Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je PR správa spoločnosti GRANDIOSOFT.
28. marca 2022, 11:45
Čas čítania 1:38
Sponzorovaný obsah

Rodinný dom a práca v záhrade ako hobby

ZAUJÍMAVOSTI BÝVANIE HOBBY ZÁHRADA
Uložiť Uložené

Ako si uľahčiť prácu v exteriéri?

Väčšina z nás by rada oplývala manuálnymi zručnosťami a ovládala rôzne užitočné triky, aby sa mohla stať pravým domácim majstrom, ktorý si dokáže sám vytvoriť všetko, o čom sníva, a opraviť všetko, čo potrebuje.

Vylepšovanie domova je doménou každého domáceho majstra, ktorý všetky pracovné aktivity spojené s rodinným domom a so záhradou považuje za svoje hobby. Aj vy patríte k tým, ktorí sa na jar rozhodli urobiť niečo užitočné pre svoje bývanie? Pokiaľ sa práve chystáte zveľadiť svoj rodinný dom a záhradu pripravujete na novú sezónu, tu sú naše tipy, ktoré vám prácu v exteriéri môžu uľahčiť.

Renovácia domu

Každý rodinný dom potrebuje údržbu a starostlivosť. Ak sa práve chystáte renovovať fasádu, dbajte na vhodný výber omietky a fasádnych farieb, aby zvolené materiály chránili váš majetok čo najdlhšie. Omietkový systém a náterové farby si vyberajte premyslene. V prípade poškodenej strechy vymeňte poškodené kusy strešnej krytiny za nové. Majte však na pamäti, že nová strešná krytina musí byť nehorľavá, odolná voči vode, slnečnému žiareniu a chemikáliám. A aby vám práce išli ľahšie od ruky, nepodceňte ani výber vhodných pomôcok a náradia. Pri renovácii fasády a strechy dobrú službu urobí pevný vysoký rebrík a pojazdné lešenie, ktoré zjednoduší všetky murárske, maliarske i pokrývačské práce na rodinnom dome.

práca v záhrade
Zdroj: Dreamstime

Práce v záhrade

V záhrade si najprv naplánujte, čo a kde zasadíte. Potom sa venujte trávniku. Trávnik najskôr pokoste, pozbierajte z neho plsť a zbavte ho buriny. Na riedke plochy vysejte nové osivo. Potom sa venujte stromom a kríkom. Okolie kmeňov okopte aspoň do vzdialenosti tridsať centimetrov. Pôdu prevzdušnite aj v okrasných a úžitkových záhonoch. Následne zasaďte do pareniska priesady, ktoré túto sezónu hodláte pestovať. Údržbu po zime však potrebujú aj záhradné dekorácie a záhradný nábytok. Exteriérovému nábytku a dekoráciám z dreva doprajte na jar nový náter. Pred náterom povrch obrúste, praskliny vytmeľte tmelom a na takto pripravený podklad naneste impregnačný náter.

Nástrahy počasia

Pri údržbe rodinného domu ani pri práci v záhrade nepodceňte vhodné oblečenie. Na fyzickú prácu si pripravte priedušné odevy – elastické tričká, bavlnené tepláky a voľné mikiny, ktoré vás nebudú obmedzovať v pohybe. Prácu v záhrade si spríjemnite aj vhodnou obuvou. Zateplené gumáky Demar alebo hrubšia pracovná obuv sú na prácu v exteriéri najvhodnejšie. Dbajte však na to, aby obuv bola nielen správne tvarovaná, ale aj nízka a mäkká. Do záhrady je nutné nosiť obuv, ktorá dokáže absorbovať vlhkosť a zaručuje ochranu nôh aj pri dlhodobom nosení, ktorá dopraje telu potrebnú stabilitu a prispeje k rovnováhe tela aj pri namáhavejšej fyzickej práci.

Domov
Zdieľať
Diskusia