Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
28. augusta 2022, 17:31
Čas čítania 1:18

OĽaNO chce voľnejšiu legislatívu pri výbere priezviska po svadbe. Takto chcú zmeniť zákon

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Legislatíva v súčasnosti určuje poradie priezvisk u toho zo snúbencov, ktorý po uzavretí manželstva bude používať okrem spoločného aj svoje priezvisko, ktoré musí byť zapísané ako druhé v poradí.

Snúbenci by si po novom nemuseli vybavovať povolenie na civilný sobáš mimo svojho trvalého bydliska. Vyplýva to z návrhu novelizácie zákona o mene a priezvisku, ktorou by sa menil aj zákon o rodine. Zmenu legislatívy podali do parlamentu poslanci za OĽaNO.

Pokiaľ si jeden zo snúbencov bude chcieť nechať obe priezviská, podľa návrhu by si ich mohol uvádzať v poradí, na akom sa snúbenci dohodnú.

Zmenou zákona o rodine chcú poslanci zjednotiť postup pri cirkevných a civilných sobášoch v súvislosti s miestnou príslušnosťou. Vyhlásenie o uzavretí manželstva by mohli urobiť snúbenci na ktoromkoľvek matričnom úrade alebo inom vhodnom mieste.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Elvis Bekmanis

Zjednodušia výber priezviska

Legislatíva v súčasnosti určuje poradie priezvisk u toho zo snúbencov, ktorý po uzavretí manželstva bude používať okrem spoločného aj svoje priezvisko, ktoré musí byť zapísané ako druhé v poradí. Toto navrhujú poslanci upraviť, aby to bolo na dohode snúbencov.


Zaviesť by sa mohla aj ďalšia možnosť zmeny priezviska, ak ide o zmenu priezviska manželov, ktorí si pri uzavretí manželstva ponechali svoje doterajšie priezviská, na iné spoločné priezvisko. Navrhujú tiež, aby sa zmena cudzojazyčného mena na jeho slovenský ekvivalent a naopak mohla aplikovať len raz.


V súčasnosti môže matričný úrad na základe písomnej žiadosti oboch snúbencov povoliť, aby vyhlásenie snúbenca, že vstupuje do manželstva, urobil jeho zástupca. Poslanci navrhujú, aby boli v tejto žiadosti uvedené dôležité dôvody. Za také považujú napríklad situácie, ak je život jedného zo snúbencov priamo ohrozený alebo ak je snúbenica tehotná a snúbenec sa dlhodobo zdržiava v zahraničí a z dôvodu právnej stability a istoty pre nenarodené dieťa sa snúbenci dohodnú na uzavretí manželstva zástupcom.


Z návrhu takisto vyplýva, že ak je dieťa štátnym občanom aj iného štátu, pri zápise narodenia do knihy narodení sa môže zapísať priezvisko v súlade s jeho právnym poriadkom alebo tradíciou. „Pri zápise priezviska preukazuje rodič dieťaťa tieto skutočnosti verejnou listinou vyhotovenou iným štátom, ktorého je dieťa štátnym občanom,“ píše sa v návrhu.


Nová legislatíva by mohla byť v prípade schválenia účinná od 1. januára 2023.

Domov
Zdieľať
Diskusia