Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš Ivan Koribanič
13. októbra 2022, 8:43
Čas čítania 11:05

ZÁZNAM: Prezidentka Zuzana Čaputová si uctila obete útoku pred klubom Tepláreň

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Naživo sme počas celého dňa sledovali dianie v súvislosti so streľbou v Bratislave, pri ktorej zomreli dvaja mladí ľudia. Streľba sa odohrala pred LGBTI podnikom Tepláreň.

– Polícia vypátrala strelca z Bratislavy, je mŕtvy.

– K streľbe v Bratislave sa nepriamo hlási mladík na Twitteri. Pred útokom zverejnil extrémistický manifest.

– Útok, ktorý bol zrejme motivovaný nenávisťou k sexuálnej menšine, odsúdili predseda vlády Eduard Heger aj prezidentka Zuzana Čaputová. 

18:24 – Predseda vlády Eduard Heger sa na Facebooku ospravedlnil za svoje dopoludňajšie vyhlásenie, kde homosexualitu označil za „spôsob života“. 

„Chcel som LGBTI komunite vyjadriť moju podporu, teraz vidím, že to nebol správny výber slov, a svoju chybu priznávam,“ napísal. 

17:50 – Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová prišla položiť kyticu a zapáliť sviečku na miesto činu po streľbe na Zámockej ulici. Objala sa s majiteľom klubu Tepláreň Romanom Samotným. 

Prezidentka Zuzana Čaputová s majiteľom podniku Tepláreň Romanom Samotným pred kaviarňou, kde došlo k dvojnásobnej vražde.
Prezidentka Zuzana Čaputová s majiteľom podniku Tepláreň Romanom Samotným pred kaviarňou, kde došlo k dvojnásobnej vražde (13. október 2022). Zdroj: TASR

17:31 – Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyhlásila, že ohavné vraždy, k akým došlo v stredu v Bratislave, sú hrozbou pre spoločnosť založenú na rešpekte a tolerancii. 

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

„V myšlienkach som s rodinami obetí streľby v Bratislave,“ uviedla von der Leyenová na Twitteri. EÚ je podľa nej odhodlaná pomáhať v boji proti nenávistným trestným činom a prejavom vo všetkým ich formách. „Musíme chrániť komunitu LGBTIQ,“ doplnila šéfka EK.

16:45 – Slovenská informačná služba tvrdí, že „v reakčnom čase prijala operatívne bezpečnostné opatrenia, ktoré viedli k identifikácii páchateľa, a postupovala v plnej súčinnosti s príslušnými útvarmi Policajného zboru“.

Priamo neodpovedali na otázky Refresheru, či monitorujú takéto dianie na Twitteri s cieľom preventívne zabrániť potenciálnym hrozbám. „V nadväznosti na vaše otázky v súčasnosti vykonáva ďalšiu s vecou súvisiacu spravodajskú činnosť s cieľom napomôcť príslušným útvarom Policajného zboru pri výkone jeho pôsobnosti,“ napísala SIS. 

Slovenská informačná služba tvrdí, že o všetkých svojich bezpečnostných opatreniach realizovaných s týmto násilným činom extrémizmu bude podrobne informovať príslušné ústavné orgány štátu a následne verejnosť v súlade a v rozsahu ustanoveným zákonom.

16:07 – Prečítajte si vyhlásenie Refresheru k vražde dvoch mladých ľudí v Bratislave:

„Veríme, že ľudia všetkých národností, etník, pohlaví, aj ľudia s rôznou sexuálnou orientáciou a rodovou identitou sú si rovní. Zaslúžia si rešpekt a ich ľudské práva majú rovnú hodnotu ako práva väčšiny.


Je neprijateľné, aby ľudí zabíjali pre niečo, čo nemohli ovplyvniť. Pre niečo, čo ich nerobí lepšími ani horšími, čo nemení ich hodnotu a nedefinuje ich celú osobnosť. Sexuálna orientácia nie je otázkou voľby. Sexuálna orientácia a rodová identita nie sú spôsoby života, ktoré možno zmeniť. Členovia LGBT+ komunity nemajú prečo meniť to, kým sú. Láska je láska, a tvoja identita je tvoja identita.“

Celé vyhlásenie sme zverejnili v tomto článku

Refresher
Zdroj: Refresher

15:45 – Streľba priamo v centre Bratislavy medzi ľuďmi vyvolala otázky, či sa takýto útok môže zopakovať. Podľa profesora Mareša nie je vylúčené, že sa činom inšpiruje niekto iný, a preto treba prípadných radikalizovaných osamelých vlkov na Slovensku monitorovať.

