Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. apríla 2022, 11:47
Čas čítania 0:59
Eduard Starkbauer

Ruský generálmajor priznal, že ich cieľom je úplná kontrola aj nad južnou Ukrajinou. Rusko tak chce získať prístup do Moldavska

Ruský generálmajor priznal, že ich cieľom je úplná kontrola aj nad južnou Ukrajinou. Rusko tak chce získať prístup do Moldavska
Zdroj: TASR/AP
NEWS VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Rusko doteraz oficiálne deklarovalo záujem o získanie Donbasu a uznanie anektovaného Krymu. Najnovšie hovorí o celej južnej Ukrajine až po Moldavsko.

Rusko prostredníctvom svojho generálmajora Rustama Minnakajeva potvrdilo záujem o získanie kontroly nad juhom Ukrajiny, upozornila BBC. Moskva sa už dlhšie netají ambíciou ovládnuť východoukrajinský región Donbas, pričom to je jedna z Putinových podmienok na mier.

Najnovšie však prišlo vyjadrenie generálmajora o plánoch na zabratie oveľa väčšieho územia. To, či prišli vyjadrenia generála po konzultácii v Kremli, zatiaľ nie je známe. Stihli ich však prebrať najväčšie ruské štátne médiá vrátane tlačovej agentúry TASS.

Podľa Minnakajeva získanie južných území umožní vytvorenie pozemného premostenia Ruska s anektovaným polostrovom Krym. Okrem toho by Rusko získalo aj prepojenie so separatistickým regiónom Podnestersko v Moldavsku, kde podľa neho dochádza k útlaku rusky hovoriacej populácie.

Moldavský ruskojazyčný región Podnestersko vyhlásil nezávislosť po páde Sovietskeho zväzu a od roku 1995 v ňom dlhodobo pôsobí 1 500 ruských vojakov. Na medzinárodnom poli je Podnestersko naďalej považované za oficiálnu časť Moldavska a nie je ani členom medzinárodných spoločenstiev.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Na najnovšie správy o zámeroch ruskej armády reagoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruská invázia na Ukrajine bola podľa neho zamýšľaná len ako začiatok a cieľom je obsadiť aj iné krajiny. Rusko má podľa Zelenského v pláne usporiadať v okupovaných regiónoch falošné referendá o nezávislosti. Tie najbližšie by podľa ukrajinského ministerstva obrany mohli prebehnúť už čoskoro v regiónoch Cherson a Záporožie.

Domov
Zdieľať
Diskusia