Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Lenka Buchláková
3. novembra 2022, 15:30
Čas čítania 3:02

Slovensko má najviac mladých, ktorí žijú s rodičmi. Ako sa postaviť na vlastné nohy? (Stĺpček Lenky Buchlákovej)

Kategória:
Podnikanie
Uložiť Uložené
Slovensko má najviac mladých, ktorí žijú s rodičmi. Ako sa postaviť na vlastné nohy? (Stĺpček Lenky Buchlákovej)
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula

Až dve tretiny mladých ľudí vo veku 25 až 34 rokov žijú v tzv. mama hoteli. Tínedžeri a mladší ľudia vo veku 16 až 29 rokov sú až v 90 percentách prípadov doma.

Slovensko má jeden z najvyšších počtov mladých ľudí, ktorí žijú doma s rodičmi. Ide dokonca o niečo vyšší podiel ako v Taliansku či Španielsku. Až dve tretiny mladých ľudí vo veku 25 až 34 rokov žijú v tzv. mama hoteli. Tínedžeri a mladší ľudia vo veku 16 až 29 rokov sú až v 90 percentách prípadov doma.

Spolužitie viacerých generácií nemá len sociálny, ale najmä ekonomický rozmer. Viac ako tradície a blízkosť rodiny v Taliansku či Španielsku sa u nás a v iných postkomunistických krajinách ukazuje, že samostatné bývanie si nemôžu všetci dovoliť. S neskorým odchodom od rodičov totiž koreluje aj priemerný vek vybavovania prvej hypotéky, ktorý je na Slovensku na úrovni 28 rokov.

Tento trend sa, bohužiaľ, prehlboval už s príchodom koronavírusu a následnými lockdownami. Aktuálne je to aj v dôsledku rastúcich cien energií a celkovej rekordnej inflácie a rovnako tak pre rastúce úrokové sadzby na hypotékach.

Bývanie je na Slovensku momentálne podľa údajov Národnej banky Slovenska najnedostupnejšie za posledných 11 rokov, najviac práve pre mladú generáciu. Ak chcete vlastné bývanie, musíte mať podľa nových pravidiel 20 % z ceny nehnuteľností našetrených, resp. to dať z vrecka bez hypotéky. Mnohí mladí tak v najbližších rokoch na svoje vlastné bývanie nesiahnu.

21. marca 2023, 15:30 Čas čítania 2:34 Vyše tretina Slovákov nakupuje potraviny cez internet. Ročne však minieme 2300 eur zbytočne (Stĺpček Lenky Buchlákovej) Vyše tretina Slovákov nakupuje potraviny cez internet. Ročne však minieme 2300 eur zbytočne (Stĺpček Lenky Buchlákovej)

Podľa aktuálnych dát Štatistického úradu Európskej únie Eurostat mladí Slováci odchádzajú z domu tesne pred dovŕšením 31 rokov. Rovnaký alebo veľmi podobný výsledok Slovensko zaznamenáva už od roku 2011, čo naznačuje dlhodobý trend.

Domov
Zdieľať
Diskusia