Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová TASR
22. júla 2022, 22:01
Čas čítania 0:55

Prímerie by Rusom prišlo vhod, viedlo by k väčšiemu konfliktu, tvrdí Zelenskyj. Ukrajina dostane od USA ďalšie systémy HIMARS

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Prestávka v bojoch by ruským silám iba poskytla príležitosť oddýchnuť si, doplniť svoje stavy a dozbrojiť sa. Ukrajina však zosilnie, dostane od USA ďalšie systémy HIMARS.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že akékoľvek prímerie, počas ktorého by ruské vojská ostali na okupovaných územiach Ukrajiny, by neskôr viedlo k ešte intenzívnejšiemu konfliktu. Povedal to v piatkovom rozhovore pre The Wall Street Journal.


Prestávka v bojoch by ruským silám iba poskytla vítanú príležitosť oddýchnuť si, doplniť svoje stavy a dozbrojiť na ďalšie kolo ofenzívy, myslí si ukrajinský prezident.


„Rusi by túto prestávku nevyužili na zmenu svojho geopolitického postoja a na zrieknutie sa nárokov na bývalé sovietske republiky,“ povedal Zelenskyj.

Zelenskyj
Zdroj: TASR/AP

USA posielajú Ukrajine ďalšie systémy HIMARS

Spojené štáty v piatok schválili ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine v hodnote 270 miliónov dolárov, ktorá zahŕňa aj štyri salvové raketomety HIMARS. 


Väčšina tejto dodávky vojenskej pomoci je súčasťou balíka v hodnote 40 miliárd dolárov, ktorý americký Kongres schválil v máji, píše AFP.


Hovorca Bieleho domu John Kirby povedal, že počet systémov HIMARS, ktoré USA posielajú na Ukrajinu, sa tým zvýši na 20. Najnovšia zásielka zahŕňa aj 500 prenosných taktických dronov a strelivo. Rusko podľa neho spustilo smrtiace útoky na celom území Ukrajiny, ktoré zasahujú nákupné strediská a obytné domy a zabíjajú nevinných ukrajinských civilistov.


„Americký prezident dal jasne najavo, že budeme pokračovať v podpore ukrajinskej vlády a obyvateľov tak dlho, ako bude potrebné,“ povedal Kirby.

V Refresheri sme nedávno písali o tom, čo je raketomet HIMARS a prečo sa ho Rusi tak veľmi obávajú. Vďaka americkému raketometu Ukrajinci dokážu to, čo bolo predtým nemožné.

Domov
Zdieľať
Diskusia