23. marca 2024, 18:00 Čas čítania 21:11 VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivan Korčok vyhral prvé kolo prezidentských volieb VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivan Korčok vyhral prvé kolo prezidentských volieb

„Myslím si, že obavy sú na mieste a tomuto incidentu treba venovať zvýšenú pozornosť, rovnako ako radikalizácii ľudí na internete. Ak sa pozrieme na roky 2018 až 2020 v západných krajinách, mnoho útokov ultrapravicových teroristov bolo vykonaných štýlom copy-paste,“ vysvetľuje Refresheru expert na zločiny z nenávisti a extrémizmus Miroslav Mareš z Masarykovej univerzity v Brne.

15:01 – Zuzana Čaputová si o 16.45 h uctí pamiatku obetí streľby osobne na Zámockej ulici v Bratislave. Na mieste tragédie položí kyticu a zapáli sviečku a stretne sa aj so zástupcami LGBTI komunity. Plánované je aj vyjadrenie prezidentky pre médiá.

14:22 – O záveroch vyšetrovania má informovať na tlačovej konferencii policajný prezident Štefan Hamran a ďalší zástupcovia polície. Šéf rezortu zároveň ocenil prácu policajtov počas pátrania. Nasadené podľa neho boli desiatky príslušníkov. Zásah hodnotí ako rýchly a efektívny.

13:52 – Majiteľ klubu Tepláreň tvrdí, že bolesť zo straty priateľov je taká zraňujúca, že si nevie predstaviť, aby sa v podniku opäť zabávali. Zrejme ho už znovu neotvoria. 

13:38 – Komik Fero Joke je jednou z mála slovenských celebrít, ktoré otvorene priznávajú svoju sexuálnu orientáciu. V bare Tepláreň, kde včera 19-ročný Juraj zavraždil dvoch príslušníkov LGBTI+ komunity, začínal Fero Joke svoju komediálnu kariéru. O to viac prežíva včerajší útok. 

„Bolo to miesto, kde som prvýkrát performoval s osobným publikom. Najskôr som tých ľudí nepoznal, neskôr sa z nás stali kamaráti a spoločne sme sa zabávali do noci. Tak som tam začínal,“ hovorí Fero Joke. Išlo o komediálnu sériu Feriny, ktorou zabával publikum v Teplárni asi sedemkrát. Bar často navštevoval aj ako zákazník. Refresheru porozprával, ako dvojnásobnú vraždu vníma aj v kontexte nezodpovednosti politikov

13:22 – Majiteľ podniku Tepláreň Roman Samotný, pred ktorým včera strelec Juraj K. zavraždil dvoch ľudí, označil tragickú udalosť za popravu.

Tvrdí, že na vine sú aj poslanci slovenského parlamentu, k negatívnej atmosfére podľa neho prispel napríklad aj zákon o zákaze dúhových vlajok, ktorý chceli pretlačiť György Gyimesi a Tomáš Taraba. „Politici používajú homofóbny slovník, aj na ich rukách je táto smrť. Oni majú naozaj pocit, že sme tí zlí a treba nás zabiť. Zakazujú nás na školách. Je to odkaz do celej spoločnosti, že nemáme právo existovať. Od tohto je veľmi málo k činom,“ povedal. 

19. marca 2024, 18:00 Čas čítania 0:40 FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu

Samotný tvrdí, že si na nenávisť ako komunita zvykli. Pravidelne im posielajú „grcajúce smajlíky“ a chodia im opľúvať dvere. Aj preto už tieto nenávistné prejavy nenahlasujú polícii.

Tepláreň
Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

12:59 – Premiér povedal, že sa stretne s riaditeľom SIS. „Dnes ešte nemám odpoveď,“ odpovedal Heger na otázku, prečo Slovenská informačná služba nezachytila radikalizáciu útočníka, aj keď nenávistné príspevky zdieľal niekoľko týždňov. 

12:44 – Eduard Heger na tlačovej konferencii odsúdil útoky na LGBTI ľudí. „Je neakceptovateľné, že niekto zobral život len preto, že je súčasťou LGBTI komunity,“ vyhlásil premiér. 

Premiér Heger vyzval verejných činiteľov, aby začali vážiť svoje slová na verejnosti. Heger neodpovedal na otázku, čo doteraz jeho vláda spravila, aby bolo verejné prostredie v krajine sexuálnym menšinám prívetivejšie. Nereagoval ani na otázky týkajúce sa Igora Matoviča. Ten opakovane tvrdil, že médiá by o ňom písali v pozitívnejšom svetle, ak by bol LGBTI orientovaný. 

