Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Streda 28. 9. 2022 meniny má Václav

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Gastro

Zúfalí vinári striekajú na hrozno opaľovací krém, káva arabika vymiera. Tieto plodiny možno neprežijú klimatickú krízu

Je reálne, že o niekoľko desaťročí nebudú niektoré potraviny dostupné vôbec? Stane sa káva nápojom pre vyvolených? A aký osud čaká producentov vína, ktorí sa už dnes musia sťahovať do chladnejších oblastí? S odborníkmi sme sa pozreli na súčasné trendy.

Ema Stanovská
13. august 2022, 12:30 Čas čítania: 7:21
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Zúfalí vinári striekajú na hrozno opaľovací krém, káva arabika vymiera. Tieto plodiny možno neprežijú klimatickú krízu
Zdroj: TASR – Jaroslav Novák
Gastro
0
Ema Stanovská
13. august 2022, 12:30
Čas čítania: 7:21

Zúfalí vinári striekajú na hrozno opaľovací krém, káva arabika vymiera. Tieto plodiny možno neprežijú klimatickú krízu

Je reálne, že o niekoľko desaťročí nebudú niektoré potraviny dostupné vôbec? Stane sa káva nápojom pre vyvolených? A aký osud čaká producentov vína, ktorí sa už dnes musia sťahovať do chladnejších oblastí? S odborníkmi sme sa pozreli na súčasné trendy.

Ema Stanovská
13. august 2022, 12:30
Čas čítania: 7:21
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Zúfalí vinári striekajú na hrozno opaľovací krém, káva arabika vymiera. Tieto plodiny možno neprežijú klimatickú krízu
Zdroj: TASR – Jaroslav Novák
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Odoberať newsletter REFRESHERu
10 najlepších člankov Refresheru, raz za týždeň. Ak ťa emaily prestanú baviť, tak ich kedykoľvek zrušíš. Zadaním emailu súhlasíš s podmienkami portálu.
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Ak by sa do roku 2100 oteplilo výrazne viac ako o osem stupňov, človek stratí schopnosť prispôsobiť sa, čo ohrozí samotný život na zemi. Tak znie jeden z najpesimistickejších scenárov Medzivládneho panelu pre zmenu klímy (ICPP), vedeckého orgánu OSN.

 

Rastúce teploty, extrémne suchá a prírodné katastrofy spôsobené klimatickou krízou už teraz ovplyvňujú produkciu plodín, čo posilňuje potravinovú krízu. Je reálne, že o niekoľko desaťročí nebudú niektoré potraviny dostupné vôbec? Stane sa káva nápojom pre vyvolených? A aký osud čaká producentov vína, ktorí sa už dnes musia sťahovať do chladnejších oblastí?

 

Produkcia kukurice, slnečnice a sóje v Európskej únii klesla za posledný rok až o deväť percent.
Produkcia kukurice, slnečnice a sóje v Európskej únii klesla za posledný rok až o deväť percent. Zdroj: Getty Images/Bettmann

 

 

Hoci plantáž v Južnej Amerike sa nám môže zdať až príliš vzdialená, vzhľadom na vzájomnú prepojenosť globálneho potravinového systému sa dosahy v jednej krajine rýchlo prejavia aj na opačnej strane zemegule.

 

V Refresheri nám klimatická zmena nie je ľahostajná, preto o nej pravidelne informujeme. Podobné články nájdeš pod témou Klimatické zmeny. Staň sa členom klubu Refresher+ a získaš prístup ku všetkým článkom.

 

Zisťovali sme, ako sú na tom naše obľúbené potraviny a ako zmenia pekelné podmienky na planéte náš jedálniček. Do slovenských reálií nás uviedla riaditeľka Ústavu krajinnej ekológie SAV Zita Izakovičová a Jana Holéciová zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. 

Menej kukurice, viac chleba?

