Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. februára 2022, 20:00
Čas čítania 0:56
Daniel Mikolášik TASR

Ak Rusko napadne Ukrajinu, príde rýchla odpoveď, varoval Joe Biden Vladimira Putina. Ich hovor trval vyše hodiny

Ak Rusko napadne Ukrajinu, príde rýchla odpoveď, varoval Joe Biden Vladimira Putina. Ich hovor trval vyše hodiny
Zdroj: TASR/AP, Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR
NEWS JOE BIDEN RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VLADIMIR PUTIN
Uložiť Uložené

Americký prezident takisto odkázal, že ruská invázia by viedla k rozsiahlemu ľudskému utrpeniu.

Americký prezident Joe Biden varoval v sobotňajšom telefonáte svoj kremeľský náprotivok Vladimira Putina, že Spojené štáty budú reagovať rýchlo a rozhodne, ak Rusko napadne Ukrajinu. Oznámil to Biely dom. TASR o tom informovala na základe správ prevzatých od agentúr AP a AFP.


Podľa Bieleho domu Biden zdôraznil, že „zatiaľ čo Spojené štáty sú naďalej pripravené zapojiť sa do diplomacie v plnej koordinácii s našimi spojencami a partnermi, sme rovnako pripravení aj na iné scenáre“. Biden Putinovi taktiež povedal, že ruská invázia by „viedla k rozsiahlemu ľudskému utrpeniu a zníženiu postavenia Ruska“.

Joe Biden
Zdroj: TASR/AP

Hodinový telefonát nepriniesol zásadnú zmenu

Podľa nemenovaného predstaviteľa americkej administratívy telefonát medzi Bidenom a Putinom nepriniesol žiadnu zásadnú zmenu v patovej situácii v súvislosti s ruskými jednotkami, ktoré sa hromadia pri hranici s Ukrajinou.

Telefonický rozhovor bol „profesionálny a vecný a trval o niečo viac ako hodinu. Nedošlo k zásadnej zmene dynamiky, ktorá prebieha už niekoľko týždňov“, povedal novinárom pod podmienkou anonymity tento predstaviteľ.

Putin.
Putin. Zdroj: Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR


Biely dom po skončení telefonátu medzi Bidenom a Putinom uviedol, že trval hodinu a dve minúty. „Zabezpečený hovor prezidenta Bidena s ruským prezidentom Putinom bol ukončený o 12.06 (18.06 SEČ),“ informoval Biely dom. Podľa agentúry RIA Novosti rozhovoru prezidentov predchádzalo rokovanie ministrov zahraničných vecí a obrany oboch krajín.


RIA Novosti poznamenala, že Putin a Biden spolu naposledy telefonovali koncom minulého roka. Okrem toho začiatkom decembra rokovali cez videokonferenciu. Hlavnými témami týchto rozhovorov bolo urovnanie vnútroukrajinského konfliktu a poskytnutie právnych záruk pre bezpečnosť Ruska.

Domov
Zdieľať
Diskusia