Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. decembra 2021, 12:30
Čas čítania 5:59
Adam Novosad

Viktória na Štedrý deň pracuje na benzínke: Tínedžeri chodia na hotdogy, lebo im mamy doma zakazujú porušiť pôst (Rozhovor)

REFRESHER VIANOCE
Uložiť Uložené

Viktória si prácou na čerpacej stanici popri škole privyrába už roky a pravidelne zvykne pracovať aj počas Štedrého dňa. My sme sa jej povypytovali na zážitky zo sviatočných služieb, keď sa na benzínkach motajú všemožní ľudia.

„Raz odo mňa jeden pán chcel, aby som mu predala rožky, ktoré máme na hotdogy. Nemusím asi hovoriť, že mu bolo ťažké vysvetliť, že tieto rožky mu neviem predať len tak samostatne, ale jedine vtedy, keď si zaplatí za celý hotdog,“ spomína s úsmevom 22-ročná Viktória Španková, ktorá si už roky privyrába na benzínovej pumpe v okrese Prievidza.

Aj tento rok bude na benzínke slúžiť na Štedrý deň, keď si väčšina ľudí užíva sviatočnú pohodu v kruhu svojej rodiny. Viktória však prácu na Štedrý deň nepovažuje za nevýhodu a podľa vlastných slov si ju dokonca celkom užíva.

Nás zaujímalo, či je Štedrý deň skutočne špecifickým sviatočným dňom, keď si ľudia po pár hodinách nemôžu zájsť nakúpiť do veľkých obchodov, a tak im ako jediná možnosť zostáva práve návšteva čerpacej stanice.

Viktória nám prezradila, že sa na pumpe v tento deň občas objavia naozaj nezvyčajní jedinci, ale s trochou trpezlivosti a vianočnou náladou jej aspoň deň zbehne rýchlejšie.

benzínka
Zdroj: Viktória Španková, TASR

Kedy si si prvýkrát začala privyrábať na benzínke? 

Na benzínke som začala pracovať ako16-ročná. Vlastne som nastúpila počas letných prázdnin hneď, ako som mohla brigádovať. Vtedy som zaskakovala namiesto kolegýň, ktoré si zobrali dovolenku. 


K práci som sa dostala vďaka ocinovi, ktorý je prevádzkovateľom dvoch benzínok a práve potreboval výpomoc, tak som nastúpila. A pomaly to už bude šiesty rok, čo na benzínke vypomáham popri škole.

Do práce zvyčajne chodím na šiestu ráno, ale je potrebné byť tam už o 5.30, aby sme si s kolegyňami prebrali zmenu po nočnej.

Bežný človek vníma fungovanie čerpacích staníc len povrchovo a zrejme netuší, čo všetko majú pracovníci na starosti. Ako vyzerá tvoj pracovný deň, keď pracuješ mimo sviatkov?

Do práce zvyčajne chodím na šiestu ráno, ale je potrebné byť tam už o 5.30, aby sme si s kolegyňami prebrali zmenu po nočnej. Po prebratí zmeny obsluhujeme zákazníkov, ktorí začínajú prichádzať, ale popritom si podokladáme tovar v predajni, upraceme vnútri predajne, v sklade a rovnako aj vonku.

Odporúčané
KVÍZ: V ktorej krajine hádžu na Vianoce jedlo o stenu a kde majú na štedrovečernom stole KFC? KVÍZ: V ktorej krajine hádžu na Vianoce jedlo o stenu a kde majú na štedrovečernom stole KFC? 26. decembra 2023, 12:00

Počas dňa sa jedna z nás zvykne venovať zákazníkom pri pokladnici, zatiaľ čo druhá preberá tovar. Ten potom postupne dokladá do predajne alebo ho ukladá v sklade.

Stáva sa často, že býva taký nával zákazníkov, že musíte obsluhovať obidve?

Občas je potrebné, aby sme obidve z obsluhy boli pri pokladnici a venovali sa ľuďom, ak je nával a príde veľa zákazníkov naraz. Niekedy sa stane, že je pre toľkých ľudí ťažké postíhať prácu tak, aby mala nočná zmena všetko pripravené. 

Teraz počas pandémie je to komplikovanejšie, pretože musíme navyše každú hodinu poriadne dezinfikovať priestory predajne, toalety a rovnako aj pištole na stojanoch.

Dezinfikovať musíme prakticky všetky miesta, s ktorými prichádzajú zákazníci do kontaktu. Pravidelne musíme umývať aj dlážku. O 17.30 už prichádza nočná zmena, ktorá si s nami preberá pokladnicu, kde musia sedieť peniaze. Ak nenastane žiadny problém, môžem ísť domov.

Líši sa nejak tvoj pracovný deň, keď nastupuješ na Štedrý deň?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 108136 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa líši pracovný režim na benzínke počas Štedrého dňa.
  • Čo hovorí Viktóriina rodina na to, že pracuje počas sviatkov.
  • Či naozaj na benzínku na Štedrý deň chodia podivní jedinci.
  • Kto od nej požadoval, aby mu predala čisté pečivo z hotdogov.
  • Prečo podľa nej chodia tínedžeri na Štedrý deň vyjedať hotdogy.
  • Ako ľudia na Štedrý deň prichádzajú s taškami vykúpiť alkohol a vody.
  • Či sa práca na Štedrý deň oplatí po finančnej stránke vďaka príplatkom.
Domov
Zdieľať
Diskusia