Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. februára 2022, 17:51
Čas čítania 1:09
Ema Stanovská

FOTO a VIDEO: Slováci protestujú proti vojne na Ukrajine. Vo viacerých mestách ľudia pochodujú za mier a prejavujú solidaritu

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Protesty sa dnes konajú v Košiciach, Prešove aj Bratislave.

V Košiciach pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici momentálne prebieha protest Stojíme za Ukrajinou. Organizátori tým vyjadrujú podporu Ukrajincom a Ukrajinkám a odsudzujú agresiu Kremľa voči Ukrajine. Na zhromaždení by sa mali zúčastniť aj ukrajinskí študenti žijúci v Košiciach. 

košice protestkošice protestkošice protestkošice protest
Zobraziť galériu
(5)

„Drahí bratia, drahé sestry, so znepokojením a smútkom v srdci sledujeme situáciu na Ukrajine. Chceme, aby ste vedeli, že vnímame vaše obavy z ohrozenia a že máte našu plnú podporu. Stojíme za vami, sme tu pre vás a pomôžeme vám, keď to budete potrebovať,“ píšu organizátori z komunitnej organizácie Klub na Facebooku. Deklarujú, že sa pokúsia pre Ukrajincov vytvoriť bezpečný priestor na prežitie ťažkých časov.

Tichý protest organizujú aj Prešovčania z centra nezávislej kultúry Wave, ktorí svoj protest nazvali Svieca za mier na Ukrajine. Tichý protest bude pred budovou Mestského úradu v Prešove. „Na mieste zapálili sviece ako prejav našej solidarity s nádejou, že mier znova čím skôr zavíta do životov našich blízkych susedov,“ informovali organizátori.

V Bratislave bude sviečkový pochod

Do ulíc dnes vyjde aj Bratislava. Na Hodžovom námestí pred Prezidentským palácom sa dnes o 18.00 h začne Sviečkový pochod za mier na Ukrajine, ktorý organizujú aktivisti a aktivistky z rôznych kútov Slovenska (iniciatíva Mier Ukrajine). Pokojný pochod bude smerovať po Palisádach až k veľvyslanectvu Ukrajiny. Organizátori informovali, že „sviečky, vlajky a transparenty sú vítané“.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

„Diane na Ukrajine sa nás bytostne dotýka. Sme s Ukrajinou, prežívame jej bolesť. Naša podpora je hlboká a nespochybniteľná. Pridajte sa k tichému pochodu proti ruskej agresii, na podporu Ukrajiny a jej ľudu. Mier Ukrajine!“ píšu organizátori. O účasť na udalosti už prejavilo záujem 3 600 ľudí. Viac informácií nájdeš v udalosti na Facebooku.

Na znak solidarity s Ukrajinou dnes na Bratislavskom hrade vyvesili ukrajinskú vlajku. Od 19.00 h nasvietia v jej farbách samotný Hrad.

Domov
Zdieľať
Diskusia