Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
8. augusta 2022, 11:30
Čas čítania 3:18

FOTO: Takto vysychajú jazerá a rieky vo svete a na Slovensku

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené
FOTO: Takto vysychajú jazerá a rieky vo svete a na Slovensku
Zdroj: Instagram/europeanspaceagency

Hladiny mnohých vodných plôch a tokov sa dostali doslova na dno.

Dná mnohých riek a jazier, v ktorých kedysi bujneli čulé vodné ekosystémy, dnes môžeme prejsť suchou nohou. Zdroje obživy, závlahy, ale i dopravy a rekreácie vysychajú všade vo svete, Slovensko nevynímajúc. Okrem čoraz dlhších a extrémnejších období sucha sú na vine  aj príliš vysoké nároky na čerpanie vody pre potreby priemyslu a poľnohospodárstva.

Dosahy klimatickej krízy sa zďaleka nedotýkajú všetkých ľudí rovnako. O jej závažnosti či dokonca existencii stále panujú medzi niektorými občanmi aj politikmi pochybnosti. Pri pohľade na dramatické poklesy hladín či úplné vyschnutie životodarných vodných plôch a tokov môžeme cítiť rozčarovanie i hnev. Ak sa však chceme ako ľudstvo vybrať správnym smerom, tieto poznatky sú nevyhnutné.

Aralské more (Kazachstan, Uzbekistan)

Drastické dosahy centralizovaného riadenia z čias Sovietskeho zväzu sa podpísali pod takmer úplné vyschnutie Aralského mora. Environmentálna katastrofa kedysi štvrtého najväčšieho jazera sveta sa začala v 70. rokoch. Hladina začala klesať v dôsledku prílišného odčerpávania vody, predovšetkým kvôli pestovaniu bavlny. Ostávajúca voda bola navyše príliš slaná.

20. augusta 2023, 12:30 Čas čítania 6:44 Prečo stojí vlak do Popradu toľko čo letenka do Milána? Toto sú dôvody Prečo stojí vlak do Popradu toľko čo letenka do Milána? Toto sú dôvody

K čiastočnej sanácii problému od roku 2005 prispela výstavba hrádze dlhej 13 kilometrov, ktorá drží ostávajúcu vodu v koryte a zabraňuje jej vsakovaniu do pieskov. Celková plocha sa však dnes scvrkla z pôvodných 68 000 km² len  na 14 280 km².

Aral
Satelitné obrázky porovnávajú stav z roku 2005 a 2019. Zdroj: Flickr/Sentinel Hub

Jazero Poopó (Bolívia)

Kedysi druhá najväčšia vodná plocha v Bolívii (po jazere Titicaca) vyschla úplne v roku 2015.  Je tak zatiaľ ostatným prírastkom na celosvetovom zozname veľkých definitívne vyschnutých jazier. Dôvodom dramatického úbytku vody bola strata prítoku z andských ľadovcov, od ktorých bolo Poopó závislé. 

Poppó
Takto vyzerá smrť jazera Poppó. Satelitné snímky porovnávajú roky 2013 a 2016. Zdroj: NASA

Jazero Sawa (Irak)

Ľudská aktivita a klimatická zmena zmenili kedysi obľúbenú turistickú lokalitu v Iraku na púšť. Malé, len 5 km² rozsiahle jazero Sawa vyschlo podľa France 24 od roku 2014. Okrem takmer úplnej absencie zrážok a vysokého výparu sa pod jeho tohtoročné úplné vyschnutie podpísalo aj čerpanie vody do miestnej cementárne a továrne na soľ. Iracká vláda navyše v okolí jazera našla vyše tisíc ilegálnych studní čerpajúcich podzemnú vodu.

Sawa
Pod vyschnutie jazera Sawa v Iraku sa podpísala klimatická zmena aj priveľké nároky na vodu. Zdroj: Európska únia/Copernicus Sentinel-2
Domov
Zdieľať
Diskusia