Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
31. augusta 2022, 11:03
Čas čítania 0:59

Vedci odhalili tajomstvo „nesmrteľnej medúzy“, ktorá po pohlavnom styku mladne. Štúdia nám môže pomôcť pochopiť ľudské starnutie

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Ukázalo sa, že medúza Turritopsis dohrnii má vo svojom genóme odchýlky, vďaka ktorým môže lepšie kopírovať a opravovať DNA.

Španielski vedci dešifrovali genetický kód „nesmrteľnej medúzy“ – tvora, ktorý dokáže opakovane mladnúť. Tento úspech by mohol pomôcť odhaliť tajomstvo ich jedinečnej dlhovekosti a získať nové poznatky o ľudskom starnutí. O štúdii, uverejnenej v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences, píše CNN.

Vedci zmapovali genetickú sekvenciu medúzy Turritopsis dohrnii, jediného známeho druhu tohto živočícha, ktorý sa po pohlavnom rozmnožovaní dokáže opakovane vrátiť do larválneho štádia.

Podobne ako iné druhy medúz, aj T. dohrnii prechádza dvojdielnym životným cyklom. V asexuálnej fáze žije na morskom dne, kde je jej hlavnou úlohou udržať sa nažive v čase nedostatku potravy. Keď sú vhodné podmienky, medúza sa rozmnožuje. Hoci mnohé druhy medúz dokážu zvrátiť starnutie a vrátiť sa do larválneho štádia, väčšina z nich túto schopnosť po dosiahnutí pohlavnej zrelosti stráca. 

Medúza vie lepšie opravovať svoju DNA

Vedci v rámci výskumu porovnali genetickú sekvenciu „nesmrteľnej medúzy“ T. dohrnii s genetickou sekvenciou Turritopsis rubra – blízkej genetickej príbuznej, ktorá „omladzovaciu“ schopnosť nemá.

19. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 6:33 Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor)

Ukázalo sa, že T. dohrnii má vo svojom genóme odchýlky, vďaka ktorým môže lepšie kopírovať a opravovať DNA. Takisto sa zdá, že dokáže lepšie udržiavať konce chromozómov nazývané teloméry, ktoré sa vekom skracujú.

Napriek zaujímavým zisteniam tento výskum podľa vedcov nemá bezprostrednú komerčnú hodnotu.

„Nemôžeme sa na to pozerať tak, že budeme zbierať tieto medúzy a vyrábať z nich pleťový krém,“ povedal Monty Graham, expert na medúzy a riaditeľ Floridského oceánografického inštitútu, ktorý sa na výskume nepodieľal. „Ide skôr o pochopenie procesov a funkčnosti bielkovín, ktoré týmto medúzam pomáhajú oklamať smrť.“

Domov
Zdieľať
Diskusia