Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. februára 2022, 17:30
Čas čítania 3:02
Ivan Koribanič

Slovenský týždeň v športe: Zlatá Petra Vlhová, ZOH 2022 v Tatrách a bodové hody mladíkov v NHL

Slovenský týždeň v športe: Zlatá Petra Vlhová, ZOH 2022 v Tatrách a bodové hody mladíkov v NHL
Zdroj: TASR/Martin Baumann, Getty Images/ScottTaetsch-Stringer, TASR/Milan Kapusta
ŠPORT PETRA VLHOVÁ SLOVENSKO SLOVENSKÝ TÝŽDEŇ V ŠPORTE ŠPORT ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY V PEKINGU 2022 ZOH 2022
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Uplnynulý, najmä olympijský týždeň priniesol množstvo zaujímavých udalostí.

Zlatá Petra Vlhová a jej odstúpenie z olympiády 

Petra Vlhová nezačala svoju púť na olympiáde ideálne. V obrovskom slalome skončila na 14. mieste. Nasledovali ďalšie preteky, tentoraz slalom. Práve v tejto disciplíne je Petra Vlhová najsilnejšia. Ešte pred začiatkom ZOH 2022 v Pekingu získala v rámci Svetového pohára malý krištáľový glóbus. Očakávania boli teda vysoké. Po 1. kole bola Petra Vlhová na 8. mieste. V 2. kole dokázala prísť do cieľa s najlepším časom. Trať, ktorú postavil Vlhovej tréner Mauro Pini, nedokázala zvládnuť lepšie ani Nemka Lena Dürrová. Tá mala po 1. kole náskok pred Vlhovou 72 stotín sekundy.

Odporúčané
Skvelá Petra Vlhová získala zlatú medailu v slalome na ZOH 2022 v Pekingu. Pre Slovensko je to prvý cenný kov z olympiády Skvelá Petra Vlhová získala zlatú medailu v slalome na ZOH 2022 v Pekingu. Pre Slovensko je to prvý cenný kov z olympiády 9. februára 2022, 7:39


Petra Vlhová tak získala zlatú medailu. Následne sa kvôli oddychu rozhodla vynechať super G. Mala sa však predstaviť v záverečnej disciplíne – v alpskej kombinácii. RTVS však priniesla správu, že Petra Vlhová na olympiáde končí. Dôvodom je vraj zápal šľachy v ľavom členku. Neskôr však tím Vlhovej prezradil, že skutočným dôvodom je, že čerstvá olympijská víťazka potrebuje oddych. Chce sa totiž naplno koncentrovať na zisk veľkého krištáľového glóbusu.


Skvelé výkony bratov Žampovcov a Paulíny Fialkovej

Bratia Adam a Andreas Žampovci skončili v obrovskom slalome na ZOH 2022 v Pekingu na 15. a 16. mieste. Na celkového víťaza Švajčiara Marca Odermatta strácali obaja vyše 4,5 sekundy. Bratia štartovali s číslami 22 a 35. Ich jazda bola, ako je už u nich zvykom, agresívna. Nevyhli sa chybám, no po 1. kole boli obaja v najlepšej tridsiatke.

Odporúčané
Slovenský týždeň v športe: Petra Vlhová získala malý krištáľový glóbus, Zdeno Chára legendou NHL a prvé víťazstvo hádzanárov na ME Slovenský týždeň v športe: Petra Vlhová získala malý krištáľový glóbus, Zdeno Chára legendou NHL a prvé víťazstvo hádzanárov na ME 16. januára 2022, 19:30


Slovenská biatlonistka Paulína Fialková skončila v stíhacích pretekoch žien na 10 kilometrov na 10. mieste. Splnila si tak svoj predolympijský cieľ – umiestniť sa do 10. miesta. Na strelnici spravila dve chyby. Za víťazkou Marte Olsbuovou Röiselandovou zaostala o 2 minúty, 39 sekúnd a 8 stotín sekundy. Druhá zo sestier Ivona Fialková prišla do cieľa na 36. mieste. Počas pretekov absolvovala až 7 trestných okruhov. Na víťazku po príchode do cieľa strácala 5 minút, 19 sekúnd a 4 stotiny sekundy.

Adam Žampa.
Adam Žampa. Zdroj: TASR/AP

ZOH 2022 v Tatrách

Od 10. do 13. februára sa na Štrbskom Plese konal Olympijský festival. Organizátorom bol Slovenský olympijský a športový výbor. Návštevníci mali možnosť vyskúšať si snow volejbal, biatlonovú streľbu, umelé klzisko, ľadovú lezeckú stenu či upravené bežecké trate. Na otváracom ceremoniáli sa zúčastnila trojnásobná olympijská medailistka Anastasia Kuzminová. Tá do areálu symbolicky priniesla olympijskú pochodeň.

