Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
26. augusta 2022, 16:30
Čas čítania 5:30

Havária v Záporožskej jadrovej elektrárni by nás zasiahla len minimálne, hovorí šéfka úradu pre jadrový dozor (Rozhovor)

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Havária v Záporožskej jadrovej elektrárni by nás zasiahla len minimálne, hovorí šéfka úradu pre jadrový dozor (Rozhovor)
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

O scenároch vývoja v okupovanej záporožskej elektrárni sme sa rozprávali s predsedníčkou slovenského úradu jadrového dozoru Martou Žiakovou.

Slovensko čaká v súvislosti s dodávkami energií v dôsledku vojny na Ukrajine ťažká zima. Nemalé pochybnosti už od marca vzbudzuje aj bezpečnosť záporožskej elektrárne. Odpovede na pálčivé otázky v súvislosti s najväčšou atómovou elektrárňou Európy šiel Refresher hľadať za predsedníčkou Úradu jadrového dozoru (ÚJD) Slovenskej republiky Martou Žiakovou.

Invázia na Ukrajine je pre nás dôležitou témou. Okrem denného spravodajstva sa preto u nás môžeš dočítať aj o tom, čo by mohla robiť Ukrajina so slovenskými stíhačkami MiG-29, alebo aj o tom, čo všetko zažil náš kolega Ivan Koribanič cestou až na frontovú líniu. Ak si predplatíš službu Refresher+, získaš prístup k týmto aj mnohým ďalším exkluzívnym článkom.

Čo sa deje v Záporožskej jadrovej elektrárni?

Elektráreň je obsadená a ostreľovaná, pričom jedna strana obviňuje druhú. Detailné informácie preto, úprimne povedané, nemáme. Informácie o bezpečnostnej situácii dostávame, ako všetky zahraničné inštitúcie, vždy z druhej ruky. Zničenie atómovej elektrárne nemá racionálny základ. Rácio však vo vojne hľadať nemôžeme. Situácia je nepredvídateľná.

S predsedom ukrajinského jadrového dozoru však máme rovnaké stanovisko a v zmysle ženevských dohovorov vyzývame na neútočenie na elektráreň. Ostreľovanie reaktorov je úplná absencia zdravého rozumu a porušenie všetkých medzinárodných konvencií. Myslela som, že nič podobné sa v 21. storočí nemôže stať. Nech sa stane čokoľvek, utrpia obe strany.

Záporožie
Satelitná snímka Záporožskej jadrovej elektrárne z 19. augusta 2022. Zdroj: TASR/AP

Čo hrozí pri ostreľovaní elektrárne?Môže prísť k poškodeniu dôležitej infraštruktúry, ktorá zabezpečuje prísun energie, a teda aj chladenie reaktorov. Ak príde „len“ k poškodeniu infraštruktúry, musia odstaviť reaktory a ochladzovať ich.

Strely však môžu priamo zasiahnuť aj ochranné kontajnmenty – obaly, ktoré chránia reaktor. Najhoršia možnosť je, že sa pri silnom útoku poškodí primárny okruh a pre nedostatok chladenia sa roztaví palivo. Muselo by však ísť o cielený útok. Záporožská elektráreň má totiž reaktory chránené silným predpätým železobetónom.

K zničeniu reaktora môže prísť aj bez poškodenia kontajnmentu. To sa stalo vo Fukušime, kde sa zastavilo chladenie a prívod elektrickej energie. Zlyhali dve základné bariéry a ochranný obal reaktora roztavilo „korium“ podobné láve. Korium vzniklo zmiešaním roztaveného paliva s konštrukčnými materiálmi. V tom okamihu začali unikať do podzemia rádioaktívne látky. 

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) pošle čoskoro do elektrárne medzinárodnú misiu. Bude jej súčasťou aj Slovensko?

Cieľom septembrovej misie bude overiť tvrdenia oboch strán konfliktu. Ukrajina aj Rusko deklarujú, že s misiou nemajú problém, a António Guterres už prisľúbil záštitu OSN. Vedci tam pôjdu ako „modré prilby“. Podľa ukrajinských autorít je vraj podmínované okolie aj prenosové stĺpy elektrického vedenia. Azda sa to medzinárodnej misii podarí overiť.

Záporožie
Predsedníčka Úradu jadrového dozoru Slovenskej republiky Marta Žiaková. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Návšteva je žiaduca. Ak by nás však oslovil generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi, mala by som tendenciu nikoho z ÚJD nepustiť. Obávala by som sa o bezpečie a toho, že by sa prípadne nemuseli vrátiť. Aj keď návštevu schválili vrchní predstavitelia oboch krajín, neznamená to, že odkaz sa dostal až na najnižšiu úroveň ozbrojených vojakov.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 120332 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo v Záporoží nehrozí druhý Černobyľ.
  • Kam by prenikla radiácia pri zničení záporožských reaktorov.
  • Či môže prísť v Záporoží k havárii z dôvodu neodbornej manipulácie.
  • Ako na vojnu na Ukrajine zareagovali slovenské atómové elektrárne.
Domov
Zdieľať
Diskusia