12:30 – Polícia už odišla z miesta, kde našli mŕtveho strelca Juraja K.

Streľba v Bratislave
Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič
Streľba v Bratislave
Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič
Streľba v Bratislave
Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič
Miesto, kde polícia našla telo útočníka zo Zámockej ulice v Bratislave.
Miesto, kde polícia našla telo útočníka zo Zámockej ulice v Bratislave. Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

12:22 – Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave vyvesila na svoju budovu dúhovú zástavu.

„Opäť čierna vlajka na budove FiF UK – tentoraz za nášho študenta Matúša Horvátha, ktorý sa stal jednou z obetí včerajšej streľby na Zámockej ulici.


Smutnou správou je aj to, že motívom vraždy mohla byť podľa dostupných informácií nenávisť voči tým, ktorí sú iní. Na znak smútku za naším študentom a zároveň na podporu inakosti veje vedľa čiernej aj dúhová zástava,“ napísali. 

12:15 – Polícia už ukončila vyšetrovanie na mieste nehody. Zosnulého strelca odviezli.

Streľba v Bratislave
Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

12:12 – Predseda vlády Eduard Heger presunul tlačovú konferenciu o 30 minút. 

11:50  Čo je Tepláreň? Oáza pre LGBTI komunitu v Bratislave, kde sa (nielen) queer ľudia vždy cítili bezpečne a komfortne.

Za obľúbenou kaviarňou na Zámockej ulici stojí Roman Samotný, ktorý ju založil už v roku 2015. Roman je LGBTI aktivista, ktorý párty pre queer komunity organizoval už predtým, ako vôbec koncept kaviarne vznikol, a sám v našom rozhovore z roku 2018 skonštatoval, že Tepláreň vznikla náhodou.

19. marca 2024, 12:30 Čas čítania 7:27 Pellegrini si predvolebnú návštevu Moskvy v roku 2020 vybavil cez Orbána Pellegrini si predvolebnú návštevu Moskvy v roku 2020 vybavil cez Orbána

„Celé to vzniklo náhodou, dlhé roky som pracoval v médiách a popritom som robil pre iniciatívu Inakosť. Množstvo projektov okolo iniciatívy stále narastalo. V rámci projektu o LGBTI histórii sme spravili prvú párty Tepláreň v KC Dunaj, na ktorú prišlo vyše 500 ľudí, to nikto nečakal,“ vysvetľoval Roman v rozhovore.

Gay kluby či queer podniky v Bratislave podľa neho trpia blízkosťou Viedne, kam chodí množstvo členov slovenskej LGBTI komunity, pretože si v Rakúsku môžu byť istí svojou anonymitou. „Nemusia sa báť, že stretnú kolegu z práce či susedu, a môžu byť samými sebou,“ komentoval majiteľ Teplárne.

13. októbra 2022, 11:07 Čas čítania 2:31 Čo je Tepláreň? Oáza pre LGBTI komunitu v Bratislave, kde sa (nielen) queer ľudia vždy cítili bezpečne a komfortne Čo je Tepláreň? Oáza pre LGBTI komunitu v Bratislave, kde sa (nielen) queer ľudia vždy cítili bezpečne a komfortne

11:40 – Hnutie OĽaNO zdôrazňuje, že ľudská odlišnosť, či už sexuálna, rasová, názorová, v životnom štýle alebo akákoľvek iná, nemôže byť dôvodom nenávisti, a už vôbec nie nenávisti vraždiacej.

„Ak sa potvrdia správy o tom, že išlo o útok z nenávisti voči menšinám, je to šokujúce a desivé. Je čas zahodiť všetky spory a začať budovať tolerantné Slovensko, kde svoj život môže dobre prežiť úplne každý,“ uviedol predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš.


Predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová označila konanie páchateľa za neospravedlniteľný akt zločinu z nenávisti. „Je to dôsledok sveta, kde sa ľudia delia na ,my‘ a ,oni‘, kde sa vykopávajú brázdy hnevu a stavajú sa hradby fóbie a vzájomnej nevraživosti. Je to opak lásky k vlasti, pretože Slovensko patrí všetkým bez ohľadu na rozdiely,“ uviedla. 

