Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
28. marca 2022, 14:21
Čas čítania 1:08

Vajíčka sú drahšie o 10 percent, rastlinné výrobky o takmer 40 percent. Štatistický úrad hlási zdražovanie za uplynulý rok

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Pri nákladoch na elektrinu a plyn to je viac ako 80-percentný medziročný nárast.

Štatistický úrad zverejnil správu za február 2022, podľa ktorej ceny takmer každého tovaru vzrástli, a to aj o desiatky percent. Skokovo sa za rok zvýšili ceny za plyn a elektrinu, ceny za niektoré druhy mäsa či za rastlinné výrobky.

Rastúce ceny

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko vo februári oproti januáru vzrástli o 13,3 %. Vzrástli ceny dodávky elektriny a plynu o 28,2 %, ťažby a dobývania o 5,1 %, priemyselnej výroby o 2,4 % a ceny dodávky vody a odpadov o 0,4 %, hlási štatistický úrad.

Keď si porovnáme ceny za február 2022 a február 2021, tak za jeden rok vzrástli ceny priemyselných výrobcov o 31,5 %, export je taktiež drahší o viac ako pätinu. Drahšie sú nielen ceny výroby rôznych produktov a dodávky energií, ale aj samotné produkty.

Vo februári boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne vyššie o 23,4 %, informuje úrad. Vyššie sú ceny rastlinných výrobkov (o 39,8 %) a ceny živočíšnych výrobkov (o 7,7 %). O zhruba polovicu sú drahšie aj semená a olejnaté plody či obilniny, zdraželi aj strukoviny, zemiaky, ovocie a zelenina. Mäso je drahšie o desiatky percent podľa druhu (jatočné ovce a jahňatá sú drahšie o skoro 23 percent, hydina o pätinu, hovädzie o necelé dve percentá), drahšie sú aj ostatné živočíšne produkty ako vajíčka (10,6 %), kravské mlieko (9,7 %) či vlna. Lacnejšie sú len ryby (0,4 %).

12. marca 2024, 15:30 Čas čítania 0:21 KVÍZ: Vieš, v ktorej krajine vznikol kečup a kde prvýkrát pestovali cibuľu? Otestuj sa, či poznáš pôvod základných potravín KVÍZ: Vieš, v ktorej krajine vznikol kečup a kde prvýkrát pestovali cibuľu? Otestuj sa, či poznáš pôvod základných potravín

Za jedlo, pohonné hmoty či energie si podľa odborníka na osobné financie z Partners Group SK Lukáša Nemerguta priplatíme aj 150 eur mesačne. „Ak si ľudia včera kúpili potraviny za 20 eur, pričom nákupný košík pozostával z desiatich potravín, o dva mesiace ich podobný nákup môže vyjsť už na 25 a možno aj 30 eur. Prípadne si za tých istých 20 eur nakúpia iba sedem alebo osem tých istých potravín.“ Prečítaj si viac na Disrupteri.

Domov
Zdieľať
Diskusia