Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Peter Vnuk
12. októbra 2022, 20:56
Čas čítania 1:04

Najnovší iPhone 14 na horskej dráhe volá automaticky záchranku

Kategória:
Tech
Uložiť Uložené
Najnovší iPhone 14 na horskej dráhe volá automaticky záchranku
Zdroj: Pexels/Pixabay

Možno je to úsmevné, no je to tak. Systém v telefóne a hodinkách Apple Watch môže nesprávne vyhodnotiť, čo sa deje.

Detekcia nehody je jednou z najdôležitejších noviniek, ktoré nový iPhone 14 prináša a na ktorú je spoločnosť Apple patrične hrdá. Funkcia umožňuje automaticky detegovať, že majiteľ smartfónu sa stal účastníkom dopravnej nehody, a samostatne dokáže zavolať záchranné zložky. To sa hodí najmä vtedy, ak je dotyčný v bezvedomí.

Problém však nastane, ak ide o falošný poplach a používateľ nestihne volanie zastaviť. V ostatnom čase sa totiž v Spojených štátoch amerických začali množiť správy, že iPhone volal o pomoc nie v prípade dopravnej nehody, ale v zábavných parkoch. Konkrétne situáciu nesprávne vyhodnotí na horskej dráhe.

Používateľ má 20-sekundový limit na odsúhlasenie či zrušenie výzvy na núdzové volanie sprevádzanej zvukovým poplachom. Ak to neurobí, telefón zavolá záchrannú službu a priloží aj zvukový záznam zo svojho okolia. Ak je v telefóne nastavený aj núdzový kontakt, táto osoba dostane správu o tom, že jeho blízky je v ťažkostiach.

Falošné aj pravé poplachy

Vďaka tomuto systému si pracovníci záchranných zložiek mohli niekoľkokrát vypočuť šťastné výkriky majiteľov iPhonov na zábavných atrakciách. Napríklad v parku Kings Island vo Warren County sa to stalo minimálne šesťkrát.

Údajne sa podobné problémy dejú aj vtedy, ak pri jazde autom iPhone spadne na podlahu.

Čo sa s tým dá robiť? Apple vraj funkciu priebežne zlepšuje, no najjednoduchšie je prepnúť si pred vstupom do zábavného parku či na atrakciu telefón do režimu lietadla.

12. apríla 2024, 15:58 Čas čítania 1:38 Ochráň svoj smartfón sklom, ktoré môžeš aplikovať až 200-krát. Takto ho nalepíš bezchybne (NÁVOD) Ochráň svoj smartfón sklom, ktoré môžeš aplikovať až 200-krát. Takto ho nalepíš bezchybne (NÁVOD)

Treba však povedať, že už boli zaznamenané aj prípady, keď sa nová funkcia osvedčila. Napríklad pri nedávnej tragickej nehode v štáte Nebraska. Po náraze auta do stromu vyhaslo všetkých šesť mladých životov vo vozidle a záchranárom to nemal kto oznámiť. Smutnú povinnosť na seba prevzal iPhone jednej z obetí.

Domov
Zdieľať
Diskusia