Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
10. septembra 2022, 8:17
Čas čítania 0:52

Karol III. sa dnes napoludnie stane novým britským kráľom. Takto to bude vyzerať

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Karol III. sa dnes napoludnie stane novým britským kráľom. Takto to bude vyzerať
Zdroj: Wikimedia Commons/Dan Marsh/volně k užití

V krajine pokračuje štátny smútok.

Dva dni od smrti britskej kráľovnej Alžbety II. vyhlásia za nového panovníka jej syna a doteraz princa z Walesu, dnes už Karola III. Podľa BBC zdedil Karol III. de facto kráľovskú moc automaticky v momente smrti svojej matky. Formálne ceremoniály však patria k tradíciám monarchie. Rovnako ako výber kráľovského mena. Sedemdesiattriročný bývalý princ Charles mal na výber zo svojich štyroch krstných mien: Karol, Filip, Artur a Juraj.

Charles, král
Zdroj: TASR

Formálna ceremónia preberania symbolického žezla sa uskutoční napoludnie v Paláci svätého Jakuba v Londýne. Predsedať jej bude ceremoniálne združenie známe ako Nástupná rada, zložené z bývalých premiérov, štátnych úradníkov či vysokých komisárov Commonwealthu.
 

Na ceremoniáli sa môže teoreticky zúčastniť až 700 členov rady. V roku 1952 ich bolo prítomných len 200 a rovnaký počet sa očakáva aj dnes. Prezident tzv. Privy Council na zasadnutí oznámi úmrtie kráľovnej Alžbety II. a prednesie niekoľko modlitieb. Deklaráciu menovania Karola III. podpíše okrem premiérky aj arcibiskup z Canterbury.

Portrét čerstvo korunovanej kráľovnej Alžbety II. v roku 1953.
Portrét čerstvo korunovanej kráľovnej Alžbety II. v roku 1953. Zdroj: Royal Coronation Trust

Karol III. sa kráľom stane prednesením slávnostnej deklarácie z balkóna paláca. Po jej dokončení sa po včerajšku len po druhýkrát od roku 1952 ozve hymna v podobe God Save the King. K samotnému aktu korunovácie však nemusí prísť zajtra. Pred 70 rokmi čakala na korunováciu Alžbeta II. až 14 mesiacov.

Dnes bude zasadať aj Dolná snemovňa britského parlamentu, ktorej hlavným bodom programu bude zloženie sľubu vernosti novému kráľovi.

Domov
Zdieľať
Diskusia