Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Bory Mall
13. júna 2022, 11:30
Čas čítania 2:14
Sponzorovaný obsah

Za umením nemusíš chodiť do galérie. Pozri si plátno street art umelca Daora či výťah, ktorý ožil v Bory Mall

Za umením nemusíš chodiť do galérie. Pozri si plátno street art umelca Daora či výťah, ktorý ožil v Bory Mall
Zdroj: Refresher / Paulína Ščepková
KULTÚRA BRATISLAVA UMENIE VÝTVARNÉ UMENIE
Uložiť Uložené

Popri nákupoch si teraz môžeš pozrieť aj diela oceňovaných slovenských umelcov.

V Bory Mall aktuálne nepritiahnu tvoj pohľad len výklady obchodov, ale aj umelecké diela, ktoré sú rozmiestnené po obchodnom centre. Ak patríš k tým, ktorých chodenie po galériách nebaví, teraz si môžeš jednoducho užiť umenie popri nákupoch. Tých, ktorých viac lákajú galérie ako nákupy, si neobľúbenú aktivitu môžu spríjemniť vďaka umeleckým dielam popredných slovenských umelcov.  

Aktuálne tu v rámci ART WEEKS prebieha multimediálna výstava a v skúšobných kabínkach nájdeš obrazy od umelkyne menom Hula, uprostred chodby miešačku, ktorá sa premenila na diskoguľu a hneď pri vchode ťa upúta výťah, ktorý ožil. Nájdeš tu aj plátno známych slovenských street art umelcov známych ako Daor a Dano

art weeks bory mall
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Od 10. júna až do 3. júla sa oplatí pri prechádzaní obchodným centrom Bory Mall odložiť mobil a zbystriť pozornosť. Na každom kroku totiž môžeš naraziť na nejaké z umeleckých diel umelcov, ktorí sa pýšia svetovými oceneniami a ich diela si mohol obdivovať nielen v slovenských galériách

viac informácií

Maľované obrazy, interaktívne inštalácie aj sochy 

Bory Mall sa počas udalosti ART WEEKS zmenilo na hravú galériu. Na každom kroku tu nájdeš iné umenie a jeho rozmiestnenie ťa zvádza ísť ďalej a objavovať ho. Hneď pri hlavnom vchode ťa upúta inštalácia od umelca 110110 111000, ktorá odkazuje na umelú inteligenciu a na to, ako sa nám technológie vymykajú spod kontroly

art weeks bory mall
Inštalácia od umelca 110110 111000. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková


Len o pár krokov ďalej nájdeš dvere, za ktorými sa nachádza dočasný ateliér umelkyne Hula s jej výraznými maľbami. Hula sa venuje primárne abstraktnej a portrétovo-figurálnej maľbe, v ktorej využíva výrazné kontrastné až neónové farby.

art weeks bory mall
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Maj oči poriadne otvorené, umenie sa môže skrývať kdekoľvek

Síce je každé jedno z umeleckých diel zvýraznené zelenými polepmi na zemi aj s opisom, ktoré ti dielo priblíži, môže sa stať, že okolo neho prejdeš a ani si ho nevšimneš. Diela sa totiž nachádzajú v priestore dômyselne rozmiestnené – maj preto oči nastražené a občas sa pozri aj nad seba. 

art weeks bory mall
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Niet pochýb o tom, že ide o naozaj pestrú výstavu, a to sa netýka len farebnej palety. Nájdeš tu totiž nielen maľby, ale aj sochy Jakuba Trajtera, živé miniatúrne svety od Alexa Zelinu či rôzne inštalácie.

Do nákupného centra sa dostal aj street art, keďže pouličné maľby sú neodmysliteľnou súčasťou výtvarného umenia. Na Slovensku sú azda najznámejšími predstaviteľmi street art umenia Daor a Dano, ktorí spoločne tvoria RCLS crew a pod týmto menom sú pozývaní na street art festivaly po celom svete. Ich dielo Plátno si môžeš pozrieť na druhom poschodí neďaleko jedného z vchodov do Bory Mall. 

art weeks bory mall
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková
art weeks bory mall
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Nájdeš tu aj dielo Cirkus Ondreja Rudavského pôsobiaceho v mnohých výtvarných a vizuálnych oblastiach. Toto dielo doslova zapadlo do prostredia a využíva to, čo mu nákupné centrum ponúka. Pýši sa nomináciou na Grammy a oceneniami MTV Awards International, Monitor Awards, Cine Golden Eagle Award. Jeho diela boli prezentované aj v MOMA (Museum of Modern Art New York) a Bronx Museum of Art v New Yorku, na Bienále umenia v Benátkach, na EXPO 2000 v Hannoveri a na festivale Burning Man v Nevade

art weeks bory mall
Dielo Cirkus od Ondreja Rudavského. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Nenechaj si ujsť diela slovenských umelcov 

Okrem už spomínaných umelcov nájdeš na oboch poschodiach Bory Mall umelecké diela od umelca Milana Stanco, Aleš Vojtášek, Milan Lieskovský & Promocateurs Atelier, ilustrátora a dizajnéra Slavomíra Jakaba a Mariána Králika. Príď si pozrieť umelecké diela, spríjemni si návštevu kina či nákupy a objav umenie na rôznych miestach, kde by si ho možno vôbec nečakal. Možno spoznáš šikovných slovenských umelcov, o ktorých si doposiaľ netušil. 

objavuj umenie
art weeks bory mall
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková
Domov
Zdieľať
Diskusia