Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. januára 2023, 9:30
Čas čítania 3:47
Ema Stanovská

Ako sa dožiť vysokého veku? Toto sú lieky, ktoré nám možno raz predĺžia život a odvrátia ochorenia súvisiace so starobou

Ako sa dožiť vysokého veku? Toto sú lieky, ktoré nám možno raz predĺžia život a odvrátia ochorenia súvisiace so starobou
Zdroj: Unsplash.com
ZDRAVIE VEDA A VÝSKUM ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Kým v dávnejších dobách ľudstvo snívalo o nesmrteľnosti, dnes sa snažíme dožiť vysokého veku v čo možno najlepšom zdravotnom stave. Toto sú lieky, ktoré nám možno raz predĺžia život a odvrátia ochorenia súvisiace so starobou.

Keď sa vedci v experimente v roku 1998 pýtali ľudí vo veľmi vysokom veku, čomu vďačia za dlhý život, dostali naozaj rôznorodé odpovede: „Celý život som jedla kurací tuk“, „bola som baletka“, „cvičil som“, „necvičil som“, „jedla som čokoládu“, „je to šťastie“, „je za tým Boh“. 

Všetci títo 80-, 90- a 100-roční ľudia mali v skutočnosti spoločnú jednu vec – členovia ich rodiny sa tiež dožili veľmi vysokého veku. Vedci si to vysvetľujú tým, že v starobe ich trápilo menej ochorení a zdravotných problémov ako ich rovesníkov. Nevedia však prečo. Ak by zistili, aký gén to má na starosti, mohli by vyvinúť liek, ktorý by ho napodobnil a predĺžil život miliónom ľudí.

Tento scenár vôbec nie je len piesňou vzdialenej budúcnosti. Rok 2023 by mohol vďaka novým vedeckým posunom odštartovať najväčšiu revolúciu v medicíne od objavenia antibiotík, píše portál Wired

V súčasnosti má až 80 percent dospelých vo veku 65 a viac rokov aspoň jedno chronické ochorenie.
V súčasnosti má až 80 percent dospelých vo veku 65 a viac rokov aspoň jedno chronické ochorenie. Zdroj: Unsplash.com

Už dnes niekoľko spoločností hľadá nové spôsoby a formy liečby, ktoré by pomohli predĺžiť život a zdravie. Nemýľ si to s vedecko-fantastickými predstavami o večnej nesmrteľnosti a zmrazovaní ľudí. Niektoré z možných „liekov na starobu“ máš už teraz doslova na dosah ruky.

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

Refresher píše o zdraví len na základe overených vedeckých faktov a vyjadrení študovaných odborníkov. Všetky články nájdeš v sekcii Zdravie, ktorú určite nezabudni sledovať, aby ti žiaden neunikol. Podobný obsah môžeme tvoriť aj vďaka členom klubu Rrefresher+. Ak nás chceš podporiť, staň sa jedným z nich.

Kokteil mladosti a svalov

V súčasnosti má 80 percent dospelých na svete vo veku 65 a viac rokov aspoň jedno chronické ochorenie, zatiaľ čo 68 percent z nich má dve alebo viac ochorení. Trápi ich najmä vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol a artritída. Pokročilý vek je tiež najväčším rizikovým faktorom pre kardiovaskulárne choroby či rakovinu. 

Vedci sa domnievajú, že ak sa im podarí ovplyvniť biologické procesy spojené so starnutím (ako je napríklad rozpad chromozómov či tvorba genetických mutácií), nielenže oddialime, ale aj úplne predídeme vzniku niektorých chronických ochorení.

Ako najsľubnejšie lieky sa javia tzv. senolytiká, ktoré sú schopné vyhľadávať a zabíjať starnúce bunky. V mladosti si s nimi dokáže poradiť náš imunitný systém, ale s pribúdajúcim vekom tento mechanizmus slabne. 

Keď vedci v rámci výskumu „nakŕmili“ starnúce myši kokteilom dvoch rôznych senolytických liečiv, starnúce bunky zmizli a hlodavce začali vyzerať robustnejšie – narástli im svaly, boli viac aktívne a žili dlhšie. Ukázalo sa, že ich mozgové, svalové a obličkové bunky omladli o 50 až 75 percent pôvodného veku. Navyše, výskumnému tímu sa podarilo niekoľkokrát bunky resetovať, čo znamená, že starnutie sa dá zvrátiť viac ako raz.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 128921 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktoré lieky môžu zastaviť až 40 chronických ochorení.
  • Čo hovoria predbežné štúdie na ľuďoch.
  • V rámci akého výskumu nám psy pomôžu s liečbou staroby.
  • Ktorý liek na cukrovku sa javí ako najsľubnejší.
  • Čo by sme mali podľa odborníka na boj proti starnutiu robiť už v mladosti, aby sme sa dožili vysokého veku.
Domov
Zdieľať
Diskusia