Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
8. septembra 2022, 21:17
Čas čítania 1:10

Organizácie žiadajú odstúpenie Anny Záborskej. Petíciu podpísalo 12-tisíc ľudí

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Anna Záborská podporila niekoľko návrhov na zákaz či sprísnenie interrupcií, chcela, aby boli kňazi zákonom považovaní za zdravotníkov, a zrušila odborníkmi zavedenú tranzíciu pohlavia bez povinnosti kastrácie.

Zástupcovia mimovládnych organizácií Ethos a Inštitút ľudských práv (IĽP) odovzdali na úrade vlády vyše 12-tisíc podpisov, ktoré vyzbierali pod verejnou výzvou na odstúpenie Anny Záborskej. Spravili to presne rok po tom, čo vznikla jej funkcia splnomocnenkyne vlády pre ochranu slobody vierovyznania.

„Jej pôsobenie je výsmechom formálneho obsahu tejto funkcie. Záborská vždy chránila výhradne privilégiá katolíckej cirkvi, a to v miere šokujúcej aj pre mnohých katolíkov. K čomu taká ochrana vedie, sme v poslednej dobe videli na alarmujúcich prípadoch prakticky beztrestného zneužívania detí katolíckymi kňazmi,“ povedal predseda OZ Ethos Andrej Lúčny.

Riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher uviedol, že bezprostredným podnetom na spustenie petície bolo prejavenie „absolútnej neznalosti Ústavy SR zo strany Záborskej, keď si na podporu vlastného nesprávneho vnímania protestu proti homofóbnemu biskupovi Jozefovi Haľkovi na festivale Pohoda – považovala ho za prejav neznášanlivosti voči katolíckej cirkvi – vymyslela ústavné právo na spoveď“.

Záborská a jej nezmyselné zákony

Organizátori petície reflektovali aj ročné pôsobenie Anny Záborskej v úrade, ktorý má podľa svojho štatútu chrániť „slobodu vierovyznania alebo presvedčenia“ a realizovať „systémové opatrenia“ na jej ochranu.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Iniciátori petície tvrdia, že Anna Záborská sa neustále zviditeľňuje návrhmi zákonov, ktoré sú založené na náboženských dogmách a odporujú názorom odborníkov. Predložila a podporila niekoľko návrhov na zákaz či sprísnenie interrupcií. Chcela, aby boli kňazi zákonom považovaní za zdravotníkov, zrušila odborníkmi zavedenú tranzíciu pohlavia bez povinnosti kastrácie.

Na najbližšej schôdzi predkladá Anna Záborská do parlamentu zákaz vyvesenia dúhových vlajok na štátnych budovách. Ako uviedol Andrej Lúčny, predseda občianskeho združenia Ethos, ktoré je spolkom sekularistov, návrh sa ich bytostne dotýka, lebo na prvý pohľad môže mnohým pripadať ako sekulárny.

„Avšak hoci sekularizmus môže byť prísnejší a menej prísny, nemožno v jeho mene zakazovať príležitostné vyvesenie vlajky a zároveň schvaľovať trvalú inštaláciu kaplniek v budovách ministerstiev, ako to robí Anna Záborská,“ dodal.

Domov
Zdieľať
Diskusia