Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
18. januára 2023, 21:53
Čas čítania 1:44

Spojené štáty trápi nárast rakoviny prostaty u mužov. Môžu za to vraj odborníci, ktorí neodporúčali rutinný skríning prostaty

Kategória:
Zdravie
Uložiť Uložené

Rakovina prostaty je druhou najčastejšou príčinou úmrtí na rakovinu u mužov v USA. V rokoch 2014 až 2019 jej výskyt každoročne stúpol o 3 percentá.

Posledné roky pribúda v Spojených štátoch čoraz viac mužov s pokročilou rakovinou prostaty, ktorá sa mimoriadne ťažko lieči a pre pacientov neexistuje trvalá liečba. Nárast mohla spôsobiť skupina odborníkov na prevenciu (United States Preventive Services Task Force, USPSTF), ktorá sa postavila proti rutinnému vyšetreniu. Vyplýva to z novej štúdie Americkej spoločnosti pre rakovinu.

Výskyt rakoviny prostaty, ktorá je druhou najčastejšou príčinou úmrtí na rakovinu u mužov v USA, v rokoch 2014 až 2019 každoročne stúpol o 3 percentá. Dve desaťročia predtým mal pritom klesajúcu tendenciu. Podľa hlavnej autorky štúdie Rebeccy Siegelovej ide o „znepokojivý nárast“.

Odborníci neodporučili pravidelný skríning

Vedci vo štvrtok v oficiálnom vedeckom periodiku spoločnosti uviedli, že nárast mohol nastať po tom, čo skupina odborníkov USPSTF neodporučila rutinný skríning prostaty. V rámci neho sa zisťujú zvýšené hladiny špecifického antigénu PSA, ktorý však nie vždy signalizuje rakovinu. Pre istotu však pacient musí podstúpiť biopsiu, ktorá so sebou nesie riziko infekcie. 

25. apríla 2024, 11:00 Čas čítania 2:28 Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec)

Ak sa zistí rakovina, liečba môže zahŕňať ožarovanie a chirurgický zákrok, čo niekedy vedie k inkontinencii a impotencii. Liečba v skorom štádiu tak viedla k tomu, že skôr ako sa z rakoviny stal vážny problém, pacient mohol zomrieť na niečo iné. Samuel Haywood, urológ na Clevelandskej klinike, pre NBC News povedal, že mali „problém s nadmernou diagnostikou a nadmernou liečbou“.

Muži vo veku 70 a viac rokov by podľa USPSTF nemali podstúpiť skríning vôbec. Pre týchto pacientov riziká prevažujú nad výhodami, pretože aj keď sa zistí rakovina prostaty, je pravdepodobnejšie, že zomrú z iných príčin. Muži vo veku 55 až 69 rokov sa mali individuálne poradiť s lekárom.

Nové usmernenie podľa vedcov viedlo k tomu, že niektorí muži neboli diagnostikovaní včas a teraz bojujú s pokročilou rakovinou prostaty.

Na prehliadky chodí len 14 percent Slovákov

Riešením podľa urológov nie je vrátiť sa do čias, keď muži s pomaly progresujúcou rakovinou dostávali liečbu, ktorá nepriaznivo ovplyvnila ich kvalitu života.

1. mája 2022, 14:30 Čas čítania 10:33 Jakuba pripravila rakovina o semenníky: Keby bola osveta o preventívkach väčšia, nemusel som takto dopadnúť (Rozhovor) Jakuba pripravila rakovina o semenníky: Keby bola osveta o preventívkach väčšia, nemusel som takto dopadnúť (Rozhovor)

„Musíme byť múdrejší pri používaní zobrazovacích metód, minimalizovať počet biopsií a aktívne sledovať viac pacientov,“ povedal Ash Tewari, predseda urológie na Icahn School of Medicine v New Yorku.

Dobrou správou je, že došlo k veľkolepému pokroku v liečbe, a to aj v prípade pacientov s pokročilým nádorovým ochorením. Vďaka nim môžu títo pacienti žiť ešte dlhé roky po stanovení diagnózy.

Na Slovensku chodí na povinné preventívne prehliadky u urológa len zhruba 14 percent mužov, povedal v rozhovore pre Refresher urológ Ján Švihra. Údaje z NCZI ukazujú, že v roku 2020 šlo na preventívnu prehliadku k urológovi necelých 50-tisíc ľudí. To nie je ani pätina mužov nad 50 rokov, ktorým krátke vyšetrenie môže zachrániť život. Ak chceš vedieť, ako vyzerá preventívna prehliadka u urológa, prečítaj si náš článok.

Domov
Zdieľať
Diskusia