Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
27. septembra 2022, 15:49
Čas čítania 1:21

VIDEO: Z Nord Streamu v Severnom mori uniká plyn. Tri od seba vzdialené miesta poškodenia naznačujú, že ide o sabotáž

Kategória:
News
Uložiť Uložené
VIDEO: Z Nord Streamu v Severnom mori uniká plyn. Tri od seba vzdialené miesta poškodenia naznačujú, že ide o sabotáž
Zdroj: Norské ozbrojené síly

Tri chyby sa objavili prakticky naraz na troch rôznych miestach plynovodu.

Viaceré európske krajiny vyšetrujú tri rôzne úniky plynu z dvoch potrubí plynovodu Nord Stream. Príčina únikov nie je jasná, ale krajiny nevylúčili, že môže ísť o následok podmorského útoku.

Operátor Nord Streamu 1 podľa BBC povedal, že potrubia pod hladinou zaznamenali neočakávané škody počas jedného dňa. Bez ohľadu na rozsah škôd poškodené potrubia zatiaľ priamo neovplyvňujú dodávky plynu do Európy, pretože ani jedno z nich nebolo v prevádzke.

Podľa Dánska to nemusí byť náhoda

„Nejde len o malú prasklinu, je to naozaj obrovská diera,“ povedala o poškodených potrubiach dánska energetická agentúra. Podľa dánskej premiérky Mette Frederiksenovej nie je možné vylúčiť, že išlo o sabotáž. „Ešte je priskoro prísť k záveru, ale toto je výnimočná situácia. Máme tri úniky, takže je ťažké predstaviť si, že ide o nehodu,“ povedala pre dánske médiá.

Frederiksenová sa k prípadu vyjadrila počas svojej návštevy v Poľsku, kde bola na ceremónii otvorenia novej trasy dodávky nórskeho plynu medzi Dánskom a Poľskom. Podľa portálu Euronews sa tak objavili špekulácie, že ani načasovanie týchto porúch nie je náhodné.

Ruský hovorca Dmitrij Peskov povedal, že sa mimoriadne obáva toho, čo incident znamená, a nevylučuje ani to, že mohlo ísť o cielený útok.

Prvé poškodenie zaznamenali v pondelok večer na dánskej sekcii Nord Streamu 2 v Baltskom mori, kde došlo k poklesu tlaku. O niekoľko hodín neskôr objavili dve ďalšie poruchy na rôznych úsekoch Nord Streamu 1. Jeden sa nachádza v dánskom priestore a druhý vo švédskom. Prípad vyšetrujú Nemecko, Dánsko aj Švédsko.

Cez Nord Stream 1 nepretiekla ani kvapka plynu od augusta, keďže Rusko prerušilo dodávky plynu na údržbu potrubia. Prevádzka Nord Streamu 2 bola prerušená krátko po začatí vojny na Ukrajine.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Hoci ani jedno z potrubí nie je v prevádzke, v oboch sa nachádza plyn, ktorý podľa videí nórskych ozbrojených síl teraz uniká priamo do mora. Dánska energetická agentúra tak upozornila, že uniknutý plyn predstavuje zdravotné a bezpečnostné riziko pre cestujúcich, keďže môže aj vzbĺknuť.

Domov
Zdieľať
Diskusia