Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Ema Stanovská
13. augusta 2022 o 12:30
Čas čítania 7:21

Zúfalí vinári striekajú na hrozno opaľovací krém, káva arabika vymiera. Tieto plodiny možno neprežijú klimatickú krízu

Kategória:
Gastro
Uložiť Uložené
Zúfalí vinári striekajú na hrozno opaľovací krém, káva arabika vymiera. Tieto plodiny možno neprežijú klimatickú krízu
Zdroj: TASR – Jaroslav Novák
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Je reálne, že o niekoľko desaťročí nebudú niektoré potraviny dostupné vôbec? Stane sa káva nápojom pre vyvolených? A aký osud čaká producentov vína, ktorí sa už dnes musia sťahovať do chladnejších oblastí? S odborníkmi sme sa pozreli na súčasné trendy.

Ak by sa do roku 2100 oteplilo výrazne viac ako o osem stupňov, človek stratí schopnosť prispôsobiť sa, čo ohrozí samotný život na zemi. Tak znie jeden z najpesimistickejších scenárov Medzivládneho panelu pre zmenu klímy (ICPP), vedeckého orgánu OSN.

Rastúce teploty, extrémne suchá a prírodné katastrofy spôsobené klimatickou krízou už teraz ovplyvňujú produkciu plodín, čo posilňuje potravinovú krízu. Je reálne, že o niekoľko desaťročí nebudú niektoré potraviny dostupné vôbec? Stane sa káva nápojom pre vyvolených? A aký osud čaká producentov vína, ktorí sa už dnes musia sťahovať do chladnejších oblastí?

Produkcia kukurice, slnečnice a sóje v Európskej únii klesla za posledný rok až o deväť percent.
Produkcia kukurice, slnečnice a sóje v Európskej únii klesla za posledný rok až o deväť percent. Zdroj: Getty Images/Bettmann

Hoci plantáž v Južnej Amerike sa nám môže zdať až príliš vzdialená, vzhľadom na vzájomnú prepojenosť globálneho potravinového systému sa dosahy v jednej krajine rýchlo prejavia aj na opačnej strane zemegule.

V Refresheri nám klimatická zmena nie je ľahostajná, preto o nej pravidelne informujeme. Podobné články nájdeš pod témou Klimatické zmeny. Staň sa členom klubu Refresher+ a získaš prístup ku všetkým článkom.

Zisťovali sme, ako sú na tom naše obľúbené potraviny a ako zmenia pekelné podmienky na planéte náš jedálniček. Do slovenských reálií nás uviedla riaditeľka Ústavu krajinnej ekológie SAV Zita Izakovičová a Jana Holéciová zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. 

Menej kukurice, viac chleba?

Prakticky všetky plodiny momentálne najviac ohrozuje extrémne sucho. Základné plodiny ako kukurica, cukrová repa či sója sú priamo závislé od pravidelných zrážok. Ak sa v čase sucha minie voda na zavlažovanie, pričom na Slovensku máme závlahy len na vyše 55-tisíc hektárov pôdy, tieto plodiny budú trpieť a bude ich prirodzene menej.

Produkcia kukurice, slnečnice a sóje v Európskej únii klesla za posledný rok až o deväť percent, čo je hlboko pod medziročným priemerom.

Ak bude globálne otepľovanie pokračovať súčasným tempom, výnosy kukurice klesnú do niekoľkých rokov takmer o štvrtinu.
Ak bude globálne otepľovanie pokračovať súčasným tempom, výnosy kukurice klesnú do niekoľkých rokov takmer o štvrtinu. Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Ak si si myslel, že popcorn v kine už nemôže byť drahší, tak zjavne môže. Podľa štúdie spoločnosti NASA z minulého roku by zmena klímy mohla vážne ovplyvniť celosvetovú produkciu kukurice už v roku 2030. Vedci z NASA vďaka pokročilému počítačovému modelovaniu zistili, že ak bude globálne otepľovanie pokračovať súčasným tempom, výnosy kukurice klesnú takmer o štvrtinu. 

8. augusta 2022 o 11:30 Čas čítania 3:18 FOTO: Takto vysychajú jazerá a rieky vo svete a na Slovensku FOTO: Takto vysychajú jazerá a rieky vo svete a na Slovensku

Nie všetko smeruje do záhuby. Zdá sa, že pšenica, druhá najdôležitejšia plodina pestovaná na ľudskú spotrebu (ryža je číslo jeden), si, naopak, prilepší a bude jej až o 17 percent viac. Žiaľ, zvyšujúce sa hladiny oxidu uhličitého v pôde môžu znížiť jej nutričnú hodnotu. Rastúce teploty a zrážky totiž čoraz viac degradujú pôdu a oberajú ju o živiny, píše sa v správe ICPP.

Zita Izakovičová zo SAV vraví, že výhodu majú plodiny s dobre vyvinutým koreňovým systémom, ktorý dokáže efektívne čerpať vodu z pôdy. K odolnejším rastlinám patrí napríklad žito, hybridné obilniny, pohánka, niektoré odrody jačmeňa či koreňová zelenina.

Neistý osud pre kávičkárov

Celá kávová produkcia momentálne stojí na dvoch odrodách – kvalitnejšej arabiky, ktorá má sladšie, ovocnejšie tóny, a robuste, ktorá je síce odolnejšia, no má horkú, zemitú chuť. 

Arabika, ktorá tvorí približne 65 až 70 percent svetovej produkcie kávy, posledné roky bojuje doslova o prežitie – v roku 2018 ju Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov zaradila na červený zoznam ohrozených plodín. Čo to znamená pre kávičkárov, ktorí si ráno bez svojho obľúbeného espressa ani nevedia predstaviť?

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký osud zrejme čaká kávové plantáže a či si za kávu priplatíme.
  • Prečo stúpa obsah alkoholu vo víne a aký typ vína možno raz úplne zmizne.
  • Ako vedci „stresujú“ rastliny, aby vyšľachtili odolnejšie plodiny.
  • Či jedného dňa už nebudú niektoré plodiny dostupné vôbec.
  • Ako klimatická zmena ovplyvňuje cenu potravín v porovnaní s infláciou a pandémiou.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 119182 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: 100 % zľava na lístok na linke Bratislava – Viedeň/Schwechat , 30 % zľava na ročné predplatné Rejoy alebo 20 % zľava na nákup v The Streets
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia