Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. decembra 2021, 19:46
Čas čítania 0:45
Eduard Starkbauer

Pacienti s ťažkým priebehom covidu majú podľa štúdie vyššiu úmrtnosť aj rok po prekonaní choroby

Pacienti s ťažkým priebehom covidu majú podľa štúdie vyššiu úmrtnosť aj rok po prekonaní choroby
Zdroj: TASR/AP
NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

U ľudí mladších ako 65 rokov je ich úmrtnosť v porovnaní s ľuďmi, ktorí neprekonali covid, dokonca vyššia až o 233 %.

V najnovšej štúdii University of Florida porovnávali vedci 14 000 rôznych zdravotných dokumentácií. V ich databáze sa nachádzalo 178 ľudí s ťažkým a 246 ľudí s miernym alebo so stredným priebehom ochorenia covid-19.

Zvýšené riziko smrti v 12 mesiacoch po hospitalizácii je paradoxne vyššie pri porovnaní pacientov mladších ako 65 rokov, a to o 233 %.  Gizmodo dopĺňa, že hlavne pľúca sú v dôsledku hospitalizácie značne oslabené.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP/Felipe Dana

Až 52 % percent všetkých pacientov zo vzorky, ktorí si prešli ťažkým priebehom, zomrelo do jedného roka od prekonania choroby. Pripomeňme, že skupina ľudí s miernym alebo so stredným priebehom ochorenia si v porovnaní so vzorkou negatívnou na covid počínala porovnateľne.

V prípade pacientov do 65 rokov súviselo len každé piate úmrtie s dýchacím či kardiovaskulárnym systémom. Autori štúdie z University of Florida však napriek tomu apelujú na autority, aby robili všetko pre zastavenie šírenia nákazy. „Tieto zistenia sú mimoriadne znepokojivé, avšak ukazujú nám, kam máme sústrediť náš budúci výskum v oblasti postcovidu.“

Odporúčané
Povinné očkovanie pre všetkých nad 12 rokov je na Slovensku právne možné. Nastal čas na debatu, hovorí ministerka Kolíková Povinné očkovanie pre všetkých nad 12 rokov je na Slovensku právne možné. Nastal čas na debatu, hovorí ministerka Kolíková 29. novembra 2021, 17:05

Podľa Gizmodo „je bohužiaľ veľmi dobre známe, že syndrómy ťažkého priebehu covidu spôsobujú silný zásah do imunitného systému a spôsobujú spúšť v celom ľudskom tele“.

Výsledky štúdie a jej metodológiu si môžeš pozrieť tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia