Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
9. novembra 2022, 18:48
Čas čítania 0:49

Bratislava má veľký problém s kvalitou ovzdušia. Pravidelne je na rovnakej priečke ako Bombaj či Peking

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Časté dýchanie znečisteného vzduchu môže spôsobiť rozvinutie rôznych respiračných chorôb.

Bratislava má problém s kvalitou ovzdušia, vyplýva zo súboru Air quality index. Pravidelne sa nachádza na vysokých priečkach medzi miliónovými metropolami. 

Portál IQAir niekoľkokrát do dňa aktualizuje dáta, ktoré pre Bratislavu zbiera Český hydrometeorologický inštitút a Slovenský hydrometeorologický ústav. Tieto inštitúcie následne posielajú svoje dáta a IQAir ich analyzuje a zverejňuje.

V hlavnom meste sú najväčším zdrojom znečistenia ovzdušia emisie z výfukových plynov vozidiel. Medzi najväčších znečisťovateľov ovzdušia patrí nielen energetika, priemysel, doprava a poľnohospodárstvo, ale aj vykurovanie domácností tuhým palivom. 

Znečistenie ovzdušia
Zdroj: https://www.iqair.com

Čo sa dá urobiť pre zlepšenie kvality ovzdušia v Bratislave?

Ak by v centre mesta ubudli naftové osobné autá, bol by to krok správnym smerom. Rovnako zlé sú však aj iné vozidlá, ako napríklad dodávky, zásobovanie či kamióny. 

Miestne úrady podporujú verejnú dopravu, aby prevádzkovala čistejšie vozidlá, a preto mesto schválilo aj nákup 90 nových autobusov. Toto rozhodnutie zníži mieru znečistenia ovzdušia v Bratislave a určite sa to prejaví aj na kvalite ovzdušia na zastávkach, odkiaľ prichádzajú a odchádzajú autobusy. 

Najnovším opatrením je dotácia vo výške 35 miliónov eur, ktorá je určená na výmenu starých kotlov na tuhé palivá v domácnostiach za ekologické inštalácie zemného plynu. Európska únia zároveň nedávno schválila integrovaný projekt LIFE v hodnote 15 miliónov eur, ktorý je zameraný na zlepšenie kvality ovzdušia na Slovensku. 

Anketa:
Pociťuješ, že sa ti v Bratislave zle dýcha?
Áno
Nie
Áno
45 %
523 Hlasov
Nie
55 %
636 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia