administratíva Joea Bidena aj Čína lejú do rozvoja zeleného priemyslu obrovské investície a uvažuje o tom aj Európa. Iba na Slovensku sa stále tvárime, že je to vec pár aktivistov.

Myslíte si, že zmena mentálneho nastavenia v populácii príde až po tom, keď uvidí reálne návrhy?

Nemôžeme to robiť opačne a čakať, kým bude situácia neúnosná a budeme mať každú chvíľu povodne a extrémne suchá...

Tie tu už mávame...

Áno. Hodiny tikajú, no najprv musíme zaviesť účinné opatrenia. Som presvedčený, že ľudia pochopia, že prechod na zelenú ekonomiku je zároveň aj ekonomická príležitosť pre firmy, zamestnancov a dokonca aj pre náš ťažiskový automobilový priemysel. Investície do zelených zdrojov energie môžu navyše znížiť aj výdavky pri vysokých cenách plynu.

Prečo sa stal prívlastok „progresívny“ na Slovensku pre mnohých nadávkou?

Pre mňa nie je nadávkou. Proti tomu, že z neho urobili fašisti nadávku, nič nezmôžem. Je mi to však ľúto. Asi je to čiastočne súčasťou politického boja.

1. apríla 2024, 13:50 Čas čítania 0:34 Peter Tkačenko: Voľby vyhrá s najväčšou pravdepodobnosťou Ivan Korčok (Rozhovor) Peter Tkačenko: Voľby vyhrá s najväčšou pravdepodobnosťou Ivan Korčok (Rozhovor)

Aj niektorí vládni politici vinili z vlastných zlyhaní „progresívcov“. Milan Krajniak hovoril po páde vlády dokonca o progresívnom puči. Je to smiešne. Mali predsa komfortnú ústavnú väčšinu a vládu si povalili sami.

Pôjdete počas kampane sondovať náladu Slovákov do lesa ako pred rokom váš otec?

Naopak. Počas kampane pôjdem tam, kde ich môžem stretnúť čo najviac. On sa túlal lesom a až tak veľa ich nestretol. Možno však budem behať.

„Behajúcu“ kampaň sme tu už v období Mikuláša Dzurindu mali...

Behanie je mi blízke a venujem sa mu celý život. Hoci som hrával za univerzitný tím na Oxforde aj futbal, na účely kampane sa mi zdá beh vhodnejší.

Ako si počas kampane rozvrhnete harmonogram medzi Bruselom a Slovenskom?S blížiacimi sa voľbami trávim na Slovensku čím ďalej, tým viac času. V ostrej fáze kampane tu budem maximálne prítomný. V Európskom parlamente je to absolútne bežné.

Hneď niekoľkí podpredsedovia a podpredsedníčky parlamentu sú doma lídrami svojich strán. Počíta sa s tým a nie je to nič nezvyčajné. Veď nakoniec aj do eurovolieb som pred takmer 4 rokmi šiel s tým, že nechcem byť jeden z tých europoslancov, ktorí sa na 5 rokov „stratia“ v Bruseli.

Domov
Zdieľať
Diskusia