Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. januára 2022, 9:28
Čas čítania 1:12
Daniel Mikolášik TASR

Ak Rusko zaútočí na Ukrajinu, USA a spojenci okamžite zareagujú, odkázal Biden

POLITIKA RUSKO UKRAJINA USA
Uložiť Uložené

Neďaleko ukrajinských hraníc sa v posledných týždňoch zhromaždilo približne 100 000 ruských vojakov. Rusko tvrdí, že inváziu nechystá.

Americký prezident Joe Biden v nedeľu uistil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že Washington a jeho spojenci „rozhodným spôsobom zareagujú“, ak Rusko zaútočí na Ukrajinu. Biden to povedal počas nedeľňajšieho telefonátu s ukrajinským prezidentom.


„Prezident Biden dal jasne najavo, že Spojené štáty a ich spojenci a partneri budú rozhodným spôsobom reagovať, ak Rusko pristúpi k invázii na Ukrajinu,“ priblížila tlačová tajomníčka Bieleho domu Jen Psakiová vo vyhlásení. Biden podľa Psakiovej zároveň opäť potvrdil, že Spojené štáty podporujú zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny.


Psakiová ďalej uviedla, že Biden vyjadril podporu snahám o diplomatické riešenie vyostrenej situácie na ukrajinsko-ruských hraniciach vrátane rozhovorov medzi vysokopostavenými predstaviteľmi USA a Ruska, ktoré sú naplánované na 9. a 10. januára v Ženeve. 

Joe Biden
Zdroj: TASR/AP Photo/Evan Vucci

Americký prezident vyjadril podporu aj minským mierovým dohodám a snahám o ďalší pokrok pri ich implementácii, ako aj snahám o deeskaláciu napätia v separatistami kontrolovanom regióne Donbas na východe Ukrajiny. „Vážime si neochvejnú podporu (pre) Ukrajinu (zo strany USA),“ napísal Zelenskyj na Twitteri po telefonáte s Bidenom.


„Diskutovali sme o spoločných krokoch Ukrajiny, USA a ďalších partnerov zameraných na udržanie mieru v Európe a zabránenie ďalšej eskalácii,“ dodal ukrajinský prezident. Biden minulý týždeň vo štvrtok telefonoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom rovnako o napätej situácii na východnej hranici Ukrajiny.


Biden počas telefonátu s Putinom vyzval Moskvu, aby deeskalovala situáciu na rusko-ukrajinských hraniciach, v opačnom prípade Kremľu pohrozil možnými tvrdými sankciami. Putin kontroval, že nová séria sankcií by bola kolosálna chyba, ktorá by mohla viesť k úplnému narušeniu vzťahov medzi USA a Ruskom, uviedol Putinov poradca.


Severoatlantická aliancia už niekoľko týždňov upozorňuje na zhromažďovanie až približne 100 000 ruských vojakov neďaleko hraníc s Ukrajinou. Moskvu zároveň vystríha pred prípadnou inváziou na Ukrajinu. Rusko však plány vojenského zásahu na Ukrajine kategoricky popiera a namiesto toho obviňuje Kyjev, že rozmiestňuje svoje sily v blízkosti území na východe Ukrajiny, ktoré ovládajú proruskí separatisti.

Domov
Zdieľať
Diskusia