Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
17. októbra 2022, 14:09
Čas čítania 0:55
Tímea Krauszová

Členovia BTS absolvujú povinnú vojenskú službu. Popové hviezdy výnimku nedostali, odmietnutie sa trestá odňatím slobody

HUDBA BTS HUDBA SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Odslúžiť si musia 18 až 21 mesiacov.

Členovia k-popovej kapely BTS musia narukovať. Čaká ich povinný vojenský výcvik, ktorý v Južnej Kórei musí absolvovať každý muž bez postihnutia do 30 rokov. Slúžiť budú 18 až 21 mesiacov. O prípadnom vojenskom výcviku popových hviezd sa v krajine podľa Guardianu dlho debatovalo – v minulosti už rôzni prominenti dostali výnimku vzhľadom na svoj príspevok do kórejskej ekonomiky či na svoje výsledky, ktoré v pozitívnom zmysle krajinu zviditeľnili.

Vojenskej službe sa takto vyhli napríklad olympionici či víťazi ázijských hier, tanečníci a hudobníci s prestížnymi oceneniami. 

Odporúčané
Svetoznámy juhokórejský boyband BTS si dáva pauzu. Členom kapely hrozí povinná vojenská služba Svetoznámy juhokórejský boyband BTS si dáva pauzu. Členom kapely hrozí povinná vojenská služba 17. júna 2022, 6:59

Takmer dva roky služby

Ako prvý do služby odíde Jin, hneď po svojich 30. narodeninách v decembri. Postupne sa v službe vystriedajú všetci, zladia si ju so svojimi osobnými harmonogramami a kapela by sa mala opäť spojiť v roku 2025. Podľa agentúry, ktorá kapelu zastupuje, sú členovia poctení možnosťou slúžiť.

bts
Zdroj: Wikimedia/Dispatch/voľne na použitie

Už v roku 2020 pritom kórejský parlament vyhovel ich žiadosti o odklad vstupu do armády o dva roky. Aj tentoraz mali podporu niektorých politikov, iní sa však obávali, aký by mala výnimka vplyv na ostatných mladých mužov, ktorí sa službe vyhnúť nemôžu. Odmietnuť ju je v Južnej Kórei trestným činom a trestá sa odňatím slobody aj spoločenským stigmatizovaním.

Chlapčenská skupina BTS má sedem členov (Jin, Suga, J-Hope, RM, Jimin, V a Jungkook) a preslávila sa energickými k-popovými skladbami. Ich klipy na Youtube majú miliardy videní, medzi ich najznámejšie skladby patria napríklad Boy with Luv, Dynamite či DNA.

Domov
Zdieľať
Diskusia