Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2022, 8:14
Čas čítania 1:04
Ema Stanovská TASR

Expolicajta, ktorý chladnokrvne zabil Georgea Floyda, odsúdili na 21 rokov väzenia za porušenie občianskych práv

NEWS GEORGE FLOYD SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Dereka Chauvina uznali minulý rok za vinného vo všetkých troch bodoch obžaloby: z vraždy druhého stupňa, z vraždy tretieho stupňa a zo zabitia druhého stupňa.

Súd v americkom štáte Minnesota odsúdil vo štvrtok bývalého policajta Dereka Chauvina na základe federálnej žaloby na 21 rokov odňatia slobody za porušenie občianskych práv Georgea Floyda.

Chauvina odsúdili už vlani na 22 a pol roka za zabitie Floyda a uznali ho za vinného vo všetkých troch bodoch obžaloby: z vraždy druhého stupňa, z vraždy tretieho stupňa a zo zabitia druhého stupňa. 

Expolicajt súhlasil s dohodou o vine a treste, na základe ktorej mohol dostať 20- a 25-ročný trest. Obžaloba žiadala dlhší trest a tvrdila, že beloch Chauvin Afroameričana Floyda chladnokrvne usmrtil. Právnik žiadal 20 rokov odňatia slobody.

Odporúčané
Uniklo celé video zo zatknutia a vraždy Georgea Floyda. Asi tu takto zomriem, hovoril z posledných síl Uniklo celé video zo zatknutia a vraždy Georgea Floyda. Asi tu takto zomriem, hovoril z posledných síl 3. augusta 2020, 19:48

Tento bývalý policajt si podľa dohody o vine a treste má naraz odpykávať oba tresty a majú ho premiestniť zo štátnej väznice v Minnesote do federálnej väznice, kde bude mať bezpečnejšie prostredie.


Afroameričan George Floyd zomrel 25. mája 2020 pri policajnej operácii v Minneapolise. Okoloidúci pomocou mobilov zdokumentovali, ako policajt Chauvin kľačí Floydovi na krku takmer deväť minút, zatiaľ čo mu Floyd opakovane hovorí, že nemôže dýchať. Chauvina 26. mája prepustili z polície a 29. mája ho zatkli. Trest v dĺžke 22 a pol roka mu súd udelil v júni 2021.

Odporúčané
Vraha Georgea Floyda odsúdili na 22,5 roka. Rodine Floydovcov vyjadril úprimnú sústrasť Vraha Georgea Floyda odsúdili na 22,5 roka. Rodine Floydovcov vyjadril úprimnú sústrasť 26. júna 2021, 9:09

Bývalý policajt sa vlani v decembri priznal k obvineniam z porušenia Floydových ústavou garantovaných občianskych práv, ktoré vzniesli v rámci separátnej federálnej žaloby.

Mohlo by ťa zaujímať:
Aj v Chorvátsku môžeš vo vode naraziť na žraloka, hovorí expert. Nebál by som sa ich, väčšina je neškodná, upokojuje dovolenkárov
Pohoda 2022: Toto je line-up festivalu Pohoda. V akom čase vystúpia interpreti?
Šofér Fordu preletel okolo radaru priamo v obci rýchlosťou 106 km/h. Dávajte si pozor, lebo bude neskoro, varujú policajti
Domov
Zdieľať
Diskusia