Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je PR správa spoločnosti iFix.
28. septembra 2022, 16:00
Čas čítania 2:06
Sponzorovaný obsah

Čo robiť, ak sa ti nenabíja telefón? Toto radia odborníci

TECH MOBILY
Uložiť Uložené

Za nefungujúce nabíjanie často môže iba drobná chyba.

Zapojil si svoj telefón do nabíjačky, no nič sa nestalo? Ak tento problém vystrašil aj teba, nepodliehaj panike. Za nefungujúce nabíjanie často môže iba drobná chyba. Odborníkov z FixServisu sme sa pýtali, kde hľadať príčinu a ako ju poľahky odstrániť aj doma bez pomoci profesionála. 

Hneď prvou vecou, ktorú by si mal pri nefungujúcom nabíjaní otestovať, je adaptér a kábel. Určite to poznáš. Keď telefón nabíjaš, kábel často ohýbaš, naťahuješ alebo inak namáhaš, čím ho prirodzene poškodzuješ. Nie je tak prekvapením, že jedného dňa zrazu v niektorom bode stratí kontakt a prestane ním tiecť elektrický prúd. Následne sa telefón nenabíja. Chyba môže byť aj v samotnom adaptéri. Ten taktiež v dôsledku pádov a nárazov môže jednoducho prestať fungovať.

Nezabúdaj, že dôvod, prečo sa telefón nenabíja, môže byť skutočne malicherný – výpadok prúdu či porucha v samotnej zásuvke. Skús do nej zapojiť iný elektrický spotrebič a uisti sa, že funguje bez problémov.

Jednoduchý test funkčnosti adaptéra a kábla

To, či je chyba v adaptéri alebo kábli, môžeš otestovať dvoma jednoduchými spôsobmi. Ak tvoj telefón podporuje bezdrôtové nabíjanie, vyskúšaj ho nabiť prostredníctvom neho. Pokiaľ všetko pôjde bez problémov, vieš, že chyba bude práve v príslušenstve. Druhým spôsobom je použitie USB testera na smartfón, ktorý sa dá kúpiť v e-shope FixServis. Ten ti v priebehu niekoľkých sekúnd jednoznačne povie, či je chyba v adaptéri alebo kábli.

mobil, nabíjanie
Zdroj: Unsplash

Problémom môže byť softvér

Experti z FixServisu prezradili, že v niektorých prípadoch môžu byť problémy s nabíjaním spôsobené softvérom. Najjednoduchším riešením je reštartovať telefón. Pokiaľ to nepomôže, over si, či nie je dostupná aktualizácia softvéru. Ak je k dispozícii, nainštaluj si ju, opäť reštartuj zariadenie a vyskúšaj ho nabiť.

Znečistený konektor a poškodený flex kábel

Pokiaľ si vyskúšal spomínané tipy, no tvoj telefón sa stále nenabíja, chyba bude zrejme v samotnom konektore alebo v útrobách zariadenia. Pozri sa, či v porte nie sú omrvinky alebo iné nečistoty, ktoré by bránili nabíjaniu. Problémom môže byť aj povrchová korózia. Tá sa niekedy objavuje v starších telefónoch vystavovaných vlhkému prostrediu.

Ťažkosti s nabíjaním môže spôsobovať aj flex kábel, ktorý spája konektor so základnou doskou. V dôsledku vôle sa namáha a dokáže sa ľahko poškodiť. Následne dochádza k výpadkom nabíjania. Riešením je výmena komponentov.

mobil, nabíjanie
Zdroj: Unsplash

Stará batéria

V neposlednom rade ťažkosti s nabíjaním môže mať na svedomí aj stará opotrebovaná batéria. Napríklad, ak ju vybiješ úplne na nulu, môže sa stať, že po pripojení na nabíjačku jej bude trvať aj niekoľko desiatok minút, kým sa prebudí k životu. Ty tak nadobudneš pocit, že telefón sa nenabíja. V skutočnosti mu len treba dať viac času. Ak ti tento problém prekáža, pomôže výmena batérie.

Ako riešiť ťažkosti s nabíjaním?

Ak si zistil, že za problematické nabíjanie môže poškodený kábel či adaptér, stačí ho jednoducho vymeniť za nový. Zavítať môžeš do e-shopu FixServis, kde nájdeš široký výber príslušenstva na nabíjanie.

mobil, nabíjanie
Zdroj: Unsplash

Pokiaľ predpokladáš, že problém bude v batérii, konektore či flex kábli, najlepšie bude, ak dáš svoje zariadenie skontrolovať profesionálom. Zaniesť ho môžeš do servisu FixServis, kde ti ho odborníci detailne preveria, nájdu príčinu a odstránia ju. V prípade, že máš dostatok skúseností a chceš si smartfón opraviť sám, v e-shope FixServis si môžeš objednať všetky potrebné náhradné diely či kvalitné náradie

mám problém s nabíjaním
Domov
Zdieľať
Diskusia