Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. októbra 2021, 19:00
Čas čítania 5:58
Adam Novosad

Za NFT postavičku mu ponúkli 9,5 milióna dolárov, ale on odmietol. Mám diamantové ruky, tvrdí, kým NFT sa stávajú symbolom statusu

TECH KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

Pre mnohých zberateľov NFT umenia dnes nejde len o investíciu schopnú zarobiť peniaze, ale o symbol spoločenského statusu, ktorého sa nechcú vzdať.

Niekto si dodnes myslí, že investovanie do obyčajných obrázkov na internete nedáva zmysel, ale podľahli mu už svetoznáme mená z Hollywoodu, zo športu či zo sveta hudby.

Fenomén NFT dostal počas leta druhý dych, cena bitcoinu sa od začiatku októbra vyšplhala späť k historickému maximu, a tak si čoraz viac ľudí začína uvedomovať, že investovanie do unikátnych NFT grafík, obrázkov či pokojne umeleckých diel nie je len vyhadzovanie digitálnych peňazí na hlúposti. Spoločne s kryptomenami aktuálne lámajúcimi historické maximá sa pozornosť čoraz viac obracia týmto smerom.

Mať vo svojom portfóliu známe NFT kúsky sa dnes stáva symbolom sociálneho postavenia, vhodnou investičnou príležitosťou, kam uložiť svoje peniaze, ak ťa klasické investičné nástroje nebavia, alebo len možnosťou, ako si zadovážiť vzácny kúsok, ktorý sa ti pozdáva.

O to lepšie, že s nákupom NFT zvyčajne automaticky získavaš autorské práva k svojej grafike, a tak ju pokojne môžeš speňažiť nielen tak, že ju znovu predáš. A na trhu s NFT sa dnes točia miliardy dolárov.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo sa manažér Madonny aj U2 rozhodol zastupovať známy NFT projekt.
  • Ako NFT grafiky opíc vygenerovali tržby 1 miliardy dolárov za 5 mesiacov.
  • Prečo dnes NFT postavičky slúžia ako symbol spoločenského statusu.
  • Ktoré známe osobnosti vlastnia ilustrované opice z Bored Ape Yacht Clubu.
  • V akom projekte sa vracajú legendárne alpaky ako maskot bitcoinu.
  • Ktorý projekt chce na ethereu postaviť trh s NFT bez poplatkov.
  • Prečo jeden známy projekt generujúci desiatky miliónov obvinili z podvodu.
nft
Zdroj: BAYC

Manažér Madonny sa chopil miliardových opíc zo sveta NFT

Na trhu s unikátnymi NFT zberateľskými tokenmi sa dnes premelú stovky miliónov eur. Čím ďalej, tým viac si to začínajú uvedomovať prvé mená z Hollywoodu, a tak sa môže stať, že budeš najpopulárnejšie NFT projekty vidieť na striebornom plátne či v obľúbenom seriáli.

Odporúčané
Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? 17. mája 2023, 14:30

Tento prospekt sa priblížil k realite vďaka najnovšej spolupráci projektu Bored Ape Yacht Club, za ktorým stojí spoločnosť Yuga Labs. V apríli vydali sériu 10-tisíc unikátnych grafík, ktoré sa okamžite zaradili medzi NFT projekty symbolizujúce sociálny status.

Popularitu kolekcie si všimol manažér celebrít Guy Oseary, ktorý sa stará o kariéru takým menám ako Madonna či U2, a tak rovno pod svoje krídla vzal aj Bored Ape Yacht Club. Ako mohlo manažérovi z Hollywoodu napadnúť podpísať zmluvu s tvorcami digitálnych grafík? Za všetko hovoria finančné výsledky a obrovská popularita na sociálnych sieťach – NFT kúsky od Yuga Labs dosiahli od apríla celkové tržby presahujúce miliardu dolárov.

Dnes si najlacnejšiu NFT opicu od Yuga Labs môžeš zadovážiť za skoro 140-tisíc dolárov, takže z obskúrnej zberateľskej komunity na internete sa dnes postupne stáva skupina vážených zberateľov a investorov.

NFT
Zdroj: Twitter


Z NFT je dnes symbol sociálneho statusu aj investícia

Práve projekty ako Bored Ape Yacht Club či CryptoPunks slúžia ako skvelé príklady potenciálu trhu s NFT tokenmi. Z obyčajných obrázkov, ktoré si ktokoľvek môže stiahnuť z internetu, sa vďaka technológii blockchain a kryptomenám stala zberateľská vášeň.

