Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Dôvera.
8. septembra 2022, 10:00
Čas čítania 2:47
Sponzorovaný obsah

Myslíš si, že je zdravotné poistenie zbytočné? Pozri sa, koľko by ťa stáli zdravotné zákroky a ošetrenia bez neho

Myslíš si, že je zdravotné poistenie zbytočné? Pozri sa, koľko by ťa stáli zdravotné zákroky a ošetrenia bez neho
Zdroj: Unsplash/Artur Tumasjan
ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Sumy za niektoré zákroky sa dokážu vyšplhať na tisíce eur.

Ak ťa zdravotné problémy, pobyt v nemocnici, choroby či úrazy doteraz obchádzali, možno si sa už niekedy zamyslel nad tým, načo si vlastne platíš zdravotné poistenie. Chorý predsa nie si takmer vôbec a lekára vidíš maximálne vtedy, keď ťa prepadne chrípka alebo prídeš na bežnú preventívku.

Vedel si však, že obyčajná prehliadka stojí zhruba 33 eur? Samozrejme, platí ich za teba poisťovňa. Tak ako aj kapitáciu, teda každomesačný poplatok lekárom, u ktorých si registrovaný, alebo záchrannú službu či konzervu krvi v prípade potreby. Ak patríš k tým, ktorým pripadá zdravotné poistenie stále zbytočné, čítaj ďalej. Vďaka tomuto článku možno lepšie pochopíš, prečo je zdravotné poistenie také potrebné. Navyše rozmanité benefity, ktoré so sebou prináša, ti môžu ušetriť stovky až tisícky eur. 

zubár, zuby, lekár, pacient, vyšetrenie
Zdroj: Unsplash/Caroline LM

S poistením prichádzajú výhody

Dobrým príkladom je zdravotná poisťovňa Dôvera, ktorá poskytuje svojim poistencom mnohé zaujímavé výhody. Obľúbený je napríklad benefit Zdravé zuby, v rámci ktorého ti Dôvera prispeje 150 eurami ročne na doplatky za zubnú starostlivosť a dentálnu hygienu. Rodičov s deťmi poteší aj benefit 300 + 300, vďaka ktorému dostanú späť až 300 eur ročne za lieky, a to za každého člena rodiny. 

S poistením v Dôvere môžeš ušetriť aj pri kúpe kozmetiky, výživových doplnkov, biopotravín či produktov od značky Dr. Max. Na toto všetko ti totiž poisťovňa ponúka zľavu. A ak si uvažoval, že vyskúšaš DNA test, ktorý ti poodhalí predispozície na ochorenia či intolerancie, ale aj športové vlohy, s poistením v Dôvere zaň zaplatíš iba polovicu z pôvodnej ceny. Menej minieš aj na cestovné či medzinárodné poistenie alebo na online tréningový program.

Pozri si všetky benefity

Ako by to vyzeralo, keby si nemal zdravotné poistenie

Asi už vieš, že za deti, študentov či dôchodcov uhrádza zdravotné poistenie štát, pričom za svojich poistencov platí poistné 35 eur mesačne. Ak by si hypoteticky potreboval transplantáciu srdca, ktorej cena je v priemere 148-tisíc eur, štát by ju za teba pri svojich nízkych odvodoch splácal 351 rokov. Živnostníci odvádzajú za zdravotné poistenie o čosi viac. Je to približne 77 eur mesačne, a zamestnanci a zamestnávatelia spolu v priemere 178 eur.

Ak by si toto zdravotné poistenie nemal, za operáciu slepého čreva by si zaplatil 1 250 eur. Napríklad za kardiochirurgický zákrok pre svojich rodičov alebo starých rodičov by ste v rodine museli vyzbierať 28 200 eur a na pomerne bežnú výmenu kolenného kĺbu tvojej babičky by ste potrebovali 6 100 eur. 

gastroskopia 40 eur
pôrod jedného dieťaťa 800 eur
operácia slepého čreva 1 250 eur
liečba cievnej mozgovej príhody 4 400 eur
výmena kolenného kĺbu 6 100 eur
hospitalizácia na oddelení intenzívnej medicíny 15 400 eur
kardiochirurgický zákrok 28 200 eur
transplantácia kostnej drene (nepríbuzenská) 82 800 eur
transplantácia srdca 147 600 eur

Ako funguje zdravotné poistenie? 

Každá osoba, ktorá má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, musí byť zdravotne poistená. Tak ako sme spomínali, niektoré skupiny obyvateľov sú poistencami štátu. Napríklad deti, študenti či seniori. Keďže naša ústava garantuje právo na ochranu zdravia všetkým, systém zdravotného poistenia ti dáva istotu, že ti bude v prípade potreby poskytnutá zdravotná starostlivosť.

To však platí len v prípade, že si plníš povinnosti poistenca a zodpovedne platíš poistné. Všetky osoby, ktoré tak nerobia, majú nárok len na neodkladnú zdravotnú starostlivosť, ktorá je poskytovaná pri prudkej zmene zdravotného stavu, teda vtedy, ak priamo ohrozuje život alebo niektorú základnú životnú funkciu.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels/RODNAE Productions

Môžeš si vybrať

Na Slovensku poskytujú zdravotné poistenie tri poisťovne. Rok čo rok sa môže každý z nás slobodne rozhodnúť, v ktorej z týchto poisťovní bude poistený. Jedinou podmienkou je, že takúto zmenu poisťovne musíš stihnúť do konca septembra. Ak teda podáš prihlášku do vybranej poisťovne do 30. septembra, poistencom novej poisťovne budeš od 1. januára nasledujúceho roka.

Tohtoročný deadline sa blíži. Stále máš však dostatok času na to, aby si si dobre naštudoval podmienky a benefity jednotlivých poisťovní. Proces prepoistenia je navyše úplne jednoduchý. Napríklad ak si na poistenie do Dôvery vyberieš elektronickú prihlášku na jej webe, jej vyplnenie ti nezaberie viac ako tri minúty. Podpísať prihlášku vlastne môžeš bez toho, aby si vkročil do pobočky. Milým bonusom je, že za každú digitálnu prihlášku prispieva Dôvera 50 centov na vybraný ekologický projekt. Tento rok môžeš pomôcť včelám. Presnejšie, OZ Ľudia včelám, ktoré z vyzbieraných peňazí vysadí horské lúky rastlinami.

chcem sa prepoistiť
Domov
Zdieľať
Diskusia