11:17 – Iniciatíva Inakosť organizuje spomienkový pochod. Uskutoční sa zajtra 14.10. (piatok) o 17.00 h, začne sa na Zámockej pri podniku Tepláreň.

11:11 – Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic tvrdí, že polícia zatiaľ nevie potvrdiť konkrétny motív vraždy dvoch ľudí na ulici Zámocká pred klubom Tepláreň. „Vyšetrovanie je v počiatočnej fáze, robia sa všetky úkony, ktoré by vedeli dokresliť motív strelca,“ povedal Lipšic. 

Zároveň apeloval na verejnosť, aby si uvedomila, že slová sa niekedy premenia na skutky.

„Všetky verejne činné osoby by sa mali zamyslieť nad tým, či eskalácia vášní voči komukoľvek nemôže priviesť jedincov v emočne slabšej chvíli ku skutkom. Zatiaľ je pravdepodobným motívom tohto činu nenávisť k osobám inej rasy, inej sexuálnej orientácie. Obávam sa, aby podobné činy nepokračovali. Slová majú svoju váhu a vážnosť. Tí, ktorí ich vyslovujú, to robia z účelových dôvodov. Ale u iných osôb môžu tieto slová vyvolať podnet k násilnej akcii,“ povedal Daniel Lipšic médiám. 

10:51 – Poslanec György Gyimesi odsúdil strelecký útok v Bratislave, ale dodal, že naďalej trvá na kritike LGBTI ideológie. „Ak sa dokáže, že tento trestný čin motivovala nenávisť proti LGBTI ľuďom, to je neakceptovateľné,“ povedal poslanec OĽaNO podľa Denníka N. Poslanec OĽaNO vylúčil, že verejnosť burcoval proti LGBTI komunite. 

1. marca 2024, 9:30 Čas čítania 3:47 Bývalý erotický salón v Bratislave pretvorili na moderné bistro. Chystajú unikátny koncept pod holým nebom Bývalý erotický salón v Bratislave pretvorili na moderné bistro. Chystajú unikátny koncept pod holým nebom

10:23 – Predseda Národnej rady SR Boris Kollár odsúdil dvojnásobnú vraždu mladých ľudí. „Je neprijateľné, aby sa takto nenávistne správala spoločnosť či jedinci voči komukoľvek,“ uviedol na sociálnej sieti. Pozostalým a trúchliacim rodinám vyslovil úprimnú sústrasť.

10:18 – Predseda vlády Eduard Heger bude mať o 12.00 h tlačovú konferenciu venovanú včerajšiemu útoku na Zámockej ulici v Bratislave. Mal by na nej spresniť niektoré informácie. 

10:12 – Polícia na Facebooku vysvetľuje, ako v priebehu noci postupovala, a vyvracia komentáre o pasívnom prístupe.

„Pracovali a pracujú nielen uniformovaní policajti a nie všetci pôsobia v teréne. Z dôvodu prebiehajúceho vyšetrovania, ale aj taktiky sa nemôžeme bližšie vyjadriť, preto sa nedokážeme ani brániť, keď sa v týchto chvíľach objavia akékoľvek ,zaručené‘ správy týkajúce sa našej činnosti. Preto naše mlčanie v tejto fáze, prosíme, chápte,“ vyzývajú na sociálnej sieti. 

9:56 – Predseda vlády Eduard Heger tvrdí, že žiadna forma extrémizmu nie je prípustná. „Ak hovorím, že Slovensko je slobodná a demokratická krajina, tak to myslím vážne. Je neprípustné, aby sa ktokoľvek kvôli svojmu spôsobu života mal báť o svoj život,“ tvrdí premiér. 

9:50 – Odborník na extrémizmus Daniel Milo tvrdí, že včerajšia chladnokrvná vražda dvoch gayov by mala byť budíčkom pre celú spoločnosť. „Na začiatku sú nenávistné slová, na konci mŕtvi ľudia,“ hovorí Milo. 


Milo si myslí, že útočník sa radikalizoval postupne. „Pohyboval sa v online skupinách, fórach, čítal bludy na internete. A nikto si nič nevšimol. Dokonca ho určite mnohí v tom podporovali. Ako je možné, že človek, ktorý má za vzor najhorších neonacistických teroristov, nevzbudil pozornosť doma, v škole, medzi známymi?“
 
 
 

9:47 – Útočník z ulice Zámocká v Bratislave je Juraj K., informuje Denník N. Ide o syna kandidáta strany Vlasť Štefana Harabina. 