Odporúčané
Karpiš z INESS-u: Zažívame dlhopisovú bublinu. Je matkou všetkých bublín a nie náhodou (Rozhovor) Karpiš z INESS-u: Zažívame dlhopisovú bublinu. Je matkou všetkých bublín a nie náhodou (Rozhovor) 16. novembra 2022, 12:30

V súčasnosti ľuďom umožňuje investovať a zhodnocovať svoje peniaze, zaradiť sa medzi vlastníkov konkrétnych grafík a spraviť z nich symbol svojho spoločenského statusu, ale aj využiť vlastníctvo autorských práv na prepožičanie podobizne svojej NFT opice či punka na komerčné účely, vysvetľuje Variety.

Investorom sa pozdáva, ak zistia, že medzi vlastníkov opíc z Bored Ape Yacht Club patria športové či hudobné mená ako Steph Curry alebo Marshmello, a tak sa môžu zaradiť medzi najznámejšie tváre.

Vyššie spomínaný manažér celebrít Guy Oseary sám vysvetlil, čo si široká verejnosť stále neuvedomuje. „Množstvo ľudí stále o Yuga nepočulo, ale pritom patria medzi najlepšie zarábajúcich umelcov roka spomedzi akejkoľvek formy umenia vrátane hudby a filmu,“ skonštatoval skúsený manažér pohybujúci sa vo vodách Hollywoodu dlhé roky.

Až postupne si podľa neho bežní ľudia začnú uvedomovať, že do NFT sa oplatí investovať, keď sa grafiky opíc alebo samotné opice začnú objavovať vo filmoch, v seriáloch alebo vo videohrách.

Keď diamantové ruky odmietnu 9,5 milióna dolárov za NFT grafiku

Zberateľská vášeň sa občas vo svete kryptomien nedá vyvážiť peniazmi. Najlepšie o tom svedčí situácia spred pár dní, keď neznámy investor postavil pred majiteľa unikátneho NFT CryptoPunk s poradovým číslom 6046 astronomickú ponuku, informuje The Block Crypto.

Odporúčané
Známa kryptomena sa za deň prepadla o 99 %. Niekto na ňu zaútočil „na štýl Georgea Sorosa“ a ľudia prišli o životné úspory Známa kryptomena sa za deň prepadla o 99 %. Niekto na ňu zaútočil „na štýl Georgea Sorosa“ a ľudia prišli o životné úspory 12. mája 2022, 17:30

Vzácnu grafiku chcel od majiteľa získať za 2 500 ETH, čo je v prepočte viac ako 9,5 milióna dolárov. Majiteľ CryptoPunka si pritom uvedomoval hodnotu svojej grafiky, pretože s 3D okuliarmi nasadenými na očiach, cigaretou a nezvyčajným účesom patrí medzi najvzácnejšie postavičky. Takéto okuliare majú len 3 percentá grafík, zatiaľ čo špecifický účes nájdeš len na 4 percentách postáv.

Majiteľ grafiky Richerd krátko pred obdržaním ponuky napísal v príspevku na Twitteri, že svojho CryptoPunka nemá v pláne predávať. V reakcii na vyhlásenie mu prišla 9,5-miliónová ponuka, ale ani toľko peňazí s ním nepohlo. „Chceli ste vidieť, ako vyzerajú diamantové ruky?“ spýtal sa v nasledujúcom tweete a oznámil, že miliónovú ponuku odmietol.

Projekt CryptoPunks dosiahol za celú svoju existenciu tržby už viac ako 2 miliardy dolárov, a tak suverénne kraľuje všetkým historickým rebríčkom NFT projektov v objeme tržieb.

nft
Zdroj: Alpacadabraz

Legendárne alpaky prichádzajú ako lákavá zberateľská kolekcia

Kedysi, keď bol bitcoin projektom zopár nadšencov v záhadných zákutiach internetu, sa našlo niekoľko zanietencov, ktorí chceli prvú kryptomenu dostať do povedomia širšej verejnosti. V príspevku na internetovom fóre Slashdot z roku 2011 sa nadšenci bitcoinu vytešovali z možnosti kúpiť si ponožky z vlny z alpaky, a tak sa tieto zvieratá stali jedným z maskotov celej kryptomeny.

Odporúčané
KOMENTÁR: Investorské FOMO v kryptomenách a NFT alebo ako ovládať svoje emócie a nepanikáriť KOMENTÁR: Investorské FOMO v kryptomenách a NFT alebo ako ovládať svoje emócie a nepanikáriť 11. mája 2022, 17:30

Dnes na populárne spojenie alpák s kryptomenami nadväzuje projekt Alpacadabraz, ktorý bude pozostávať z celkovo 9 669 kusov unikátnych grafík alpák so všemožnými doplnkami, oblečením aj mutáciami. Alpaky budú mať k dispozícii viac ako 100 náhodne vygenerovaných vlastností, spomedzi ktorých budú niektoré vzácnejšie a iné bežnejšie.

