Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík TASR
30. augusta 2022, 15:44
Čas čítania 1:05

EÚ daruje Ukrajine vyše 5 miliónov tabletiek jodidu draselného ako ochranu pred potenciálnym rizikom rádioaktivity

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Darované tabletky majú hodnotu vyše 500-tisíc eur.

Európska únia z preventívnych dôvodov daruje Ukrajine 5,5 milióna tabletiek jodidu draselného. Štáty únie tak reagujú na žiadosť ukrajinskej vlády, ktorá chce zvýšiť ochranu svojich obyvateľov žijúcich pri okupovanej Záporožskej atómovej elektrárni.

Päť miliónov tabletiek v hodnote vyše 500-tisíc eur pochádza z núdzových rezerv Mechanizmu Európskej únie v oblasti civilnej ochrany v Nemecku. Ďalších 500-tisíc dodá Rakúsko.

„Je neprijateľné, aby boli ohrozované životy civilistov. Všetky vojenské akcie okolo Záporožskej atómovej elektrárne sa musia okamžite zastaviť. Európska únia preventívne dodá päť miliónov tabletiek jodidu draselného na Ukrajinu zo strategických rezerv rescEU, aby ľuďom ponúkla ochranu v prípade vystavenia vysokým úrovniam žiarenia,“ povedal k veci eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič.

Anketa:
Čo vravíš na krok EÚ?
Je to správne, súhlasím.
Som proti.
Je to správne, súhlasím.
84 %
Som proti.
16 %
26. augusta 2022, 16:30 Čas čítania 5:30 Havária v Záporožskej jadrovej elektrárni by nás zasiahla len minimálne, hovorí šéfka úradu pre jadrový dozor (Rozhovor) Havária v Záporožskej jadrovej elektrárni by nás zasiahla len minimálne, hovorí šéfka úradu pre jadrový dozor (Rozhovor)

Predsedníčka Úradu jadrového dozoru SR Marta Žiaková pre Refresher poprela, že v prípade Záporožskej elektrárne na Ukrajine hrozí katastrofický scenár v štýle druhého Černobyľa.

„V Záporoží je iný typ reaktora, v ktorom sa na rozdiel od Černobyľa na spomaľovanie neutrónov nepoužíva grafit. V Černobyli nastal rýchly energetický skok. Z vody sa skokovo vytvorila para, ktorá potrhala kanály, a vysoká teplota zapálila spomínaný grafit, ktorý rádioaktivitu vyniesol v pare do najvyšších vrstiev atmosféry. (...) V Záporoží by neprišlo k porovnateľnému nárastu výkonu a neexistuje tam ani látka, ktorá by rádioaktivitu na spôsob Černobyľa vyniesla do atmosféry,“ povedala nám v rozhovore.

Rádioaktívne produkty z elektrárne by sa však podľa nej mohli dostať do zeme, podzemných vôd a cez Dneper až do Čierneho mora. Do ovzdušia by sa dostala iba veľmi malá časť. Je pritom veľmi nepravdepodobné, že by sa rádioaktívny oblak mohol presunúť až na územie Slovenska. „Ak aj oblak príde, bude veľmi slabučký. Od elektrárne sme vzdialení asi 900 kilometrov. To by nás malo výrazne chrániť,“ vysvetlila.

Domov
Zdieľať
Diskusia