Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júla 2022, 15:42
Čas čítania 0:56
Viktor Kniš TASR

Ivan Korčok varuje: Ak Ukrajina prestane bojovať, nebude viac existovať. Slovensko bude mať za suseda Rusko

NEWS IVAN KORČOK SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Záujmom Slovenska je podľa ministra to, aby Ukrajina zostala suverénnou krajinou.

Ak Ukrajina prestane bojovať vo vojne s Ruskom, prestane existovať. Tieto slová povedal počas tlačovej konferencie šéfov diplomacií neformálneho zoskupenia Central 5 v Budapešti šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok. 

Podľa ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka aj v Maďarsku zaznieva názor, že sankcie proti Rusku predlžujú vojnu na Ukrajine. Sankcie však podľa slovenského ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka nepredlžujú vojnu, ale existenciu Ukrajiny.


„Aj u nás rezonuje tento názor. Najčastejšie ho počuť od extrémistickej opozície a ich spriaznencov. Mám na to takúto odpoveď. Nie, sankcie vojnu nepredlžujú,“ vyhlásil Korčok s tým, že práve sankcie a pomoc Ukrajine, vrátane tej vojenskej, predlžuje existenciu Ukrajiny.

Anketa:
Chcel by si mať za suseda namiesto Ukrajiny Rusko?
V žiadnom prípade, je to agresor. 
Nemám s tým problém, nech Ukrajina zloží zbrane.
V žiadnom prípade, je to agresor. 
77 %
Nemám s tým problém, nech Ukrajina zloží zbrane.
23 %

Záujmom Slovenska je podľa ministra to, aby Ukrajina zostala suverénnou krajinou. „Ak Rusi prestanú ničiť Ukrajinu, viesť vojnu a bojovať na území nášho suseda, bude koniec vojny. Ak prestane bojovať Ukrajina, bude to koniec Ukrajiny. A Slovensko bude mať úplne iného suseda,“ zdôraznil Korčok.

Minister Korčok v stredu počas rokovaní so zahraničnými kolegami vyhlásil, že je neprípustné, aby na nedostatok potravín následkom ruskej agresie na Ukrajine doplácal celý svet a osobitne Afrika.


Šéf slovenskej diplomacie opätovne vyzval Rusko, aby prestalo blokovať vývoz ukrajinskej pšenice na svetové trhy. „Zdôrazňujem, že Slovensko je pripravené urobiť všetko pre to, aby umožnilo tranzit obilia z Ukrajiny cez naše územie,“ uviedol.


Slovensko podľa neho spoločne s partnermi pracuje na znižovaní svojej závislosti od dodávok zemného plynu z Ruska. „Musíme byť v tejto záležitosti k sebe v Európe vzájomne solidárni,“ povedal Korčok.

Domov
Zdieľať
Diskusia