Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
25. novembra 2022, 8:00
Čas čítania 1:53

Dnes je Medzinárodný deň za odstránenie násilia páchaného na ženách. Skúsenosť s ním má každá tretia Slovenka

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Dnes sa začína 16 dní aktivizmu.

Každá tretia žena z Európskej únie bola obeťou fyzického alebo sexuálneho násilia aspoň raz vo svojom živote, vyplynulo z prieskumu, ktorý realizovala Európska agentúra pre ľudské práva. Ide o najväčší a zatiaľ jediný podobný prieskum, do ktorého bolo zapojených vtedy všetkých 28 krajín Únie.

Európsky prieskum ukázal, že aj každá tretia žena na Slovensku zažila násilie. Okrem toho každá piata Slovenka zažíva domáce násilie, každá desiata má skúsenosť so sexuálnym násilím. Väčšina žien na vysokých školách zažíva obťažovanie. Novinárky čelia online násiliu, ktoré v krajných prípadoch môže prerásť do prejavov nenávisti a agresie aj mimo virtuálneho sveta.

Vo väčšine prípadov ide o násilie zo strany mužov, ktorých obete navyše väčšinou poznajú. Násilie páchané na ženách je síce niekedy neviditeľný, ale určite nie neexistujúci problém.

Práve naň upozorňuje Medzinárodný deň za odstránenie násilia páchaného na ženách, ktorý OSN určilo na 25. novembra.

Ženy častejšie vyhľadávajú pomoc

Počas covidu vzrástol počet žien zažívajúcich násilie, ktoré vyhľadávali podporné služby. Na Národnú linku pre ženy zažívajúce násilie sa okrem nich obracal aj vyšší počet ľudí, ktorí sa chceli poradiť, ako pomôcť žene zažívajúcej násilie v ich okolí, vraví Barbora Burajová, hlavná manažérka Koordinačno-metodického centra pre rodovo podmienené a domáce násilie. 

25. novembra 2023, 14:30 Čas čítania 5:01 Jedna mala 17, druhá len 12 rokov. Slovenky otvorene hovoria o následkoch sexuálneho násilia Jedna mala 17, druhá len 12 rokov. Slovenky otvorene hovoria o následkoch sexuálneho násilia

„Ženy v službách referovali väčšie ohrozenie a na zvýšenie intenzity násilia ukazuje aj počet žien zavraždených alebo zabitých partnerom.“ V rokoch 2018 – 2019 zavraždili alebo zabili 12 žien (páchateľmi boli ich partneri), v rokoch 2020 – 2021 to bolo 22 žien.

„Paradoxne, pohľad na policajné štatistiky v rokoch 2020 a 2021 ukazuje klesajúci počet evidovaných trestných stíhaní v súvislosti s partnerským násilím na ženách, čo s ohľadom na latenciu nie je dobrá správa,“ varuje Burajová. Môže sa tak zdať, že násilie na ženách sa stáva menším problémom, hoci to tak nie je.

V roku 2022 sú ubytovacie služby pre ženy, ktoré zažívajú násilie, a ich deti takmer plne obsadené, povedala nám Burajová. „Vidíme aj záujem o služby intervenčných centier pre obete domáceho násilia, ktoré začali svoju činnosť v roku 2022. Dopyt po službách podpory môže byť aj pozitívnym signálom, že ženy alebo ich okolie si viac uvedomujú neprípustnosť násilia a možnosti jeho riešenia.“

Kde hľadať pomoc:
– Bezplatná 24-hodinová linka dôvery Nezábudka: 0800 800 566
– Online poradňa Ligy za duševné zdravie
– Národná bezplatná nonstop linka pre ženy zažívajúce násilie: 0800 212 212
– Nonstop krízová linka Aliancie žien Slovenska: 0903 519 550, [email protected] 
– Adresár Koordinačno-metodického centra obsahuje kontakty pre každý kraj.
27. marca 2021, 14:30 Čas čítania 10:08 Je lepšie nič nerobiť alebo brániť sa zubami-nechtami? Tieto mýty o sebaobrane zbytočne znižujú tvoju šancu ubrániť sa Je lepšie nič nerobiť alebo brániť sa zubami-nechtami? Tieto mýty o sebaobrane zbytočne znižujú tvoju šancu ubrániť sa

Medzinárodný deň vznikol na pamiatku troch sestier z Dominikánskej republiky. V roku 1960 ich väznili, opakovane mučili, znásilňovali a napokon popravili pre nesúhlas s vtedajšou vládou na príkaz diktátora Rafaela Trujilla.

Na celom svete sa tak 25. novembrom začína 16 dní aktivizmu. Počas nich sa organizujú rôzne aktivity upozorňujúce na potrebu opatrení na odstránenie násilia páchaného na ženách, vznikajú rôzne kampane, zbierky či pochody. Na Slovensku v rámci 16 dní aktivizmu môžeš navštíviť pochod Nebudeme ticho 3. decembra v Bratislave.

Domov
Zdieľať
Diskusia