Prakticky všetky plodiny momentálne najviac ohrozuje extrémne sucho. Základné plodiny ako kukurica, cukrová repa či sója sú priamo závislé od pravidelných zrážok. Ak sa v čase sucha minie voda na zavlažovanie, pričom na Slovensku máme závlahy len na vyše 55-tisíc hektárov pôdy, tieto plodiny budú trpieť a bude ich prirodzene menej.

 

Produkcia kukurice, slnečnice a sóje v Európskej únii klesla za posledný rok až o deväť percent, čo je hlboko pod medziročným priemerom.

 

Ak bude globálne otepľovanie pokračovať súčasným tempom, výnosy kukurice klesnú do niekoľkých rokov takmer o štvrtinu.
Ak bude globálne otepľovanie pokračovať súčasným tempom, výnosy kukurice klesnú do niekoľkých rokov takmer o štvrtinu. Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

 

Ak si si myslel, že popcorn v kine už nemôže byť drahší, tak zjavne môže. Podľa štúdie spoločnosti NASA z minulého roku by zmena klímy mohla vážne ovplyvniť celosvetovú produkciu kukurice už v roku 2030. Vedci z NASA vďaka pokročilému počítačovému modelovaniu zistili, že ak bude globálne otepľovanie pokračovať súčasným tempom, výnosy kukurice klesnú takmer o štvrtinu. 

Nie všetko smeruje do záhuby. Zdá sa, že pšenica, druhá najdôležitejšia plodina pestovaná na ľudskú spotrebu (ryža je číslo jeden), si, naopak, prilepší a bude jej až o 17 percent viac. Žiaľ, zvyšujúce sa hladiny oxidu uhličitého v pôde môžu znížiť jej nutričnú hodnotu. Rastúce teploty a zrážky totiž čoraz viac degradujú pôdu a oberajú ju o živiny, píše sa v správe ICPP.

 

Zita Izakovičová zo SAV vraví, že výhodu majú plodiny s dobre vyvinutým koreňovým systémom, ktorý dokáže efektívne čerpať vodu z pôdy. K odolnejším rastlinám patrí napríklad žito, hybridné obilniny, pohánka, niektoré odrody jačmeňa či koreňová zelenina.

Neistý osud pre kávičkárov

Celá kávová produkcia momentálne stojí na dvoch odrodách – kvalitnejšej arabiky, ktorá má sladšie, ovocnejšie tóny, a robuste, ktorá je síce odolnejšia, no má horkú, zemitú chuť. 

 

Arabika, ktorá tvorí približne 65 až 70 percent svetovej produkcie kávy, posledné roky bojuje doslova o prežitie – v roku 2018 ju Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov zaradila na červený zoznam ohrozených plodín. Čo to znamená pre kávičkárov, ktorí si ráno bez svojho obľúbeného espressa ani nevedia predstaviť?

 

Vyskúšaj predplatné
za 0,33
a čítaj všetko bez obmedzení
PRIDAJ SA K PREDPLATITEĽOMUŽ MÁM PREDPLATNÉ: PRIHLÁSIŤ SA
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 119182 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký osud zrejme čaká kávové plantáže a či si za kávu priplatíme.
  • Prečo stúpa obsah alkoholu vo víne a aký typ vína možno raz úplne zmizne.
  • Ako vedci „stresujú“ rastliny, aby vyšľachtili odolnejšie plodiny.
  • Či jedného dňa už nebudú niektoré plodiny dostupné vôbec.
  • Ako klimatická zmena ovplyvňuje cenu potravín v porovnaní s infláciou a pandémiou.

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Zdroj: plos.org, theguardian.com, iucnredlist.org, ipcc.ch, pnas.org, zurich.com, nationalgeographic.co.uk, space.com, worldbank.org, ac.ukNáhľadový obrázok: Getty Images/David McNew, Getty Images/Bettmann
NAHOR
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy gastro
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news
pred 37 minútami
Historický úspech pre slovenskú barovú scénu: Bratislavský Antique American Bar zaradili medzi najlepšie bary sveta.
pred hodinou
Ukrajina pripravuje pokyny pred prípadným jadrovým útokom. Obáva sa najmä použitia menších taktických zbraní.
viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.