Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. marca 2022, 21:16
Čas čítania 1:00
Eduard Starkbauer

Medzinárodná agentúra pre energetiku zo svojich zásob vyčlení 60 miliónov barelov ropy. Majú pokryť výpadky ruských dodávok

NEWS VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Štáty ku koordinovanému vyčleneniu rezerv pristúpili štvrtýkrát od arabského ropného embarga v roku 1974.

Všetkých 31 členských krajín Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) sa v tlačovej správe zaviazalo, že zo svojich strategických rezerv uvoľní 60 miliónov barelov ropy. V spoločnom stanovisku ministri 31 krajín hovoria, že chcú týmto spôsobom vyslať „silný signál ropným trhom, že v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu nehrozí žiaden výpadok dodávok“.

Podľa ny1.com prijali predstavitelia záväzné rozhodnutie na utorkovom mimoriadnom zasadaní. Strategické rezervy členov IEA, medzi ktorých patria Spojené štáty, Čína, Japonsko, Nemecko, Kanada či Francúzsko, predstavujú 1 a pol miliardy barelov. Šesťdesiat miliónov barelov ropy tak zodpovedá asi 4 % z nich. Ruská federácia denne vyťaží 5 miliónov barelov ropy a s 12 % podielom na svetovej produkcii ropy je jej tretím najväčším producentom. Až 60 % ruskej ropy putuje do Európy.

Napriek tomu, že energetických sektorov sa doterajšie európske a americké sankcie nedotkli, cena ropy stúpla na najvyššiu hodnotu od roku 2014 a prekonala hranicu 100 dolárov za barel.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

IEA ku koordinovanému vyčleneniu rezerv pristúpila štvrtýkrát od ich vzniku v dôsledku arabského ropného embarga v roku 1974. K podobnému kroku pristúpili predtým v rokoch 2011, 2005 a 1991.

Počas stretnutia vyjadrili všetci štátni ministri zodpovední za energetiku solidaritu s ukrajinským ľudom a podporu ukrajinskej demokraticky zvolenej vláde. V tlačovej správe poukázali na významný problém načasovanie invázie, ktorá prichádza v momente nepredvídateľných cenových výkyvov a klesajúcich zásob ropy. 

Domov
Zdieľať
Diskusia