Podľa informácií denníka spáchal dvojnásobnú úkladnú vraždu pred podnikom Tepláreň len 18-ročný mladík zbraňou svojho otca. 

Juraj mal účet na Twitteri so pseudonymom NTMA0315. V minulosti sa pred podnikom Tepláreň fotil. K záberom pridával ironické opisy. 

Účet NTMA0315 zároveň ako prvý v stredu informoval o útoku približne desať minút pred políciou SR. „Necítim žiadnu ľútosť, nie je to smiešne?“ napísal. V priebehu večera ešte pridával fotografie svojej tváre, vysmieval sa policajtom a komunikoval s ľuďmi, ktorí mu písali komentáre. Tento verejný účet zablokovali približne o 6.00 h ráno. 

9:45 – Na miesto, kde našli mŕtveho Juraja K., prišiel špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. 

Daniel Lipšic
Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

9:39 – Minister vnútra Roman Mikulec odsúdil násilie a extrémizmus. 

„Odsudzujem tento brutálny čin, o to viac, že sa stal na mieste, kde sa stretávala a hľadala bezpečie LGBTI menšina. Prejavy extrémizmu a nenávisti voči tejto a akejkoľvek inej menšine sú neakceptovateľné a v našej spoločnosti nemajú miesto. Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodine a pozostalým obetí,“ napísal. 


Minister vnútra verejnosť ubezpečil, že vďaka enormnému úsiliu polície ďalší útok strelca už nehrozí. „Polícia páchateľa dnes ráno vypátrala a verím, že aj motívy a pozadie budú vyšetrené.“

9:20 – Prezidentka SR Zuzana Čaputová zverejnila status, v ktorom vyjadrila úprimnú sústrasť pozostalým obetí streľby v Bratislave. 

„Tri roky hovorím, že aj slová sú zbraň. Že my politici sme zodpovední za každé jedno slovo, ktoré vypustíme. Napriek tomu tu mnohí bezohľadne zapĺňajú priestor nenávisťou. Hnevá ma, že ani niektorí prokurátori a sudcovia verbálnym trestným činom neprikladajú dôležitosť a nepovažujú ich za nebezpečné,“ zdôraznila s tým, že dlhodobo upozorňuje, že takéto útoky sa nemusia skončiť iba pri slovách. 

26. februára 2024, 16:30 Čas čítania 18:31 Veľký rozhovor s Ivanom Korčokom: Hovoriť Ukrajincom, aby sa vzdali, je pokrytecké a zbabelé Veľký rozhovor s Ivanom Korčokom: Hovoriť Ukrajincom, aby sa vzdali, je pokrytecké a zbabelé

„Podľa doterajších informácií streľba v bratislavskej kaviarni, kde sa schádzali najmä ľudia z komunity LGBTI, bola trestným činom z nenávisti k menšine. Z nenávisti už dlhodobo živenej hlúpymi a nezodpovednými výrokmi politikov. Táto nenávisť stála nevinné ľudské životy. Prestaňte s tým, kým nebude stáť ďalšie,“ dodala prezidentka. 

Hlava štátu vyzvala justičné orgány, aby okamžite konali. 

9:17 – Refresher sa rozprával so ženou, pred ktorej domom sa útočník zastrelil. „Ja som o ničom nevedela, nič som nepočula. Som z toho úplne v šoku. Včera som čítala, že strieľal na Zámockej, ale toto sa dozvedám až od vás, že sa zastrelil tu,“ povedala nám. 

9:06 – Refresher je na mieste, kde našli strelca z ulice Zámocká, ktorý zastrelil dvoch ľudí. 

 
Streľba v Bratislave
Miesto, kde polícia vo štvrtok ráno našla mŕtve telo útočníka zo Zámockej ulice. Zdroj: REFRESHER/Ivan Koribanič

8:56 – Podľa informácií TV Markíza sú obeťami dvaja muži – Matúš a Juraj. Obaja mali do 30 rokov. Matúš bol jedným zo zamestnancov podniku. 

Refresher zistil, že prvotné informácie o tom, že zranenou ženou je čašníčka podniku, sa nepotvrdili. Podľa našich informácií ide o návštevníčku podniku. 

8:51 – Úprimnú sústrasť vyjadril rodinám a blízkym aj Michal Šimečka z Progresívneho Slovenska.

