Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
7. novembra 2022, 15:30
Čas čítania 2:13

Až 73 % novinárok čelí online násiliu, ktoré podnecujú aj politici, oznámilo UNESCO

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Diskusný článok, v ktorom skĺbili všetky dostupné dáta o online násilí proti ženám, ukazuje, že útokov namierených na novinárky pribúda. Ohrozuje to pritom slobodné médiá.

Nový diskusný článok UNESCO ukazuje výrazný nárast v online útokoch voči novinárkam. Útoky sa týkajú dezinformácií, diskriminácie a populistickej politiky. Podľa organizácie ide o jednu z najvážnejších svetových hrozieb pre slobodu tlače.

Obťažovanie reportérok sa pritom z online priestoru presúva aj do reálneho sveta. Čoraz častejšie tento neslávny trend vidíme aj na Slovensku.

Výsledky štúdie vyplývajú z prieskumu, na ktorom sa zúčastnilo 901 novinárok zo 125 krajín. V rámci štúdie realizovali výskumníci hĺbkové rozhovory so 173 novinárkami a odborníčkami. Okrem toho analyzovali aj dve veľké prípadové štúdie, ktoré zahŕňali viac ako 2,5 milióna príspevkov na sociálnych sieťach.

Prieskumníci tiež analyzovali 15 lokálnych štátnych prípadových štúdií a stovky ďalších vedeckých publikácií.

Na novinárky útočia dezinformátori aj politici

Diskusný článok od UNESCO ukazuje, že online útoky (virtuálne vyhrážky, výsmech a iné formy obťažovania) majú následky aj v skutočnom svete. Ovplyvňujú pracovný výkon novinárok a ich duševné zdravie, ale pribúdajú aj fyzické útoky.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

I keď podľa expertov čelia hejtu aj muži novinári, najmä v prípade žien ide o rodovo podmienenú formu násilia, v ktorej útočia na ich výzor, intelekt a sexualitu.

Väčšiu diskrimináciu pritom zažívajú novinárky, ktoré sú zároveň členkami menšiny. Viac útokov môže vyvolať aj obsah ich práce: novinárky, ktoré sa venujú dezinformačným kampaniam, sú často terčom online útokov. Dáta ukazujú, že na novinárky virtuálne útočia ľudia aj z politických dôvodov. Ide o politikov, extrémistov či alternatívne médiá.

Článok tiež zdôrazňuje, že sociálne siete aj samotné reakcie majú problém reagovať efektívne a promptne. Podľa dát novinárky nedostávajú dostatočnú podporu od svojich redakcií, dokonca v niektorých prípadoch čelili aj victim-blamingu, teda obviňovali ich z toho, že útoky na seba privolali samy.

Na druhej strane, sociálne siete reagujú pomaly a nestíhajú podchytiť množstvo vyhrážok a útokov. Vedci ich označujú za toxický informačný ekosystém, ktorý online násilie umožňuje.

Podľa spoločnej globálnej štúdie UNESCO a Medzinárodného centra pre novinárov viac ako polovica útočníkov sú anonymní používatelia, ale 37 percent tvoria politici.

Facebook je podľa tejto štúdie najnebezpečnejšou platformou, kde k útokom dochádza. Tie sú často spojené s vyhrážkami sexuálnym (18 percent) a iným fyzickým násilím (25 percent) alebo zabitím a časť z nich sa pretaví aj do offline sveta. Niekoľko z nich dokonca dostalo vyhrážky smerované na ich blízkych vrátane detí.

Útoky zažívajú aj slovenské novinárky

Online násilie proti novinárom obzvlášť citlivo vnímajú slovenské redakcie, najmä po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Šéfredaktori Aktualít, Denníka N a Investigatívneho centra Jána Kuciaka a šéfredaktorka Denníka SME sa nedávno v diskusii Zuzany Kovačič Hanzelovej rozprávali práve o tom, že novinári na Slovensku pocit bezpečia nemajú. Istú úroveň ohrozenia vnímajú ako súčasť práce, čo pre Refresher potvrdili aj viaceré novinárky, s ktorými sme sa o online útokoch rozprávali.

7. augusta 2022, 12:30 Čas čítania 10:55 „Pekná, ale sprostá“ či „Kto ti nadiktoval otázky, ty štetka?“ Známe novinárky nám porozprávali, ako čelia online násiliu „Pekná, ale sprostá“ či „Kto ti nadiktoval otázky, ty štetka?“ Známe novinárky nám porozprávali, ako čelia online násiliu

Časť z nich zažila ohrozujúce situácie aj naživo a niektoré vravia, že útoky na novinárov bývajú občas aj koordinované. Témy, ktoré spoločnosť rozdeľujú, napríklad správy o vojne na Ukrajine, interrupciách či právach menšín, majú podľa novinárok, s ktorými sme hovorili, potenciál vyvolať nenávistné prejavy. 

Všetky novinárky, s ktorými sme hovorili, sa zhodujú v tom, že nenávistné prejavy často obsahujú komentáre o ich výzore a sexualite. Podľa odborníčok ide o pokus umlčať nielen novinárky, ale konkrétne ženy. 

„Chcú ich umlčať, zdiskreditovať a zastrašiť. Ich cieľom je, aby sa ženy stiahli z verejného života,“ vraví al-Kaisy. Celosvetovo si všíma, že sa tieto techniky využívajú najmä pri debatách, ktoré chcú agresori zastaviť: o rodovej rovnosti, o právach žien či LGBT ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia