Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
5. septembra 2022, 11:17
Čas čítania 0:55

Taiwanská armáda spustila pravidelné vojenské cvičenia, zahŕňajú aj americké útočné vrtuľníky

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Taiwan chce takto preveriť bojové schopnosti svojich útočných jednotiek.

Taiwan začal v pondelok pravidelné vojenské cvičenia, pri ktorých preverí bojové schopnosti svojich útočných jednotiek. 


Toto cvičenie, ktoré sa na Taiwane koná pravidelne každý štvrťrok, bude trvať do štvrtka tohto týždňa, uviedol hovorca taiwanského ministerstva obrany. Manévre sa konajú v okrese Pching-tung v južnej časti ostrova a majú zahŕňať aj americké útočné vrtuľníky AH-1W Super Cobra a AH-64E Apache.


Ide o druhé cvičenie taiwanskej armády od augustovej návštevy predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane. Čína, ktorá považuje tento samosprávny ostrov za súčasť svojho územia, spustila v reakcii na túto návštevu v Taiwanskom prielive rozsiahle vojenské cvičenia.


Peking nedávno upozornil, že na tomto ostrove nebude tolerovať „separatistické aktivity“ a v nevyhnutnom prípade nevylúčil ani možnosť vojenského zásahu.

Čo sa vlastne deje?

Čína spustila začiatkom augusta v okolí Taiwanu neohlásené vojenské cvičenia. Manévre sa časovo zhodovali s návštevou delegácie amerického Kongresu na Taiwane. 


Cieľom cvičení bolo vraj preveriť pripravenosť hliadkovacích a bojových schopností armády. V nedeľu 14.augusta na Taiwan pricestovala delegácia z amerického Kongresu, ktorá sa mala zamerať na obchodné vzťahy, bezpečnosť v regióne a klimatickú zmenu. 


Taiwan tiež 2. augusta navštívila predsedníčka Snemovne reprezentantov Kongresu USA Nancy Pelosiová. Peking to označil za provokáciu a následne zvýšil hospodársky a vojenský nátlak na tento autonómny ostrov. V jeho okolí usporiadal niekoľkodňové vojenské cvičenia.


Čína stále pokladá Taiwan za súčasť svojho územia a opakovane vyhlásila, že je v prípade potreby pripravená vojensky zasiahnuť.

Domov
Zdieľať
Diskusia