Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
TASR
15. septembra 2022, 7:49
Čas čítania 1:12

Po lete je dobré dať si skontrolovať kožu aj znamienka, môže ti to zachrániť život

Kategória:
Zdravie
Uložiť Uložené

Jeseň je vhodným obdobím na odstránenie znamienok na koži.

Po letnej sezóne je dobré dať si skontrolovať kožu a znamienka. Upozorňuje na to dermatologička Ľudmila Žigová z Agel Clinic Bratislava. Pripomína, že vyšetrenie stačí absolvovať raz do roka a môže zachrániť život.


„Zhruba 90 percent pacientov s melanómom, ktorý vzniká zo zmeneného znamienka, je diagnostikovaných ešte v čase bez výskytu metastáz. Vyšetrenie je rýchle a bezbolestné, pričom ho stačí absolvovať raz ročne. Ideálnym obdobím sú práve jesenné mesiace,“ uviedla odborníčka.

Kedy ti kontrolu u kožnej lekárky uhradí poisťovňa a ako sa vyberajú podozrivé znamienka? Prečítaj si viac v tomto článku.


Upozorňuje, že nadmerné vystavovanie pokožky UVB žiareniu a nárazové slnenie sprevádzané spálením je jedným z najväčších rizík vzniku rakoviny kože. „Keď nárazovo prenikne do vrchných vrstiev kože, poškodzuje DNA bunky, zvyšuje tvorbu voľných radikálov a pravdepodobnosť kožných nádorov,“ vysvetlila.


Pokožke treba po letných mesiacoch venovať zvýšenú starostlivosť. Ľudia sú podľa Žigovej v starostlivosti o kožu zodpovednejší, no k spáleniu dochádza aj tak. „Často ide o miesta, na ktoré zabúdame, o jemnú kožu ušníc a ich okolia, ale aj pery. Práve na nich môže dôjsť k hlbokému poškodeniu tkaniva s možným nádorovým bujnením,“ doplnila.

Dôležité sú aj znamienka

Lekára treba podľa nej určite vyhľadať v prípade pozorovania zmien znamienka. „Medzi ne patrí jeho nerovnomerný tvar, nepresné ohraničenie, zväčšenie nad šesť milimetrov alebo jeho vyvýšenie. Ďalšími faktormi sú zmena farby, či už stmavnutie, alebo vyblednutie, svrbenie, bolesť, krvácanie,“ spresnila.


Základným vyšetrením je dermatoskopické vyšetrenie kože. Ak dokáže zmeny v štruktúre, je nutné podozrivé znamienko operatívne odstrániť a následne ho histologicky vyšetriť. „Až na základe získaných výsledkov dokáže špecialista stanoviť diagnózu a potvrdiť odstránenie celého ložiska,“ priblížila odborníčka.

Dodáva, že práve jeseň je vhodným obdobím na odstránenie útvarov na koži. „Najmä pre lepšie hojenie na odkrytých častiach tela a elimináciu silného potenia, ktoré môžu mať negatívny vplyv i na konečný vzhľad jazvy,“ ozrejmila.

Anketa:
Chodíš pravidelne na prehliadky k dermatológovi?
Áno.
Snažím sa, ale sem-tam zabudnem.
Chodím tam, iba keď mám problém.
Nie.
Áno.
14 %
Snažím sa, ale sem-tam zabudnem.
4 %
Chodím tam, iba keď mám problém.
14 %
Nie.
68 %
Domov
Zdieľať
Diskusia