Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
25. augusta 2022, 10:40
Čas čítania 2:32

Gyimesiho zákaz dúhových vlajok predloží v parlamente Záborská. Má šancu na úspech

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Zákon pôvodne prekladal poslanec OĽaNO György Gyimesi s poslancom opozície Tomášom Tarabom.

Návrh o zákaze dúhových vlajok predloží v Národnej rade Anna Záborská, informuje TV JOJ. Pôvodne s ním do parlamentu prišiel tandem György Gyimesi zo strany OĽaNO a opozičný Tomáš Taraba. Novela vyvolala vlnu kritiky najmä v liberálnej časti politického spektra medzi poslancami, ktorí si ctia koaličnú zmluvu. 

Gyimesi totiž svoj návrh neprerokoval na poslaneckom klube a navyše ho predkladá s poslancom, ktorý sa do NR SR dostal na zozname kandidátov odsúdeného neonacistu Mariana Kotlebu. 

Je to blbosť, hovorí Naď

Splnomocnenkyňa vlády pre náboženskú slobodu Anna Záborská už podľa televízie predložila svoj návrh na rokovaní poslaneckého klubu. Jej agendou sa tak okrem zásahu do práv žien cez novely týkajúce sa obmedzovania interrupcií stáva aj boj za obmedzovanie práv na slobodné vyjadrovanie sa. 

Za zásah do slobody považujú zákaz dúhových vlajok mnohí vrátane ministra obrany a člena predsedníctva OĽaNO Jaroslava Naďa, ktorý tvrdí, že ak by zákon prešiel, na rezortnej budove okamžite vyvesí dúhovú vlajku. 

2. júna 2022, 12:30 Čas čítania 12:33 Gyimesi z OĽaNO: Matovič bol lepší premiér, ako je Heger (Rozhovor) Gyimesi z OĽaNO: Matovič bol lepší premiér, ako je Heger (Rozhovor)

„Samozrejme, že návrh poslanca Gyimesiho s Tarabom o dúhových zástavách je nezmyselný, úplná blbosť. Aj na klube som – najprv položartom a teraz to už myslím vážne – povedal, že keď sa to schváli, tak sám vyvesím dúhovú zástavu na ministerstve obrany, aj keď som človek, ktorý takéto veci absolútne nerieši,“ povedal Jaroslav Naď Denníku N pred dvomi týždňami. 

Zákaz dúhových vlajok kritizoval už aj premiér Eduard Heger, podľa ktorého nie je v poriadku najmä spôsob, akým chcel poslanec OĽaNO nápad presadiť. 

Vyvesili dúhové vlajky

Na protest sa postavili mnohí poslanci najmä v koalícii. V deň, keď mala novela prísť do parlamentu, vyvesili dúhové vlajky zo svojich kancelárií viacerí poslanci najmä z SaS, ale aj z OĽaNO. Strana Richarda Sulíka zverejnila video, v ktorom LGBTI komunitu podporili. 

 

„Ak chceme byť plnohodnotnou súčasťou sveta 21. storočia, nesmieme sa nikomu otáčať chrbtom, práve naopak. Musíme urobiť všetko pre to, aby sa všetci cítili bezpečne a hlavne uznane. Našu spoločnosť rozmanitosť obohacuje,“ znie opis k videu.

Zákon nakoniec Boris Kollár stopol a navrhol, aby sa o ňom rokovalo až v septembri. Vladimíra Marcinková z SaS Refresheru povedala, že Gyimesi a Taraba pravdepodobne mali aj dostatočnú podporu na presadenie zákazu, ale predseda parlamentu nechcel eskalovať situáciu v čase koaličnej krízy. 

„SaS apelovala, že je to v rámci liberálnej demokracie prekročenie všetkých hraníc. Keby to prešlo, ešte viac by to eskalovalo vzťahy v koalícii. Snaha presunúť to na september bola snaha čiastkovo upokojiť náladu v parlamente. Neviem, či to ovplyvňuje náladu medzi koaličnými lídrami, ale minimálne v parlamente to mohlo načas upokojiť,“ povedala Marcinková Refresheru

Dúhovú vlajku vyvesilo aj ministerstvo hospodárstva Richarda Sulíka. Rezort chcel vyjadriť podporu LGBT+ ľuďom pár dní pred dúhovým pochodom Pride. „Tak ako je rozmanitý svet, je rozmanité Slovensko. Naše ministerstvo pracuje pre všetkých bez rozdielu,“ povedal Richard Sulík Refresheru. Dúhovú vlajku neskôr zvesili. 

Gyimesi priznal, že porušil koaličnú zmluvu

Poslanec OĽaNO György Gyimesi priznáva, že pri predkladaní novely zákona o zákaze dúhových vlajok na štátnych budovách porušil koaličnú zmluvu. „Ak zahlasujú konzervatívni poslanci OĽaNO, ktorí nebudú hľadieť na to, že došlo k porušeniu koaličnej zmluvy, tento zákon prejde,“ povedal na margo jeho potenciálnej podpory. 

Aj keď priznáva, že Slovensko má problémy s vysokými cenami, spoločne s poslancom Tomášom Tarabom sa zamerali na hodnotové otázky. Taraba sa do parlamentu dostal na kandidačnej listine odsúdeného neonacistu Mariana Kotlebu, vystupoval na extrémistických protestoch a mal biznis s Pánom X alias Petrom Koščom, ktorý je ako jeden z aktérov vojny v polícii na úteku pred zákonom. Gyimesi sa s Tarabom spojil, lebo chce podporu opozície. 

Poslanec OĽaNO Gyimesi si stojí za tým, že dúhové vlajky treba zakázať, aj keď v rozhovore pre Refresher nepomenoval žiadny konkrétny dôvod. Hovorí o prevencii a situáciu prirovnáva k zákazu štátnych vlajok na futbalových zápasoch.

Gyimesi odmieta, že by na Slovensku cielene presadzoval propagandu a prísne obmedzovanie práv homosexuálov, ako to robí napríklad Viktor Orbán v Maďarsku. Popiera aj bližší vzťah s maďarskou vládou.

Domov
Zdieľať
Diskusia