 „Ak sa potvrdia medializované informácie, že išlo o zločin z nenávisti voči LGBTI komunite, bude to potvrdenie hrozného trendu. Vidíme ho v politike aj v celej spoločnosti a je našou povinnosťou spraviť všetko preto, aby sa zastavil. Všetci ľudia na Slovensku si zaslúžia prijatie a úplné bezpečie, bez ohľadu na to, aká je ich identita, koho ľúbia a s kým chcú žiť. Podobný čin sa už nikdy nesmie zopakovať,“ napísal Šimečka. 

8:46 – Poslankyňa SaS navrhla vyvesiť dúhové vlajky na všetky štátne inštitúcie. Vyzvala k tomu aj predkladateľov návrhu, ktorý sa týka zákazu dúhových vlajok. 

10. februára 2024, 17:00 Čas čítania 0:59 GALÉRIA: Kontrafakt ovládol najväčšiu bratislavskú arénu veľkolepou šou, pred takmer 10-tisíc ľuďmi zazneli najväčšie hity GALÉRIA: Kontrafakt ovládol najväčšiu bratislavskú arénu veľkolepou šou, pred takmer 10-tisíc ľuďmi zazneli najväčšie hity

„Dnes je presne ten deň, keď musíme ako celá spoločnosť aj takýmto gestom ukázať členom LGBTI komunity, že pri nich stojíme a že spravíme všetko preto, aby sa podobná tragédia neopakovala. Aby si boli istí tým, že keď sa večer pôjdu zabaviť s priateľmi, tak ich nepríde nejaký pomýlený človek zastreliť,“ napísala. 

8:43 – K incidentu na Zámockej ulici v Bratislave, pri ktorom zomreli dvaja ľudia a jedna osoba skončila so zraneniami, sa na Twitteri nepriamo hlási mladý Slovák. Jeho účet zámerne nezverejňujeme.

Mladík na svojom profile niekoľko hodín pred streľbou pri LGBT bare Tepláreň zverejnil viac ako 60-stranový manifest. V ňom sa opisuje ako chlapec zo Slovenska, narodený v roku 2003.

V rozsiahlom dokumente, ktorý redakcia Refresheru čítala, opisuje motiváciu, ktorá ho údajne viedla k streľbe. Manifest obsahuje sekcie, v ktorých autor incident označuje za „svoju operáciu“ a vinu za svetové problémy opakovane zvaľuje na židovskú komunitu spoločne s LGBTI komunitou. Hovorí o údajnej nevyhnutnosti „boja za bielu rasu“. 

8:40 – Podľa informácií Refresheru momentálne polícia zasahuje na ulici Jaskový rad pri ministerstve školstva. 

Hovorca polície vyhlásil, že momentálne prebiehajú procesné úkony. „Bližšie informácie vám poskytneme hneď, ako to bude možné,“ informoval Michal Slivka.  

8:38 – Ako prvá sa z politických strán vyjadrila opozičná SaS, ktorá potenciálny útok na LGBTI komunitu odsúdila. „Včera večer sme zrejme boli svedkami toho, ako sa nenávisť z internetu môže preliať do reality. Útok na známy podnik, kde sa stretávala LGBTI komunita, nezničil len dva životy, ale oveľa viac.“

2. februára 2024, 12:30 Čas čítania 4:49 Mlieko za 0,41 € či maslo za 0,68 €. Nakúpili sme v poľskej Biedronke, oplatí sa viac ako u nás? Mlieko za 0,41 € či maslo za 0,68 €. Nakúpili sme v poľskej Biedronke, oplatí sa viac ako u nás?

„O Slovensku sa ešte dlho bude písať ako o krajine, kde nenávisť obrátila zbraň proti LGBTI komunite. Čo je však horšie, stávame sa krajinou, kde sa budú báť ľudia slobodne žiť svoje životy, aby ich o ne niekto so zbraňou v ruke nepripravil,“ dodáva SaS. 

8:05 – Polícia na Facebooku informuje, že strelca, ktorý vraždil na ulici Zámocká, už vypátrali. Našli ho mŕtveho. „Môžeme upokojiť verejnosť, že ďalší útok strelca zo Zámockej ulice v Bratislave jej nehrozí. Dnes ráno polícia strelca vypátrala. Mŕtveho. Aktuálne prebiehajú procesné úkony, bližšie informácie vám poskytneme hneď, ako to bude možné,“ píše polícia.

K streľbe v centre Bratislavy došlo v stredu po 19.00 h. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena, ktorú previezli do jednej z bratislavských nemocníc. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia po ňom intenzívne pátrala, využila pri tom aj psovodov, čln či vrtuľník. Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra.

Domov
Zdieľať
Diskusia