Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Viktor Kniš
2. augusta 2022, 10:36
Čas čítania 2:27

Zuzana Čaputová sa Rómom prihovára po rómsky: Te e historija na avel pale kampel te achaľol, so hin ňenavisť

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Zuzana Čaputová sa Rómom prihovára po rómsky: Te e historija na avel pale kampel te achaľol, so hin ňenavisť
Zdroj: Kancelář prezidentky Slovenské republiky

Aby sa história neopakovala, je potrebné porozumieť tomu, čo znamená nenávisť, ponižovanie a diskriminácia pre konkrétnych ľudí a ich rodiny, ktorí ju zažívajú, tvrdí prezidentka.

Prezidentka Zuzana Čaputová zverejnila pri príležitosti rómskeho holokaustu video na Facebooku, v ktorom si dôležitú udalosť histórie pripomína. 

„O rómskom holokauste, ktorého pamiatku obetí si dnes pripomíname, sa hovorí, že je nepoznaný a málo zdokumentovaný. O to cennejšie je zachovať spomienky ľudí, ktorých predkovia zažili rómsky holokaust a podávajú svedectvo o neľudských činoch,“ píše hlava štátu. 

Prezidentka sa stretla s pani Adelou Makovou z Badína, ktorá jej prerozprávala autentické príbehy týkajúce sa jej rodiny. 

„Mala len rok, keď gardisti zabili jej otca partizána. Rozprávala mi aj, ako Rómov na sklonku vojny gardisti chytali na uliciach a popravovali v Kremničke. Ako po zavraždených ostali siroty. Ako Rómovia spoznávali svojich blízkych po vojne pri exhumácii v masových hroboch podľa oblečenia. Aj o tom, ako jej otčim, ktorý prežil dva koncentračné tábory, o týchto spomienkach pred rodinou a deťmi nechcel nikdy nehovoriť,“ napísala prezidentka. 


Prezidentka dôrazne pripomína, že je potrebné porozumieť tomu, čo znamená nenávisť, ponižovanie a diskriminácia pre konkrétnych ľudí a ich rodiny, ktorí ju zažívajú.

Celý status napísala aj v rómskom jazyku. 

Pamätný deň obetí rómskeho holokaustu pripomína udalosti z 2. na 3. augusta 1944, keď v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau zavraždili takmer 3 000 Rómov. Odhaduje sa, že počas druhej svetovej vojny zahynulo až okolo pol milióna európskych Rómov a Sintiov. Celkový počet rómskych obetí holokaustu na Slovensku sa odhaduje približne na 1 000.

Ivan Korčok: Pripomínať si udalosti rómskeho holokaustu vedie k poučeniu z histórie

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok tvrdí, že tragédia rómskeho holokaustu bola v slovenskej spoločnosti dlho zabudnutá a ignorovaná, dôsledkom čoho čelia rómske komunity ešte aj v súčasnosti predsudkom a diskriminácii.

V tejto súvislosti zdôraznil, že práve pripomínanie si tragických udalostí je nevyhnutné na poučenie sa z histórie.


„Pri tejto príležitosti vzdávam úctu všetkým Rómom, ktorí zahynuli počas druhej svetovej vojny, a taktiež oceňujem ich aktívne zapojenie sa do protifašistického odboja, ako aj účasť v Slovenskom národnom povstaní,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie.


Pripomenul, že témou rómskeho holokaustu sa zaoberá Medzinárodná aliancia pre pripomínanie holokaustu. „Slovensko je jej dlhoročným aktívnym členom a aktívne pristupuje k medzinárodnej spolupráci v oblasti vzdelávania, zachovania pamiatky a výskumu genocídy Rómov počas holokaustu,“ dodal Korčok.

Mária Kolíková: Je dôležité pripomínať si ľudské utrpenie, ktoré spôsobil extrémizmus

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková tvrdí, že je nesmierne dôležité pripomínať si ľudské utrpenie, ktoré spôsobil extrémizmus, aby sa už nikdy neopakovalo. 


Zdôraznila, že o systematickom vyvražďovaní Rómov sa začalo hovoriť iba pred niekoľkými rokmi. „Desí ma, aké rozmery môže mať bezhlavá nenávisť k ľuďom pre ich etnicitu alebo odlišnosť. A ako dlho sme sa tvárili, že sa to nedialo, hoci rodiny, v ktorých blízkosti sa stali násilnosti voči Rómom, si to musia pamätať,“ podotkla.


„Nezvykajme si. Neospravedlňujme. Netolerujme podobné prejavy ani dnes. Naopak, prosím, vnímajme. Nedovoľme, aby sa zabudlo na výroky a skutky,“ dodala. Ľudia, ktorí by radi zmenili pohľad spoločnosti na históriu a aj dnešok formujú do hneda, sú podľa jej slov prítomní i v parlamente. „Bez váhania by siahli na práva ,odlišných‘, upierajú im rovnaké miesto na slnku,“ upozornila ministerka.

Eduard Heger: Aj Rómovia ako mnohé iné menšiny čelia predsudkom

Predseda vlády Eduard Heger vyhlásil, že holokaust patrí medzi najdesivejšie udalosti ľudských dejín. „Jeho obeťami boli okrem Židov aj Rómovia. Tí taktiež nezapadali do zvrátenej rasovej šablóny nacistov.“


Premiér upozorňuje, že dnes je Pamätný deň obetí rómskeho holokaustu. „Aj Rómovia ako mnohé iné menšiny čelia predsudkom. Mnohokrát sú vopred odsúdení na neúspech a odstavení v spoločnosti na vedľajšiu koľaj. Nesmieme sa s tým zmieriť. Nikto nemôže byť pre svoj etnický pôvod diskriminovaný a postavený do roly menejcenného.“

22. apríla 2023, 9:00 Čas čítania 1:52 Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať

Dodáva, že viera v ľudskosť je neustále ťažko skúšaná. Verí jej však aj kvôli pamiatke tých, ktorí zomreli v príšerných podmienkach koncentračných táborov, ale aj kvôli prítomnosti, ktorú máme v rukách.

Domov
Zdieľať
Diskusia