Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti DESIGN VILLE.
6. októbra 2022, 8:48
Čas čítania 2:29
Sponzorovaný obsah

Ako oživiť interiér: pomocou osvetlenia, textilu a doplnkov

KULTÚRA INTERIÉROVÝ DIZAJN
Uložiť Uložené

Ako zútulniť miestnosť a oživiť priestor?

Predlžujúce sa večery a hmlisto za oknami stále viac obracajú našu pozornosť k domovom, kde na jeseň a v zime trávime viac času. Preto nastáva najlepší čas na zútulnenie miestností a oživenie priestoru, ktorý bude protiváhou pochmúrnemu počasiu. Odpoveď na otázku, ako oživiť interiér, hľadajú škandinávske značky, ako HAY, Muuto alebo Fritz Hansen, nielen v nadčasovom dizajne, ale aj v zaujímavých farebných odtieňoch a v príjemných materiáloch.

DesignVille.sk
Zdroj: DesignVille.sk

Stavte na farebný dizajn od HAY

Portfólio značky HAY sa na zimný spánok určite nechystá, naopak, ožíva desiatkami noviniek. V čase, keď treba priestorom vdýchnuť trochu života, sa obracia k starostlivo vybraným farebným odtieňom a hravým formám, ako je to napríklad pri kolekcii netradičných lámp Parade, ktoré taktiež poslúžia ako sklenená dekorácia.

DesignVille.sk
Zdroj: DesignVille.sk


Dizajnéri ich navrhli v niekoľkých veľkostiach aj odtieňoch tak, aby ponechali voľný priestor určený na vyjadrenie každého z nás. Či už sa rozhodnete pre roztomilú kombináciu niekoľkých lampičiek, alebo ich rozmiestnite ako solitéry, pozornosti určite neuniknú. Keď vás baví klasický koncept svietidla pozdvihnutý dizajnom na úplne inú úroveň, u značky HAY určite zostaňte. Neprehliadnite napríklad rôzne dĺžky a hrúbky svietidiel Neon Tube alebo hravo naklonené a minimalistické lampy Slant.

DesignVille.sk
Zdroj: DesignVille.sk

Miestom na príjemné pôsobenie farieb môže byť aj každodenné stolovanie. Preto určite navštívte aj kolekciu Borosilicate od HAY, ktorá je plná hravo sfarbených pohárov, hrnčekov, frenchpressov aj ďalších doplnkov. Keď nabudúce budete pripravovať rannú kávu, kombinácia zeleného skla a červených úchytiek, ktoré pôsobia dojmom klaunského nosa, vás iste prinúti aspoň k úsmevu.

DesignVille.sk
Zdroj: DesignVille.sk

Pokiaľ sa farieb nebojíte a naopak ich vyžadujete aj pri väčších kusoch nábytku, potom vás poteší kolekcia drevených a veľmi pohodlných stoličiek Pastis, komody Colour alebo stoličky a stola Rey, ktorými sa zoznam farebne ladených vecí rozhodne nekončí. Značka HAY si na farbách zakladá, a tak sú pretkané celým sortimentom.

DesignVille.sk
Zdroj: DesignVille.sk

Tlmenejší minimalizmus nájdete u Muuto

S odtieňmi, aj keď mierne tlmenejšími, sa pohráva aj značka Muuto. Túto prednosť prezrádza napríklad kolekcia svietidiel Ambit. Závesné lampy v pastelových odtieňoch a v niekoľkých veľkostiach nadchnú priaznivcov minimalizmu a vizuálnej čistoty.

DesignVille.sk
Zdroj: DesignVille.sk

Nezaostáva ani kolekcia Unfold, ktorá hýri odvážnejšími odtieňmi aj materiálmi. Svietidlá sú zhotovené z odolnej gumy, teda sa nemusíte báť, že by sa im čokoľvek stalo. Pod svietidlo môžete na stôl umiestniť nevšednú vázu Kink, ktorá pripomína pastelovo sfarbené potrubie. Táto kombinácia upúta pozornosť, ale zároveň nás prinúti zamyslieť sa nad možnými podobami dizajnu. 

 
Pekným a útulným oživením môžu byť aj úložné predmety, ktoré budú vynikať v otvorených policiach či v knižniciach. Úložné koše Restore sú nato ako stvorené a okrem krásneho vzhľadu zbavia zem aj niekoľkých nepotrebných pet fliaš, z ktorých sú vyrobené.

DesignVille.sk
Zdroj: DesignVille.sk

Farebné ikony Fritz Hansen

Ani nadčasovým kúskom prítomným niekoľko desiatok rokov nie sú pestré farby cudzie. Práve naopak, niektorým patrili už pôvodne. Dizajnéri, ako bol Arne Jacobsen, pracovali s farbami s rovnakou intenciou ako s tvarmi. Vytvorili z nich vizuálnu abecedu unikátnu pre každý jeden objekt. Presne tak napríklad vznikli preslávené kreslá Egg, Swan alebo stoličky Series7.

DesignVille.sk
Zdroj: DesignVille.sk

Pri poslednej menovanej sa zastavíme, stoličky Series7 sú najpredávanejšou kolekciou na svete, preto sa dajú kúpiť v nespočetných farebných variantoch, čo sa týka sedáku aj podnože. Fritz Hansen síce predáva jedny z najstarších kúskov moderného dizajnu, pravidelne sa však venuje aktualizácii farebnej palety, aj preto sú modely stále prítomné aj žiadané.

 
Kreslá Egg a Swan sú však na tom veľmi podobne. Organicky tvarované ikonické vajíčko sa vyrába zákazkovo, teda látku aj jej štruktúru si volíte sami. Pokiaľ chcete pretvoriť svoj domáci priestor, zameriať sa na jeden ústredný bod bude určite cestou. Kreslo, ktoré je prispôsobené vašim potrebám, určite priestor zútulní. 

 
Či už siahnete po menšom doplnku, svietidle alebo väčšom kuse nábytku, každá položka dá priestoru nový nádych a vám pocit nevšednosti. Inšpirujte sa od popredných značiek zo Škandinávie, kde s dlhými večermi majú asi najväčšie skúsenosti, a stavte na farebné tóny, poctivé spracovanie a nadčasový dizajn.

Domov
Zdieľať
Diskusia