Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. marca 2022, 11:47
Čas čítania 1:00
Jana Chovancová

MATURITY 2022: Tisícky maturantov dnes píšu maturitnú skúšku zo slovenského jazyka a literatúry

NEWS MATURITA
Uložiť Uložené

Súčasťou je slohová práca a externý test. Všetky testy pochádzajú z roku 2020, keď boli maturitné skúšky zrušené z dôvodu pandémie.

Tisícky maturantov dnes čaká písomná časť maturitnej skúšky. Externý test a slohovú prácu píše dnes väčšina mladých študentov zo slovenského jazyka a literatúry, priblížili Aktuality.

„Stredné školy s vyučovacím jazykom maďarským majú maturitnú skúšku z maďarského jazyka a literatúry,“ informujú z ministerstva školstva. V piatok 18. marca sa ukončí maturitný týždeň slohom z ukrajinského jazyka a literatúry, ktorý bude písať približne 27 maturantov. 

V stredu pokračujú študenti písaním testu a slohovej práce z vybraného povinného cudzieho jazyka na úrovni B1 alebo B2. V ojedinelých prípadoch môžu žiaci bilingválnych škôl zložiť skúšku na úrovni C1. Z voliteľných cudzích jazykov bol najpopulárnejší anglický, za ním nasleduje nemecký či ruský. V rebríčku sa nachádza aj francúzsky, španielsky a taliansky jazyk.

maturita, trieda, škola, študenti,
Zdroj: TASR/František Iván

Tohtoročné testy pochádzajú z roku 2020, keď sa v dôsledku pandemickej situácie maturitné skúšky nekonali. „Maturitné testy boli pripravené s ohľadom na dištančné vzdelávanie. Testy zo slovenského jazyka a literatúry oproti predošlým rokom kontrolovalo až 15 recenzentov, oproti bežnému počtu štyroch či piatich. Navyše testy posudzovali aj učitelia stredných škôl s ohľadom na dištančné vzdelávanie,“ uviedol minister školstva Branislav Gröhling.

NÚCEM na svojej stránke upozorňuje, že na všetkých maturitných testoch je na prednej strane napísaný text MATURITA 2020. Nejde však o chybu, ako sa mnohí domnievali. 

Odporúčané
PREHĽAD: Takto vyzerajú nástupné platy pre absolventov stredných škôl PREHĽAD: Takto vyzerajú nástupné platy pre absolventov stredných škôl 30. mája 2023, 14:30

Vzhľadom na nepriaznivú situáciu s pandémiou sú mnohí žiaci v karanténe a písomné maturity neabsolvujú tento týždeň. Bol však pre nich vytvorený náhradný termín v apríli, v dňoch od 8. do 10. apríla 2022. Výsledky riadneho termínu maturít si môžu školy overiť elektronicky 4. mája, v papierovej forme budú k dispozícii neskôr.

Domov
Zdieľať
Diskusia