Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
13. septembra 2022, 11:09
Čas čítania 1:30

„Mal to RF vyriešiť! Chcem vedieť, prečo sa na to vyj…l,” písal Kočner z väzenia. V kauze motákov ho definitívne oslobodili

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Pôvodný dôvod okresného súdu o chýbajúcich dôkazoch však krajský súd zmenil. Dnes rozhodol, že skutok nie je trestným činom.

Krajský súd v Bratislave oslobodil Mariana Kočnera v kauze motákov. Súd v utorok nevyhovel odvolaniu prokurátora proti prvostupňovému rozsudku, ktorým bol Kočner oslobodený spod obžaloby. Zmenkového podvodníka síce uznali nevinným, pôvodný dôvod okresného súdu o chýbajúcich dôkazoch však krajský súd zmenil. Dnes rozhodol, že skutok nie je trestným činom.

Čo sú motáky?

Ide o rukou písané lístočky, ktorými väzeň (v tomto prípade Kočner) posiela inštrukcie niekomu, komu verí na slobode (v tomto prípade Peter Tóth). Zväčša obsahujú pokyny, čo má dôverná osoba spraviť. V tomto prípade chcel Kočner využiť kontakty na vplyvné osoby.

Veril veštici

Z motákov vyplýva, že Marian Kočner krátko po zadržaní veril, že sa dostane na slobodu, lebo mu to povedala veštica. Myslel si, že za mrežami zostane len niekoľko týždňov. „Celý cirkus bude trvať cca 2 mesiace,“ napísal v jednom z motákov, ktorý bol podľa Denníka N určený pre Alenu Zsuzsovú. Jeho odkazy boli zamaskované tak, aby bez jeho telefónu nikto nevedel, čo vlastne chce. 

1. decembra 2023, 18:30 Čas čítania 3:16 Ak Kočnerovi nechutili palacinky, mohol sa sťažovať vyššie: takto fungujú jedálne v slovenských väzniciach Ak Kočnerovi nechutili palacinky, mohol sa sťažovať vyššie: takto fungujú jedálne v slovenských väzniciach

„Vložiť si číslo do svojho tel., napísať cez WhatsApp odkaz – Pozdravujem vás, pán Andrej Horvát. Som Aveho posol. Spárujte si ma cez Threema,“ úkoloval Kočner Tótha v domnienke, že o šifrách nebude nikto vedieť. Úlohy sú jasne čitateľné na kópiách, ktoré zverejnil Denník N, a ich autenticitu potvrdzujú aj experti po porovnaní s rukopisom na žiadankách, ktoré Kočner vo väzení písal. 

Kočnerov moták: „Chcem vedieť, prečo zlyhal Mamojka. RF to mal vybaviť!“

Bývalý príslušník SIS Peter Tóth vo svedeckej výpovedi pred súdom v prípade dvojnásobnej vraždy hovoril, ako ho Kočner z väzby žiadal o pomoc. Tóth vynášal Kočnerove motáky, v ktorých sa spomína meno sudcu Mojmíra Mamojku, ale aj skratka RF, za ktorou môžu byť iniciály šéfa Smeru Roberta Fica. 
 

„Chcel by som vedieť od Kamoša, prečo Mamojka zlyhal!!! Takže by som rád dostal odpoveď. Mal to RF vyriešiť! Chcem vedieť, prečo sa na to vyj…l.,“ písal Kočner v odkazoch pre Tótha.

Pod prísahou svedčil Tóth aj o tom, že osobne vybavoval prepustenie Mariana Kočnera z väzby u Mamojku v jeho dome. „Povedal som Mamojkovi, že ho pozdravuje pán Kočner, že podal podnet na Ústavný súd a prosí ho, či by sa v tejto veci mohol angažovať. On sa opýtal, či je to podané. Povedal v poriadku, zobral si to a odišiel preč,“ povedal Peter Tóth v januári 2021 pred súdom.

Domov
Zdieľať
Diskusia