Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. marca 2022, 19:45
Čas čítania 0:56
Jakub Paulík

Zomrela Madeleine Albrightová, prvá ženská ministerka zahraničných vecí USA

NEWS MADELEINE ALBRIGHTOVÁ ÚMRTIA ZNÁMYCH OSOBNOSTÍ
Uložiť Uložené

Exministerka mala český pôvod.

Vo svojich 84 rokoch podľa informácií CNN následkom rakoviny zomrela Madeleine Albrightová, exministerka zahraničných vecí USA. Podľa vyhlásenia na jej twitterovom účte bola do poslednej chvíle obklopená najbližšími. Tí ju v spomienkovom príspevku nazvali „milujúcou matkou, starou mamou, sestrou, priateľkou a neúnavnou bojovníčkou za demokraciu a ľudské práva“.

Vo svete sa preslávila ako prvá žena na poste rezortu zahraničia USA. Funkciu zastávala v období rokov 1997 až 2001, keď bol prezidentom USA Bill Clinton. Pôvodom bola spojená s Prahou, kde sa narodila v roku 1937.   

V rodnej Prahe Albrightovú privítali ešte v novembri roku 2002, kde exministerke udelili cenu za dlhé roky služby verejnosti. Svojho času ju český prezident Václav Havel, ktorý bol jej priateľom, navrhol za svoju zástupkyňu, čo však odmietla.

Na úmrtie exministerky zahraničných vecí USA na Facebooku reagoval aj slovenský šéf rezortu zahraničia Ivan Korčok, ktorý sa s ňou viackrát stretol. Okrem iného spomenul aj jej známy výrok z čias mečiarizmu, keď Slovensko nazvala „čiernou dierou V Európe“.

Odporúčané
8 záhadných či kurióznych úmrtí miliardárov. Smrť našli v ponorke, helikoptére aj na Segwayi 8 záhadných či kurióznych úmrtí miliardárov. Smrť našli v ponorke, helikoptére aj na Segwayi 23. júna 2023, 16:30

„Viackrát sa sama k tomuto výroku v našich rozhovoroch vracala a akoby sa ospravedlňovala za tieto tvrdé výroky, ktoré, ako sama pripúšťala, sa mohli Slovákov dotknúť z úst Češky. To všetko je už minulosť, odvtedy bola na Slovensku nespočetnekrát a opakovane povedala, že ju o to viac teší, že Slovensko je dnes demokratickou krajinou a súčasťou slobodného sveta,“ napísal Korčok.

Domov
Zdieľať
Diskusia