Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. januára 2023, 14:30
Čas čítania 7:01
Denisa Šútorová

Slovenská dizajnérka Eva Mati vytvorila vlastný biomateriál: Mak na šatách mi vyjedli myši, no posunulo to môj výskum (Rozhovor)

Slovenská dizajnérka Eva Mati vytvorila vlastný biomateriál: Mak na šatách mi vyjedli myši, no posunulo to môj výskum (Rozhovor)
Zdroj: Archív/MATIEVA, Eva Mati, Foto: Evelyn Benčičová
MÓDA MÓDA ROZHOVORY
Uložiť Uložené

„Pri biomateriáli ťa má vždy čo prekvapiť. Je to výzva, musíš hľadať odpoveď alebo nový variant, stále je tam niečo nové a neprebádané,“ hovorí dizajnérka značky MATIEVA Eva Mati.

Keď otvoríš Instagram značky MATIEVA, do oka ti padnú veľmi špecifické a futuristické modely, ktorými by nepohrdli ani celebrity na červenom koberci Met Gala. Stojí za nimi ambiciózna dizajnérka Eva Mati. Okrem toho, že majstrovsky zvláda prácu s hodvábom, ľanom či klasickou bavlnou, sa jej tvorba vyznačuje najmä prácou s inovatívnymi autorskými biomateriálmi. Ešte predtým ako sa väčšina modelov MATIEVA dostane pod krajčírsky stroj, musia sa najskôr uvariť a niekedy na nich (či v nich) nájdeš aj jedlý mak. 

Eva Mati najskôr študovala staviteľstvo, potom propagačnú grafiku, vizuálnu komunikáciu a nakoniec odevný dizajn. „Keď som prešla na odevný dizajn na VŠVU, práca s bežne dostupným textilom ma nenapĺňala, tak som začala experimentovať s netradičnými materiálmi,“ povedala pre Refresher.


„Vďaka tomu, že som videla, aký pozitívny vplyv to malo na okolie, uvedomila som si, že to bude nejaká cesta. Na začiatku som o nej nevedela takmer nič, no dnes si každý deň nanovo uvedomujem, že toto je to, čo chcem naozaj robiť,“ 
dodáva. Dizajnérka, ktorá je aktuálne nominovaná na ELLE Style Awards v kategórii udržateľný prístup, ti v rozhovore prezradí, ako jej biomateriály vznikajú, v čom vidí ich výhody v odeve, koľko si zaň zaplatíš a či ho môžeš prať.

Dizajnérka Eva Mati, ktorá už piaty rok tvorí pod značkou MATIEVA, vyrába šaty z autorského biomateriálu.
Dizajnérka Eva Mati, ktorá už piaty rok tvorí pod značkou MATIEVA, vyrába šaty z autorského biomateriálu. Zdroj: archív/MATIEVA, Eva Mati
V Refresheri ti radi prinášame príbehy úspešných Slovákov. Ak ťa bavia články o inšpiratívnych ľuďoch, ktorí vynikajú v umení, kultúre či módnom priemysle, staň sa členom klubu REFRESHER+ a všetky články si prečítaj bez obmedzení.

Čo ťa priviedlo k experimentovaniu s biomateriálom?

Tým, že som nebola úplne od začiatku zameraná na štúdium odevu, nebrala som tie tradičné materiály ako prvú vec, po ktorej by som siahla. Tak sa začalo pred tromi rokmi moje skúmanie. Pracovala som s dostupnými informáciami, ktoré som našla v tom období hlavne na internete.

Odporúčané
Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) 29. marca 2024, 9:30

Svoj prvý biomateriál som vytvorila z maku a iných zložiek doma v hrnci. Vtedy to bol pokus – omyl, z ktorého vzniklo sto vzoriek a nakoniec nový inovatívny biomateriál.

Ide teda o tvoj vlastný originálny materiál? 

Áno, presne tak. Momentálne spolupracujem aj so Slovenskou akadémiou vied. Najskôr som chcela vedieť ich názor a zistiť, na čo je môj biomateriál dobrý a či je vlastne na niečo dobrý. Po testovaní sme našli jeho výhody a možné využitie v potravinárstve, zdravotníctve a hlavne odevnom dizajne. Momentálne som vo fáze, keď si chcem dať materiál patentovať a riešim jeho názov.

Šaty od značky MATIEVA sa väčšinou varia a šijú. Z biomateriálu, ktorý vytvorila dizajnérka Eva Mati, môžeš mať kabelku, opasok aj šaty na ples.
Šaty od značky MATIEVA sa väčšinou varia a šijú. Z biomateriálu, ktorý vytvorila dizajnérka Eva Mati, môžeš mať kabelku, opasok aj šaty na ples. Zdroj: archív/MATIEVA, Eva Mati, foto Evelyn Benčičová

Ako by si nám materiál opísala?

Najjednoduchšie je prirovnať ho ku koženým materiálom. Rozdiel je hlavne vo vnútornej štruktúre materiálu. Tento biomateriál má v sebe veľké množstvo vody a tvorí sa schnutím, zatiaľ čo bežná prírodná koža vzniká rastom. Tým, že si túto „biokožu“ dáš na telo, začne pracovať s teplom a vlhkosťou a postupne mäkne. Pripomína to aj biomateriály, ktoré sú v medicíne, či gélové vložky do topánok.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 128863 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko si za produkt z biomateriálu zaplatíš.
  • Či biomateriál môžeš prať alebo žehliť.
  • Aké sú jeho výhody oproti klasickým materiálom.
  • Čo všetko sa z neho dá vyrobiť.
  • Či sa ti šaty z biomateriálu v daždi roztopia.
  • Koľko by trvalo vyrobiť tričko z biomateriálu.
Domov
Zdieľať
Diskusia