Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. decembra 2021 o 19:30
Čas čítania 1:06
Adam Novosad

Máš covid-19 a liečiš sa doma? Takto dokážeš výrazne pomôcť svojmu telu, upozorňuje slovenský lekár

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Milan Kulkovský sprostredkoval návod, ako si pri nákaze koronavírusom uľaviť.

Nákaza koronavírusom sa u každej osoby prejavuje individuálne a často si hospitalizáciu nevyžaduje napriek tomu, že priebeh nie je najľahší.

Organizmus zasiahnutý koronavírusom je však pod veľkým tlakom, spomaľuje okysličovanie krvi. Primár Milan Kulkovský z považskobystrickej nemocnice ukazuje, že existujú triky, ako si popri liekoch pomôcť aj správnym polohovaním na posteli.

„Chcel by som dať jednu praktickú lekársku radu ľuďom, ktorí ochoreli na covid a sú v prvej fáze ochorenia, vo svojich domovoch. Ide o súčasť domácej liečby, na ktorú sa často nemyslí – aktívne polohovanie,“ uvádza slová svojho kolegu anestéziológa Kulkovský v príspevku.

Základnou polohou na lôžku, ktorú by podľa anestéziológa mali ľudia využívať, je poloha v ľahu na bruchu. „Takmer všetkým pacientom ležiacim na covidovom oddelení s covidovým zápalom pľúc pomáha s cieľom zlepšenia okysličenia krvi poloha v ľahu na bruchu (prípadne, ak sa nedá ležať na bruchu, tak aspoň na boku),“ dopĺňa anestéziológ.

Táto poloha síce nie je žiadna zázračná metóda, ktorá pacientov zbaví bolesti nadobro, ale podľa skúseností lekárov mnohí ľudia pocítia úľavu v dýchaní prakticky ihneď, iní zase po 15 či 30 minútach. Na aktívne polohovanie by preto mali pozitívne testovaní ľudia myslieť okamžite po získaní výsledkov testu, lebo vírus sa už začína šíriť v organizme.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022 o 12:00

„Aktívne polohovanie v tomto zmysle znamená, že keď ležíme v posteli, je vhodné snažiť sa ležať na bruchu, prípadne aspoň na boku. Tiež má pozitívny vplyv si posedieť, prípadne sa poprechádzať, ak to nie je príliš vyčerpávajúce. Meniť rôzne polohy, no snažiť sa čo najmenej ležať na chrbte. Dalo by sa zovšeobecniť, že našim pľúcam robia dobre zmeny polôh,“ zakončuje Kulkovský svoj príspevok.

Domov
Zdieľať
Diskusia