Za jednotlivými grafikami stojí talentovaný umelec Chuckchee. V prípade projektu Alpacadabraz však chcú tvorcovia predísť radikálnemu gas war za prístup k vytvoreniu jednej z 9 669 alpák, a tak sa rozhodli náhodne povyberať ľudí, ktorí si svoju alpaku budú môcť vytvoriť vďaka zaradeniu na exkluzívny zoznam, kam sa zberatelia môžu dostať aktivitou na sociálnych sieťach či plnením rôznych výziev.

nft
Zdroj: Immutable X

Desiatky miliónov pre Immutable X, ktoré chce NFT bez poplatkov

Predstav si, že NFT projekt obsahujúci 10-tisíc unikátnych grafík prichádza na trh a umožňuje širokej verejnosti súťažiť v tom, komu sa jednu z týchto tisícok grafík podarí „vyraziť“, a teda získať šancu vytvoriť ju a stať sa jej vlastníkom.

V prípade NFT projektov fungujúcich na blockhaine ethereum sa často stávalo, že úvodná konkurencia tisícok záujemcov vyhnala poplatky za „vyrazenie“ grafiky do astronomických výšin – nebolo nič nezvyčajné, ak investori zaplatili za vytvorenie svojej postavy či grafiky viac, ako bola jej pôvodná hodnota.

Odporúčané
Takto policajti rozbili najväčšiu burzu dark webu Hydru z Ruska, kde sa dal kúpiť čistý kokaín z Peru aj nová identita Takto policajti rozbili najväčšiu burzu dark webu Hydru z Ruska, kde sa dal kúpiť čistý kokaín z Peru aj nová identita 6. apríla 2022, 19:30

Túto situáciu sa snaží vyriešiť projekt Immutable X, ktorý pred mesiacom vyzbieral 12,5 milióna dolárov od investorov spomedzi bežnej verejnosti, a predtým zinkasoval 60 miliónov dolárov od súkromných investičných spoločností. Cieľom Immutable X je slúžiť ako dodatočná vrstva ethereum blockchainu, vďaka ktorej bude spracovanie platieb a „razenie“ aj obchodovanie s NFT jednoduché a najmä bez poplatkov.

NFT
Zdroj: IMX Punks

Popularita Immutable X za posledné týždne vystrelila do výšin, a tak sa aj táto kryptomena stala domovom NFT projektov prebratých práve z ekosystému ethereum.

Namiesto originálnych CryptoPunks sa teraz môžeš uchádzať o „vyrazenie“ vlastnej grafiky z IMX Punks, rovnako ako vlastnej opice z projektu Immutable ApesX inšpirovaného NFT gigantom Bored Ape Yacht Club.

NFT
Zdroj: MekaVerse

Keď NFT transfomerov obvinia z podvodu, prichádza alternatíva

Nie každý NFT projekt dneška sa zaobíde bez kontroverzie. MekaVerse sa prezentovalo ako zbierka unikátnych transfomerov, vďaka čomu sa projektu podarilo pritiahnuť obrovskú pozornosť a minulý týždeň vypredal svoje grafiky za menej ako 24 hodín. Celkové tržby? Viac ako 60 miliónov dolárov, informuje Coincu.

MekaVerse, ako väčšina projektov, zaviedlo funkciu, kde investori vopred nevedeli, akú grafiku si kupujú, a k odhaleniu príde až po nejakom čase. Mohli tak len hádať a dúfať, že trafia vzácny kúsok. Ani záujemcovia o kúpu na burze s NFT prvé dni nemali šancu vidieť, čo si kupujú.

Odporúčané
Kedy musíš priznávať zisky a platiť dane z kryptomien? Záujem Slovákov o investíciu do digitálnych aktív stúpol za rok o 400 % Kedy musíš priznávať zisky a platiť dane z kryptomien? Záujem Slovákov o investíciu do digitálnych aktív stúpol za rok o 400 % 23. februára 2022, 14:30

Problém nastal v momente, keď sa po sociálnych sieťach začali šíriť správy o tom, že zvnútra tímu MekaVerse unikli dáta o jednotlivých NFT, a tak sa ľudia so správnymi informáciami vedeli dostať k vzácnym kúskom, aj keď o nich nemali vôbec vedieť. Kritika sa na hlavu tvorcov zosypala aj za to, že viacero údajne „unikátnych“ grafík sa od seba líšilo len rozdielnym odtieňom farby.

metalheads
Zdroj: MetalHeads

Tím tvorcov sa za zmätky ospravedlnil a jeden kus kontroverzne nadobudnutej NFT postavy jedným z developerov sa rozhodol vydražiť a výťažok venovať na charitu.

Nespokojnosť fanúšikov aj investorov MekaVerse teraz možno pritiahne pozornosť na nový projekt MetalHeads, ktorý svojimi grafikami bojovníkov sľubuje oveľa transparentnejší proces výberu investorov aj následného obchodovania s postavami. Stojí za ním konceptuálny umelec a učiteľ Jarold Sng s viac ako 10-tisíc followermi na Instagrame.

Domov
Zdieľať
Diskusia