„Festival má svoje čaro v tom, že sa práve počas tohto špeciálneho sviatku snažíme pozdvihnúť šport a povedať aj ľuďom, ktorí nie sú vrcholoví športovci, že šport nás spája a nerozdeľuje na profesionálov a amatérov a že nerobíme rozdiely medzi olympijskými a neolympijskými športmi,“ povedala Kuzminová počas otváracieho ceremoniálu.

Odporúčané
ZOH 2022 v Pekingu: Medailové očakávania má na pleciach Petra Vlhová. Aké sú prognózy cenných kovov pre Slovákov na olympiáde? ZOH 2022 v Pekingu: Medailové očakávania má na pleciach Petra Vlhová. Aké sú prognózy cenných kovov pre Slovákov na olympiáde? 4. februára 2022, 9:30


„Podarilo sa nám zorganizovať krásny Olympijský festival. Sú tu rodiny s deťmi, mladí ľudia, ktorých zaujíma šport. To ma veľmi teší. Symbolické zapálenie ohňa bolo pripomienkou toho, že sme tu v rámci olympizmu a sme tu pre šport,“ povedal prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

Olympijský festival na Štrbskom Plese.
Olympijský festival na Štrbskom Plese. Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Slovenskí hokejisti na ZOH 2022 v Pekingu

Slovenskí hokejisti vstúpili do skupinových súbojov dvomi prehrami. Najprv prehrali proti Fínom vysoko 2 : 6. V druhom zápase nestačili na Švédov. S nimi prehrali 1 : 4. V poslednom zápase skupiny C si hráči trénera Craiga Ramsayho zmerali sily s Lotyšskom. Nad nimi dokázali zvíťaziť 5 : 2. Najlepším strelcom slovenského výberu je 17-ročný Juraj Slafkovský. Slovenskí hokejisti odohrajú osemfinálový zápas 15. februára (utorok) proti Nemecku. V prípade víťazstva ďalej narazia na Česko.

Odporúčané
ZOH 2022 v Pekingu: Prvá hokejová výhra pre Slovensko! Zdolali sme Lotyšov ZOH 2022 v Pekingu: Prvá hokejová výhra pre Slovensko! Zdolali sme Lotyšov 13. februára 2022, 7:30
Hokej
Zdroj: TASR/AP

Martin Fehérváry a Adam Ružička zbierajú v NHL body

Slovenský hokejový obranca Martin Fehérváry si pripísal gólovú asistenciu v treťom zápase za sebou. Obranca Washingtonu Capitals naposledy prispel asistenciou pri výhre 5 : 2 proti Montrealu Canadiens. Pre Slováka šlo o šiestu gólovú asistenciu v sezóne. Okrem toho strelil doposiaľ aj 3 góly.

Útočník v drese Calgary Flames Adam Ružička prispel gólom a asistenciou k víťazstvu nad Chárovým New Yorkom Islanders 5 : 2. Adam Ružička odohral v aktuálnej sezóne NHL 14 zápasov. Získal v nich 6 bodov za 3 góly a 3 asistencie.

Martin Fehérváry.
Martin Fehérváry. Zdroj: TASR/František Iván

Slovenská futbalová reprezentácia klesla v rebríčku FIFA, Milan Škriniar pekným zákrokom zachránil Inter Miláno pred gólom

Medzinárodná futbalová federácia vydala nový rebríček krajín, Slovensku patrí 46. miesto. Oproti uplynulej, decembrovej aktualizácii ide o pokles o 4 miesta. Prvé je aj naďalej Belgicko, druhá je Brazília a trojicu najlepších uzatvára Francúzsko.

Odporúčané
PROFIL: Mŕtvi hráči a zakopané trofeje. Bayern Mníchov bol počas 2. svetovej vojny pre svoje židovské korene tŕňom v oku nacistov PROFIL: Mŕtvi hráči a zakopané trofeje. Bayern Mníchov bol počas 2. svetovej vojny pre svoje židovské korene tŕňom v oku nacistov 2. februára 2022, 9:30

Za Inter Miláno hrajúci obranca Milan Škriniar predviedol vo štvrťfinále Talianskeho pohára efektívny obranný zákrok. Vďaka nemu zabránil lopte vojsť do brány. Hoci čiarový rozhodca následne signalizoval ofsajd, na kvalitách Milana Škriniara to nič nemení. Jeho meno je počas každého prestupového obdobia rozoberanou témou.

Milan Škriniar spolu so svojimi spoluhráčmi dokázal zdolať AS Rím 2 : 0 a postúpili do semifinále Talianskeho pohára.

Domov
Zdieľať
Diskusia