Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. februára 2022, 9:30
Čas čítania 7:01
Ivan Koribanič

PROFIL: Mŕtvi hráči a zakopané trofeje. Bayern Mníchov bol počas 2. svetovej vojny pre svoje židovské korene tŕňom v oku nacistov

PROFIL: Mŕtvi hráči a zakopané trofeje. Bayern Mníchov bol počas 2. svetovej vojny pre svoje židovské korene tŕňom v oku nacistov
Zdroj: Getty Images/Bongarts-Staff
ŠPORT BAYERN MNÍCHOV FUTBAL
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Nielen v histórii, ale aj v súčasnosti patrí nemecký Bayern Mníchov k svetovej futbalovej špičke.

Bayern Mníchov je v súčasnosti klubom, ktorý má v Nemecku suverénny monopol. Za uplynulých deväť rokov vyhral deväťkrát majstrovský titul. V posledných rokoch môže klub za dosiahnuté úspechy vďačiť aj Poliakovi Robertovi Lewandowskému.

Ten je v počte strelených gólov v súčasnosti najlepším útočníkom na svete. Tento rok sa v hlasovaní o najlepšieho hráča planéty dostal do top 2. Víťazom Zlatej lopty sa napokon stal Lionel Messi. Len prednedávnom sa Lewandowski stal podľa Medzinárodnej futbalovej federácie najlepším hráčom uplynulého roka. Obhájil tak minuloročné prvenstvo. V súčasnosti je v rámci Bundesligy Bayern Mníchov prvý v tabuľke. V tabuľke strelcov je prvý práve Robert Lewandowski.

V Refresheri máme radi silné historické príbehy plné zaujímavých momentov, či už v dobrom, alebo zlom. Ak sa ti podobné články páčia a chceš podporiť vznik ďalšieho kvalitného športového obsahu, pridaj sa do klubu predplatiteľov REFRESHER+. Okrem neobmedzeného prístupu k prémiovému obsahu získaš vďaka predplatnému aj množstvo ďalších benefitov.

17 podpisov v reštaurácii Gisela

Ak by mal mať Bayern Mníchov základný kameň, pravdepodobne by sa volal Franz John. Rodák z Berlína totiž vo februári v roku 1900 inicioval vznik tohto klubu. V mníchovskej reštaurácii Gisela sa spolu s ďalšími 17 členmi podpísal na listinu, vďaka čomu mohol tento klub vzniknúť. V nasledujúcich rokoch ich kroky nasledovali ďalší dvaja hráči. 

Hráči, ktorí sa podpísali pod vznik Bayernu Mníchov.
Hráči, ktorí sa podpísali pod vznik Bayernu Mníchov. Zdroj: Fcbayern.de


Po šiestich rokoch existencie začal mať Bayern problémy s ihriskom a financiami. Aj preto sa spojil s bohatým športovým klubom Münchner Sport-Club. Pre Bayern bolo pozitívnou skutočnosťou, že aj napriek tomuto kroku si dokázal zachovať svoju nezávislosť. Až na jednu vec. Hráči Bayernu začali nosiť červené trenírky a biele tričká. Táto farebná kombinácia symbolizovala klubové farby práve Münchner Sport-Clubu, ku ktorému sa Bayern pridružil. Zaujímavé je, že Bayern si tieto farby ponechal, neskôr ich prevzal za svoje klubové a používa ich až dodnes.

Die Roten, ako znie jedna z mnohých prezývok klubu, tak mohli ďalej prosperovať. Vrchol úsilia prišiel 32 rokov po založení klubu. Vtedy Bayern vyhral svoj prvý národný titul. Vo finále hral proti Frankfurtu. Hráči si zmerali sily na norimberskom štadióne. Keďže leží neďaleko Mníchova, množstvo fanúšikov sa na zápas vydalo na bicykloch. Vtedajším trénerom Bayernu bol Rakúšan Richard Kohn, prezývaný Little Dombi. Okrem toho zastával funkciu tajomníka klubu, fyzioterapeuta a predsedu klubu.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 109218 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký dosah mala 2. svetová vojna na Bayern Mníchov.
  • O rekorde Gerda Müllera, ktorý mal zostať neprekonaný.
  • Koho zachránil Bayern Mníchov pred bankrotom.
  • Kto je Mr. Wembley a čím je pre klub jedinečný.
  • Aký rekord dosiahli Hansi Flick a Robert Lewandowski.
Domov
Zdieľať
Diskusia