Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci s Beacon Architecture Studio.  
3. októbra 2022, 15:30
Čas čítania 1:15
Richard Balog

Architekti premenili bývalú obilnú sýpku na futuristický apartmánový dom, ktorý patrí medzi dominanty Kodane

Architekti premenili bývalú obilnú sýpku na futuristický apartmánový dom, ktorý patrí medzi dominanty Kodane
Zdroj: Filip Hucko
KULTÚRA DÁNSKO ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené

Pôvodné sýpky na skladovanie osiva a obilia aj surové betónové gule obilných síl zostali nedotknuté v pôvodných priestoroch. Výsledný projekt stojí za návštevu.

Moderná architektúra má rôzne tváre, a to hlavne vo svetových metropolách. Dôkazom je stavba s názvom Gemini Residence v Kodani, ktorú navrhli architekti z ateliéru MVRDV v spolupráci s konštrukčnými odborníkmi z JJW Arkitekter v roku 2002, ale svojím originálnym vzhľadom patrí medzi najzaujímavejšie projekty v meste aj v súčasnosti. 

Ide o prestavbu dvoch bývalých obilných síl na futuristický bytový dom s kvalitnými obytnými priestormi v prístavnej oblasti. Medzi hlavné výhody tohto projektu patria vynikajúce výhľady, nábrežie, blízkosť centra a charakter nehnuteľnosti. Najvyhľadávanejšími bytmi sú zvyčajne prestavané sklady, ktoré v sebe spájajú prvky moderného životného štýlu s industriálnou atmosférou.

Náklady na výstavbu dosiahli hodnotu 10,7 milióna eur, pričom obytný komplex skolaudovali v priebehu roka 2005. Výška domu je 42 metrov a šírka predstavuje 25 metrov. Názov rezidencie je odkazom na dvojičky, ktoré dali budove tvar, pričom Gemini je astrologickým znamením a v preklade znamená Blíženci. 

Odporúčané
Elegantný dizajn, výhľad na more, bazén aj krytá terasa. Takto vyzerá realitný poklad blízko mesta Poreč Elegantný dizajn, výhľad na more, bazén aj krytá terasa. Takto vyzerá realitný poklad blízko mesta Poreč 23. septembra 2022, 11:30

Pôvodné sýpky na skladovanie osiva, respektíve obilia aj surové betónové gule obilných síl zostali nedotknuté v pôvodných priestoroch. Ich hrubé steny architektom poskytovali ideálny konštrukčný závesný bod pre 84 bytových pôdorysov stavby, ktorá stojí za návštevu. Byty v Gemini Residence sú postavené na vonkajšej strane dvoch valcov zo surového betónu. Vnútri sú dve kruhové schodiská, z ktorých nebudeš vedieť spustiť zrak. 

Centrálne átriá sú otvorené z dôvodu, aby si jednotlivé silá zachovali svoje čaro pôvodnej funkčnosti. Strecha je pokrytá len vzduchom naplnenou plastovou membránou, ktorá umožňuje svetlu zaplaviť haly, a vstupné chodby sú ako vystrihnuté zo seriálu Star Trek. Okrem originálneho dizajnu je toto miesto neuveriteľne pokojné a má atmosféru, ktorú budeš chcieť zažiť znova. 

Obytný komplex Gemini Residence nájdeš na konci ulice Bryggebroen, ktorá spája časť Amager na ostrove Brygge s časťou Zealand Vesterbro na druhej strane prístavu, a v blízkosti južného konca parku Havneparken.

Galéria je prácou Filipa Hucka z Beacon Architecture Studio, ktorý našiel druhý domov práve v Kodani, a prostredníctvom jeho fotografií pochopíš krásu a výnimočnosť tohto projektu. 

Gemini ResidenceGemini ResidenceGemini ResidenceGemini Residence
Zobraziť galériu
(12)
Domov
Zdieľať
Diskusia