Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
13. októbra 2022, 15:30
Čas čítania 4:59

Obavy, že sa streľba z Bratislavy zopakuje, sú na mieste, tvrdí expert. Útočník si po vraždách užíval pozornosť (Rozhovor)

Kategória:
Refresher
Uložiť Uložené
Obavy, že sa streľba z Bratislavy zopakuje, sú na mieste, tvrdí expert. Útočník si po vraždách užíval pozornosť (Rozhovor)
Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

Odborník na extrémizmus a zločiny z nenávisti Miroslav Mareš nám objasnil, ako útočník z Bratislavy premýšľal a prečo napísal 65-stranový manifest.

Útočník, ktorý zavraždil dvoch mužov v Bratislave, zaplnil svoj 65-stranový manifest rasizmom, myšlienkami o nadradenosti bielej rasy a detailnými opismi toho, ako chce svoj útok zrealizovať, prečo sa neplánuje vzdať a prežiť minimálne prvú noc, aby mohol v útokoch pokračovať. Mladík krátko po vraždách komunikoval s ľuďmi cez svoj Twitter.

13. októbra 2022, 11:07 Čas čítania 2:31 Čo je Tepláreň? Oáza pre LGBTI komunitu v Bratislave, kde sa (nielen) queer ľudia vždy cítili bezpečne a komfortne Čo je Tepláreň? Oáza pre LGBTI komunitu v Bratislave, kde sa (nielen) queer ľudia vždy cítili bezpečne a komfortne

„Mám pocit, že si chcel užiť pozornosť. On sa po streľbe na Twitteri vychvaľoval, že konečne, ako to povedal svojím jazykom – zabil dve b**ny. Hádal sa tam s ľuďmi, ktorí mu hovorili, že spáchal nezmyselný čin. On si chcel vyslúžiť úctu za to, čo urobil, a až následne chcel spáchať samovraždu,“ opisuje možné zmýšľanie útočníka z Bratislavy expert na zločiny z nenávisti a extrémizmus Miroslav Mareš z Masarykovej univerzity v Brne. 

Ak sa chceš o streľbe na Zámockej v Bratislave dozvedieť viac, klikaj na tento odkaz. Všetky naše prémiové články si môžeš bez obmedzení prečítať, ak sa pridáš do Refresher+ klubu. 

Streľba v Bratislave | Útok v Bratislave
Miesto činu dvojnásobnej vraždy na Zámockej ulici v Bratislave. Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

Čítam si o taktike a stratégii, pripravujem sa na útok

Autor manifestu sa na útok pripravoval od roku 2019. Podľa vlastných slov sa „pomaly pripravoval“, zbieral potenciálne ciele, skúmal ich, tieto miesta opakovane navštevoval a monitoroval ich. „Čítam si o taktike a stratégii,“ vysvetľuje útočník v dokumente.

Napriek tomu, že podľa manifestu mohol odvtedy zaútočiť viackrát, vždy z útoku vycúval, pretože sa vraj zľakol. Až keď sa tento rok 18-ročný Američan Payton Gendron rozhodol vystrieľať desať ľudí tmavej pleti v americkom meste Buffalo, tak sa podľa vlastných slov odhodlal svoj útok uskutočniť. 

„Tento samotný čin je dôkazom, že online radikalizácia prebieha. Videli sme to v uplynulých rokoch najmä v západných krajinách Európy, v USA či na Novom Zélande. Online radikalizácia zvykne pri takýchto útokoch zohrávať dôležitú úlohu,“ objasňuje profesor Mareš, ktorý sa problematike extrémizmu venuje dlhé roky.

22. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 6:15 Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu

„Doteraz sa iba ojedinele objavila v strednej a východnej Európe, ale ak sa aj objavila, tak sa ju štátnym zložkám podarilo včas zastaviť a nikdy to nedopadlo tak násilne ako v Bratislave,“ popisuje expert. 

Juraj Krajčík | Streľba v Bratislave
Fotografia útočníka pred podnikom Tepláreň, ktorú si urobil pred pár mesiacmi v auguste. Zdroj: Twitter

Treba sa báť, že sa takýto útok extrémistu zopakuje?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 123139 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či si expert myslí, že sa teraz takéto útoky na Slovensku zopakujú.
  • Prečo by polícia mala intenzívne monitorovať extrémistické skupiny online.
  • Prečo útočník spísal 65-stranový manifest a publikoval ho na Twitteri.
  • Ku ktorým ultrapravicovým teroristom sa Slovák hlási manifestom.
  • Či je podľa experta nenávisť k Židom hrozbou, ktorej čelí Slovensko.
  • Ako mohla mladíka zradikalizovať vlastná rodina a polarizovaná spoločnosť.
Domov
Zdieľať
Diskusia