Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Ema Stanovská
17. februára 2023, 14:30
Čas čítania 4:18

Najdlhšia štikútka trvala 68 rokov. Čo sa deje v tvojom tele, keď čkáš, a aký to má pre teba význam?

Kategória:
Zdravie
Uložiť Uložené

Niektoré teórie hovoria, že čkanie je len evolučným „pozostatkom“ cicavcov, iné, že je to mechanizmus, ktorým nás naše telo chráni. Prečo vlastne tento reflex vzniká a ako mu môžeme zabrániť?

Američan Charles Osborne sa v roku 1922 pokúšal odvážiť sviňu pred porážkou. Sviňa bola však veľmi ťažká, muž spadol a v tom momente začal nekontrolovateľne štikútať. Podľa Guinnessovej knihy rekordov Osborne bez prestávky štikútal 68 rokov.

„Nič som vtedy necítil, ale lekár mi neskôr povedal, že mi v mozgu praskla cieva veľká ako špendlík,“ povedal Osborne pre magazín People v roku 1982. Spomínaný lekár Terence Anthoney predpokladal, že Osbornov pád zničil malú oblasť v mozgovom kmeni, ktorá potláča reakciu štikútania.

Keďže sa mu dlhých 68 rokov nepodarilo nájsť liek, odhaduje sa, že zažil približne 430 miliónov zaštikútaní – v priemere 20 až 40 mimovoľných kŕčov bránice za minútu. 

Ak sa ťa už niekto snažil vystrašiť, pretože ti chcel pomôcť zbaviť sa štikútania, asi vieš, že nič nie je také zbytočné ako „ľudové rady“ na zastavenie tohto nepríjemného reflexu. Štikútanie môže byť mimoriadne zahanbujúce, najmä ak ťa chytí v spoločnosti a nevieš ho zastaviť. Pozreli sme sa na to, ako a prečo vlastne vzniká a čím ho skutočne dokážeme zmierniť.

27. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 3:47 Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia?

Tento článok je súčasťou série „Čo sa deje v tvojom tele, keď...“, v rámci ktorej ti pravidelne predstavujeme zaujímavé mechanizmy a procesy odohrávajúce sa v ľudskom tele. Chceš vedieť, čo sa deje v tvojom tele pri 30-minútovom behu, výstupe na Everest alebo fajčení? Nezabudni dať odber na túto tému a nič ti neujde. Každý člen Refresher+ klubu má prístup ku všetkým článkom.

Sťahy bránice a hlasiviek

Medicínsky portál Clevelandskej kliniky opísal, čo sa deje v našom hrudníku, keď štikútame. Štikútanie vzniká vtedy, keď mozog „zavelí“ našej bránici – veľkému svalu pod hrudným košom, ktorý oddeľuje hrudník od žalúdka – aby sa stiahla. Tento sval je dôležitou súčasťou procesu dýchania – pri nádychu sa pohybuje smerom nadol a pri výdychu smerom nahor.

Táto silná kontrakcia mimovoľne vtlačí vzduch do nášho hrdla, ale na polceste do pľúc sa zasekne. Zmena tlaku spôsobí, že priestor medzi hlasivkami sa náhle uzavrie, čím zabráni tomu, aby do pľúc vniklo väčšie množstvo vzduchu. Práve to spôsobí charakteristický „híkavý“ zvuk, ktorý niekedy sprevádza aj trhnutie tela. Celý tento proces sa cyklicky opakuje a zvyčajne zmizne sám od seba po niekoľkých minútach až hodinách.

Celoživotná štikútka

Niekoľkominútové čkanie spravidla nesignalizuje žiaden zdravotný problém. Za chronické sa považuje čkanie, ktoré trvá viac ako 48 hodín. V zriedkavých prípadoch môže trvať aj viac ako mesiac. 

25. apríla 2024, 11:00 Čas čítania 2:28 Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec)

Podľa WebMD postihuje chronická, neriešiteľná štikútka jedného zo 100-tisíc ľudí a môže spôsobiť vážne vyčerpanie, stratu hmotnosti či nespavosť, ktorá spúšťa ďalšie, najmä psychické problémy. Príčiny dlhotrvajúcej štikútky sú rôzne a v niektorých prípadoch je ťažké ich presne určiť.

Smiešny zvuk pri čkaní spôsobuje náhle uzavretie priestoru medzi hlasivkami.
Smiešny zvuk pri čkaní spôsobuje náhle uzavretie priestoru medzi hlasivkami. Zdroj: Unsplash.com

Patrí medzi ne poškodenie nervov, poruchy centrálneho nervového systému, alkoholizmus, cukrovka, pôsobenie anestézie po operácii či rakovina. Dlhotrvajúce, bolestivé štikútanie, ktoré prichádza z ničoho nič, môže byť aj príznakom mŕtvice, najmä ak sa spája s príznakmi, ako je bolesť na hrudníku a závraty.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 130723 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Z akého dôvodu zrejme Osborne štikútal 68 rokov a ako žil s týmto problémom.
  • Kedy a prečo prestal Osborne štikútať.
  • Aký má v skutočnosti štikútanie zmysel.
  • Ako je možné, že štikútajú aj ľudské plody v maternici a ktoré zviera tento reflex nemá.
  • Či skutočne pomáhajú známe rady na zastavenie štikútky.
  • Ako lekári liečia chronické štikútanie trvajúce aj niekoľko rokov.
  • Ako môžeme predchádzať vzniku štikútky.
Domov
Zdieľať
Diskusia